Our social corner

Health

10 sfaturi pentru a preveni răceala și gripa

raceala si gripa

Sezonul rece se apropie și odată cu el se întrezărește și sezonul răcelii și gripei, ca să nu amintim și de COVID-19. Deși nu există un anumit moment când se declanșează sezonul gripal, însă, acesta începe în general în octombrie și poate dura până în luna mai, având apogeul între decembrie și februarie.

Există multe variații ale virușilor care provoacă gripa, aceștia răspândindu-se prin contact direct sau indirect. Majoritatea experților sunt de acord că virusurile gripale se răspândesc în principal prin picături, atunci când oamenii tușesc, strănută, respiră sau vorbesc.

Semnele gripei sezoniere variază de la o persoană la alta, dar de obicei includ unul sau mai multe simptome: febră, durere de cap, oboseală și senzație de slăbiciune, durere de gât, tuse, dureri (musculare), nas înfundat, însă, de asemenea, pot apărea greață, vărsături și diaree.

Atât răceala, cât și gripa, au simptome similare și pot fi confundate destul de ușor. În timp ce simptomele răcelii apar treptat, gripa începe brusc, având simptome mai intense.

Indiferent de tipul afecțiunii, însă, există câteva metode de a reduce șansele să ne îmbolnăvim și aici includem o dietă echilibrată și hrănitoare dar și o bună igienă personală.

Iată 10 sfaturi care vă pot ajuta să vă protejați:

  1. Igiena mâinilor: Spălați-vă pe mâini frecvent cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde sau utilizați un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool. Evitați să vă atingeți fața, în special ochii, nasul și gura, cu mâinile murdare.
  1. Vaccinarea antigripală: Asigurați-vă că sunteți vaccinați împotriva gripei sezoniere. Vaccinul poate ajuta la prevenirea sau reducerea gravității simptomelor în cazul în care sunteți expus virusului gripal.
  1. Evitați contactul cu persoanele bolnave: Dacă cineva din jurul vostru este bolnav, încurajați-l să stea acasă pentru a preveni răspândirea infecției.
  1. Acoperiți-vă gura și nasul: Când strănutați sau tușiți, folosiți un șervețel sau interiorul cotului pentru a vă acoperi gura și nasul, pentru a preveni răspândirea germenilor.
  1. Evitați aglomerațiile: În măsura posibilului, evitați locurile aglomerate și contactul apropiat cu persoanele necunoscute. În zonele aglomerate sau în cazul în care nu puteți menține distanța socială, purtarea măștilor de protecție poate ajuta la prevenirea răspândirii virusurilor.
  1. Aerisirea încăperilor: Asigurați-vă că locuința și spațiile închise sunt bine ventilate pentru a reduce concentrația de germeni.
  1. Faceți mișcare și odihniți-vă suficient: Exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui, permițând celulelor imune să se miște mai eficient în tot corpul. Acest lucru poate spori capacitatea sistemului imunitar de a detecta și de a lupta împotriva infecțiilor. Activitatea fizică poate ajuta la stimularea producției de celule imunitare și anticorpi, componente esențiale ale mecanismului de apărare al organismului împotriva bolilor. În timpul somnului, organismul eliberează citokine, care sunt proteine care ajută la reglarea răspunsurilor imunitare. Somnul adecvat îmbunătățește producția acestor citokine, promovând un sistem imunitar echilibrat.
  1. Hidratarea și alimentația: Consumați suficiente lichide, în special apă, și mâncați alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructele și legumele proaspete. Anumite alimente pot susține sănătatea imunitară și pot ajuta la prevenirea sau tratarea unei răceli sau a gripei, cum sunt usturoiul, ghimbirul, curcuma sau citricele. De asemenea, includerea alimentelor bogate în probiotice, cum ar fi iaurtul și alimentele fermentate, poate ajuta la susținerea sănătății intestinale, contribuind la un sistem imunitar puternic.
  1. Suplimente și plante: Luați în considerare suplimentele care pot sprijini sistemul imunitar, cum ar fi vitamina C și zincul. Anumite plante, cum ar fi echinaceea sau ginsengul, pot ajuta la creșterea imunității.
  2. Evitați sau limitați consumul de alcool: Alcoolul poate afecta producerea și funcționarea celulelor imunitare, făcând organismul mai puțin capabil să lupte împotriva infecțiilor. Consumul excesiv de alcool poate duce la inflamație cronică, poate slăbi sistemul imunitar și poate contribui la diferite probleme de sănătate.

Trebuie să reamintim că antibioticele nu funcționează nici împotriva răcelii, nici a gripei, și că majoritatea persoanelor care suferă de răceală sau gripă se vor recupera în una-două săptămâni, fără tratament medical. În acest timp, simptomele pot fi ameliorate folosind remedii naturiste.


Advertisement

Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

atletico textila protv
TVAcum 2 ore

Atletico Textila revine cu un nou sezon: ”Liga 2, pregătește-te de noi”

Rick și Morty
TVAcum 2 ore

O nouă adaptare „Rick și Morty: Anime”, din 16 august pe Max

strazi deschise
ActualitateAcum 2 ore

Străzi deschise, București – promenadă urbană, 13-14 iulie 2024

coregraf jocurile paralimpice
SportAcum 20 de ore

Parisul se pregătește pentru Jocurile Paralimpice: Ceremonie de deschidere spectaculoasă și competiții de neuitat

insula iubirii radu valcan
TVAcum o zi

Insula Iubirii sezonul 8: Premiera evenimentului declanșează un val de vizionări în grup la nivel național

Groapa editia TV
TVAcum o zi

GROAPA Ediția TV: Dana Rogoz dezvăluie secretele personajului Mari și tensiunile cresc în familia Vlahu

iustina si cornel insula iubirii
TVAcum o zi

Insula Iubirii sezonul 8: Iustina și Cornel își pun la încercare iubirea înainte de nuntă

ion tugearu
ActualitateAcum o zi

„Despre imposibilitatea unui omagiu”: Premieră mondială la Locarno pentru documentarul despre Ion Tugearu

Fastskin LZR
SportAcum 2 zile

Arma secretă a înotătorilor americani la Jocurile Olimpice

Valentin Teodosiu personaj Titi Baros Faraonu TATUTU 1
TVAcum 2 zile

Valentin Teodosiu, rol important în noul serial TĂTUȚU`!

Landman
TVAcum 3 zile

Noul serial original Landman va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 20 noiembrie

Focus on Slide 1
ActualitateAcum 3 zile

Care este trendul pentru inteligența artificială, Social Media, Streaming-ul și Comportamentele Media în România

show insula iubirii
TVAcum 3 zile

Insula iubirii revine cu un nou sezon incendiar, plin de dezvăluiri dramatice și povești de viață captivante!

documentar Spațiul Sălbatic
TVAcum 3 zile

Documentarul HBO Original „Spațiul sălbatic” va fi pe 18 iulie pe Max

twisters
EntertainmentAcum 3 zile

„Tornade”: un spectacol cinematografic devastator care te va ține cu sufletul la gură

Facebook

Adauga site gratuit