Our social corner

Health

10 sfaturi pentru a preveni răceala și gripa

Sezonul rece se apropie și odată cu el se întrezărește și sezonul răcelii și gripei, ca să nu amintim și de COVID-19. Deși nu există un anumit moment când se declanșează sezonul gripal, însă, acesta începe în general în octombrie și poate dura până în luna mai, având apogeul între decembrie și februarie.

Există multe variații ale virușilor care provoacă gripa, aceștia răspândindu-se prin contact direct sau indirect. Majoritatea experților sunt de acord că virusurile gripale se răspândesc în principal prin picături, atunci când oamenii tușesc, strănută, respiră sau vorbesc.

Semnele gripei sezoniere variază de la o persoană la alta, dar de obicei includ unul sau mai multe simptome: febră, durere de cap, oboseală și senzație de slăbiciune, durere de gât, tuse, dureri (musculare), nas înfundat, însă, de asemenea, pot apărea greață, vărsături și diaree.

Atât răceala, cât și gripa, au simptome similare și pot fi confundate destul de ușor. În timp ce simptomele răcelii apar treptat, gripa începe brusc, având simptome mai intense.

Indiferent de tipul afecțiunii, însă, există câteva metode de a reduce șansele să ne îmbolnăvim și aici includem o dietă echilibrată și hrănitoare dar și o bună igienă personală.

Iată 10 sfaturi care vă pot ajuta să vă protejați:

  1. Igiena mâinilor: Spălați-vă pe mâini frecvent cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde sau utilizați un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool. Evitați să vă atingeți fața, în special ochii, nasul și gura, cu mâinile murdare.
  1. Vaccinarea antigripală: Asigurați-vă că sunteți vaccinați împotriva gripei sezoniere. Vaccinul poate ajuta la prevenirea sau reducerea gravității simptomelor în cazul în care sunteți expus virusului gripal.
  1. Evitați contactul cu persoanele bolnave: Dacă cineva din jurul vostru este bolnav, încurajați-l să stea acasă pentru a preveni răspândirea infecției.
  1. Acoperiți-vă gura și nasul: Când strănutați sau tușiți, folosiți un șervețel sau interiorul cotului pentru a vă acoperi gura și nasul, pentru a preveni răspândirea germenilor.
  1. Evitați aglomerațiile: În măsura posibilului, evitați locurile aglomerate și contactul apropiat cu persoanele necunoscute. În zonele aglomerate sau în cazul în care nu puteți menține distanța socială, purtarea măștilor de protecție poate ajuta la prevenirea răspândirii virusurilor.
  1. Aerisirea încăperilor: Asigurați-vă că locuința și spațiile închise sunt bine ventilate pentru a reduce concentrația de germeni.
  1. Faceți mișcare și odihniți-vă suficient: Exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui, permițând celulelor imune să se miște mai eficient în tot corpul. Acest lucru poate spori capacitatea sistemului imunitar de a detecta și de a lupta împotriva infecțiilor. Activitatea fizică poate ajuta la stimularea producției de celule imunitare și anticorpi, componente esențiale ale mecanismului de apărare al organismului împotriva bolilor. În timpul somnului, organismul eliberează citokine, care sunt proteine care ajută la reglarea răspunsurilor imunitare. Somnul adecvat îmbunătățește producția acestor citokine, promovând un sistem imunitar echilibrat.
  1. Hidratarea și alimentația: Consumați suficiente lichide, în special apă, și mâncați alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructele și legumele proaspete. Anumite alimente pot susține sănătatea imunitară și pot ajuta la prevenirea sau tratarea unei răceli sau a gripei, cum sunt usturoiul, ghimbirul, curcuma sau citricele. De asemenea, includerea alimentelor bogate în probiotice, cum ar fi iaurtul și alimentele fermentate, poate ajuta la susținerea sănătății intestinale, contribuind la un sistem imunitar puternic.
  1. Suplimente și plante: Luați în considerare suplimentele care pot sprijini sistemul imunitar, cum ar fi vitamina C și zincul. Anumite plante, cum ar fi echinaceea sau ginsengul, pot ajuta la creșterea imunității.
  2. Evitați sau limitați consumul de alcool: Alcoolul poate afecta producerea și funcționarea celulelor imunitare, făcând organismul mai puțin capabil să lupte împotriva infecțiilor. Consumul excesiv de alcool poate duce la inflamație cronică, poate slăbi sistemul imunitar și poate contribui la diferite probleme de sănătate.

Trebuie să reamintim că antibioticele nu funcționează nici împotriva răcelii, nici a gripei, și că majoritatea persoanelor care suferă de răceală sau gripă se vor recupera în una-două săptămâni, fără tratament medical. În acest timp, simptomele pot fi ameliorate folosind remedii naturiste.


Click pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


finala Survivor Romania
TVAcum 20 de ore

Marea Finală Survivor România 2025 – 23 aprilie, ora 23:30, la PRO TV și VOYO. Daniel Pavel: „Luptele finale fac diferența!”

moartea Papei Francisc
ActualitateAcum 20 de ore

Mesajele liderilor lumii după moartea Papei Francisc

alegerea noului Papă
ActualitateAcum 21 de ore

Alegerea noului Papă: procesul conclavului și atribuțiile Suveranului Pontif​

fibrilație atrială
HealthAcum 21 de ore

Doar 5 minute de mers alert pe zi pot reduce riscul de fibrilație atrială cu până la 43%​

Vacanța de Paște
Ghiduri de performanță pentru adolescențiAcum 6 zile

Vacanța de Paște pentru elevii de clasa a VIII-a: echilibru între odihnă și pregătire pentru Evaluarea Națională

HITPIG: Purcelușul detectiv
EntertainmentAcum 6 zile

„HITPIG: Purcelușul detectiv”, la cinema din 17 aprilie

Death in Paradise1
TVAcum 6 zile

Luna aprilie la BBC First: crime, mistere și personaje memorabile

Program Paște 2025
BusinessAcum 6 zile

Program Paște 2025: Orarul Lidl, Carrefour, Auchan, Kaufland și Penny

gaură neagră
SciencesAcum 6 zile

O gaură neagră emite de 100 de ori mai multă energie decât s-a observat anterior

skyshowtime mai
TVAcum 6 zile

SkyShowtime: Atracțiile lunii mai

Google Ads Safety Report 2024
TechAcum 6 zile

Google Ads Safety Report 2024: Cum contribuie AI-ul la un mediu publicitar online mai sigur

Chefi la cuțite sezon 15 - primul battel
TVAcum 6 zile

Chefi la Cuțite Sezon 15: Primul battle cu mutare șocantă a lui Ștefan Popescu

Mașini comuniste: Wartburg 353
LifeAcum 6 zile

Mașini comuniste din Europa de Est: istorie, nostalgie și modele iconice

jocurile foamei 2026
EntertainmentAcum o săptămână

Noul film Jocurile foamei 2026: Sunrise on the Reaping – Tot ce trebuie să știi despre prequel

dinți umani laborator
HealthAcum o săptămână

Premieră științifică: dinți umani crescuți în laborator

Facebook

underarmour.ro

Avertizari meteo

  • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting

    COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 22-04-2025 Ora : 14 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 14:30 si 15:30 In zona : Județul Caraş-Severin: Prigor, Luncavița, Iablanița, Cornea, Lăpușnicel, Văliug, Mehadica, Brebu Nou; Se vor semnala : averse torențiale care vor acumula 35...50 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului

  • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting

    COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 22-04-2025 Ora : 14 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 14:25 si 16:00 In zona : Zona de munte a județului Bacău , respectiv zona de munte a localităților: Moinești, Comănești, Târgu Ocna, Dărmănești, Dofteana, Oituz, Balcani, Poduri, Asău, Agăș, Ghimeș-Făget, Slănic-Moldova, Berzunți, Zemeș, Bârsănești, Măgirești, Palanca, Brusturoasa; Se vor semnala : local vor fi averse și frecvente descărcări electrice, iar în timp scurt sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi, local, de 40…50 l/mp

  • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting

    COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 22-04-2025 Ora : 14 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 14:05 si 15:30 In zona : Zona de munte a județului Buzău , respectiv zona de munte a localităților: Nehoiu, Lopătari, Gura Teghii, Chiojdu, Siriu, Mânzălești, Bisoca, Brăești, Colți, Bozioru, Chiliile; Se vor semnala : vor fi averse și descărcări electrice, iar în timp scurt sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi, local, de 40…50 l/mp

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting

    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 22-04-2025 Ora : 13 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 13:05 si 16:00 In zona : Zona de litoral a județului Constanta , respectiv zona localităților: Constanța, Năvodari, Ovidiu, Mihail Kogălniceanu, Eforie, Cumpăna, Valu lui Traian, Techirghiol, Tuzla, Lumina, Topraisar, 23 August, Agigea, Corbu, Limanu, Albești, Pecineaga, Istria, Săcele, Costinești, Mangalia;Zona de litoral a județului Tulcea , respectiv zona localităților: Jurilovca, Sulina, C.A. Rosetti, Sfântu Gheorghe; Se vor semnala : Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m.

  • Atentionare meteorologica

    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 22-04-2025 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 22 aprilie, ora 12 – 22 aprilie, ora 23; Zonele afectate : conform textului și hărții; Fenomene : instabilitate atmosferică temporar accentuată; Mesaj : ATENȚIONARE METEOROLOGICĂCOD GALBEN Interval de valabilitate: 22 aprilie, ora 12 – 22 aprilie, ora 23Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuatăZone afectate: conform textului și hărții       În zonele montane și submontane, în nordul Olteniei și al Munteniei, în sudul și estul Transilvaniei și în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat căderi de grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.       Notă: Astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului.            Miercuri (23 aprilie), vremea va fi instabilă îndeosebi în vestul, sud-vestul și centrul țării, precum și în zonele montane și submontane. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.