Our social corner

Life

1 Mai, Ziua Internațională a Muncii. Scurtă istorie

proteste SUA
Distribuie

Oameni din peste 80 de țări din întreaga lume sărbătoresc astăzi Ziua Muncii.

Spre sfârşitul secolului al XIX-lea, clasa muncitoare începea să lupte pentru a obţine reducerea zilei de lucru de la șaisprezece la opt ore, precum şi condiţii mai bune de muncă şi salarii decente. În 1884, în cadrul Convenţiei naţionale de la Chicago, Federaţia Organizaţiilor Meşteşugăreşti şi a Uniunilor Sindicale a iniţiat introducerea unei rezoluţii care stipula ca durata unei zile legale de muncă să aibă opt ore sau săptămâna de lucru să aibă 48 de ore.

La 1 mai 1886, muncitori de pe tot cuprinsul Statelor Unite au demonstrat pentru susținerea cauzei. La Chicago au participat aproximativ 90.000 de muncitori, dintre care circa 40.000 se aflau în grevă.

Ziua de 1 mai a devenit cunoscută în urma unor incidente violente, care au avut loc trei zile mai târziu, în Piața Heymarket din Chicago, când numărul greviștilor ajunsese la peste 65.000. În timpul unei demonstrații, o coloană de muncitori a plecat să se alăture unui protest al angajaților de la fabrica „McCormick”. Poliția a intervenit, 4 protestatari au fost împușcați și mulți alții au fost răniți.

În cadrul unei alte demonstrații care a avut loc în aceeași zi în Piața Haymarket, au fost răniți 66 de polițiști, dintre care 7 au decedat după un atac cu bombă. 8 lideri ai muncitorilor au fost judecați: 7 au fost condamnați la moarte, iar unul a primit 15 ani de închisoare. După șapte ani, o investigație nouă i-a găsit pe cei 8 nevinovați.

La primul Congres al Internaţionalei a II-a întrunit la Paris, la 20 iulie 1889, s-a stabilit ca la data de 1 mai să fie sărbătorită Ziua internaţională a muncii, recunoscută ca eveniment anual, oficial, la cel de-al doilea Congres al Internaţionalei a II-a din 1891, de la Bruxelles.

În România, sărbătoarea a fost celebrată încă din perioada lui Carol I, prin petreceri câmpenești, iar în perioada comunismului ziua era celebrată prin manifestații propagandistice de amploare pe stadioane. După căderea regimului comunist, românii sărbătoresc ziua de 1 Mai la iarbă verde, sau în stațiunile de pe litoral sau de la munte.

Advertisement

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro