Our social corner

Health

10 sfaturi pentru a preveni răceala și gripa

Sezonul rece se apropie și odată cu el se întrezărește și sezonul răcelii și gripei, ca să nu amintim și de COVID-19. Deși nu există un anumit moment când se declanșează sezonul gripal, însă, acesta începe în general în octombrie și poate dura până în luna mai, având apogeul între decembrie și februarie.

Există multe variații ale virușilor care provoacă gripa, aceștia răspândindu-se prin contact direct sau indirect. Majoritatea experților sunt de acord că virusurile gripale se răspândesc în principal prin picături, atunci când oamenii tușesc, strănută, respiră sau vorbesc.

Semnele gripei sezoniere variază de la o persoană la alta, dar de obicei includ unul sau mai multe simptome: febră, durere de cap, oboseală și senzație de slăbiciune, durere de gât, tuse, dureri (musculare), nas înfundat, însă, de asemenea, pot apărea greață, vărsături și diaree.

Atât răceala, cât și gripa, au simptome similare și pot fi confundate destul de ușor. În timp ce simptomele răcelii apar treptat, gripa începe brusc, având simptome mai intense.

Indiferent de tipul afecțiunii, însă, există câteva metode de a reduce șansele să ne îmbolnăvim și aici includem o dietă echilibrată și hrănitoare dar și o bună igienă personală.

Iată 10 sfaturi care vă pot ajuta să vă protejați:

  1. Igiena mâinilor: Spălați-vă pe mâini frecvent cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde sau utilizați un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool. Evitați să vă atingeți fața, în special ochii, nasul și gura, cu mâinile murdare.
  1. Vaccinarea antigripală: Asigurați-vă că sunteți vaccinați împotriva gripei sezoniere. Vaccinul poate ajuta la prevenirea sau reducerea gravității simptomelor în cazul în care sunteți expus virusului gripal.
  1. Evitați contactul cu persoanele bolnave: Dacă cineva din jurul vostru este bolnav, încurajați-l să stea acasă pentru a preveni răspândirea infecției.
  1. Acoperiți-vă gura și nasul: Când strănutați sau tușiți, folosiți un șervețel sau interiorul cotului pentru a vă acoperi gura și nasul, pentru a preveni răspândirea germenilor.
  1. Evitați aglomerațiile: În măsura posibilului, evitați locurile aglomerate și contactul apropiat cu persoanele necunoscute. În zonele aglomerate sau în cazul în care nu puteți menține distanța socială, purtarea măștilor de protecție poate ajuta la prevenirea răspândirii virusurilor.
  1. Aerisirea încăperilor: Asigurați-vă că locuința și spațiile închise sunt bine ventilate pentru a reduce concentrația de germeni.
  1. Faceți mișcare și odihniți-vă suficient: Exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui, permițând celulelor imune să se miște mai eficient în tot corpul. Acest lucru poate spori capacitatea sistemului imunitar de a detecta și de a lupta împotriva infecțiilor. Activitatea fizică poate ajuta la stimularea producției de celule imunitare și anticorpi, componente esențiale ale mecanismului de apărare al organismului împotriva bolilor. În timpul somnului, organismul eliberează citokine, care sunt proteine care ajută la reglarea răspunsurilor imunitare. Somnul adecvat îmbunătățește producția acestor citokine, promovând un sistem imunitar echilibrat.
  1. Hidratarea și alimentația: Consumați suficiente lichide, în special apă, și mâncați alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructele și legumele proaspete. Anumite alimente pot susține sănătatea imunitară și pot ajuta la prevenirea sau tratarea unei răceli sau a gripei, cum sunt usturoiul, ghimbirul, curcuma sau citricele. De asemenea, includerea alimentelor bogate în probiotice, cum ar fi iaurtul și alimentele fermentate, poate ajuta la susținerea sănătății intestinale, contribuind la un sistem imunitar puternic.
  1. Suplimente și plante: Luați în considerare suplimentele care pot sprijini sistemul imunitar, cum ar fi vitamina C și zincul. Anumite plante, cum ar fi echinaceea sau ginsengul, pot ajuta la creșterea imunității.
  2. Evitați sau limitați consumul de alcool: Alcoolul poate afecta producerea și funcționarea celulelor imunitare, făcând organismul mai puțin capabil să lupte împotriva infecțiilor. Consumul excesiv de alcool poate duce la inflamație cronică, poate slăbi sistemul imunitar și poate contribui la diferite probleme de sănătate.

Trebuie să reamintim că antibioticele nu funcționează nici împotriva răcelii, nici a gripei, și că majoritatea persoanelor care suferă de răceală sau gripă se vor recupera în una-două săptămâni, fără tratament medical. În acest timp, simptomele pot fi ameliorate folosind remedii naturiste.


Click pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

social media
BusinessAcum 4 săptămâni

Tendințe în Social Media pentru Europa Centrală și de Est: Cum se schimbă comportamentul consumatorilor online

customer experience rom
BusinessAcum 4 săptămâni

Piața de Customer Experience în România: Tendințe, progrese și provocări pentru 2024

weather forecast 2
ActualitateAcum 4 săptămâni

Viziunile grădinăresei. Brain dance și instalații new media într-o grădină urbană digitală

The Breakup foto unpaun4
EntertainmentAcum 4 săptămâni

The Breakup. Sfârșitul iubirii, live, la Mobius

pregatire mentala sportivi
Ghiduri de performanță pentru adolescențiAcum o lună

De ce sportivii bine antrenați nu performează în competiții: ghid pentru antrenori, sportivi și părinți

live chat CX
BusinessAcum 2 luni

De ce strategiile de Customer Experience sunt esențiale pentru succesul pe termen lung al companiilor

Prime Kapital
BusinessAcum 2 luni

Prime Kapital începe construcțiile pentru Faza 3 Silk District și Faza 2 Avalon Estate

Tech World 2024
TechAcum 2 luni

Cele mai noi dispozitive, soluții și concepte AI Lenovo prezentate la Tech World 2024

Desteapta te Romania
ActualitateAcum 2 luni

Ai un proiect inovator care susține excelența în educație?

Influenceri si influenta
BusinessAcum 2 luni

Crește numărul influencerilor, scade capacitatea lor de a atrage atenția

Ghiduri de performanță pentru adolescențiAcum 2 luni

Respirația corectă pentru performanță. Ghid pentru sportivii adolescenți

aur samorin floreta feminin echipe cadeti
SportAcum 2 luni

Floretistele cadete din România câștigă aurul la Coupe de Samaria 2024 în Slovacia

lulu varodi
ActualitateAcum 2 luni

Școală de teatru pentru copii și adolescenți deschisă de un fost component al trupei „Gașca Zurli”

targ equilibrum
ActualitateAcum 2 luni

Medicină holistică și terapii complementare la Equilibrum Fest

sezonul 15 romanii au talent
TVAcum 2 luni

Încep filmările pentru sezonul 15 Românii au talent

Facebook

underarmour.ro

Avertizari meteo