Health
Cum să oprești gândirea excesivă: 10 procedee pe care să le încerci
Cu toții am trecut prin asta măcar o dată: să fim obsedați de o decizie, să ne gândim la o greșeală din trecut sau să ne facem griji pentru viitor. Această tendință se numește gândire în exces și poate avea un impact grav asupra sănătății noastre mintale.
Gândirea excesivă este o problemă obișnuită și există modalități de a o depăși. În cele ce urmează, vom explora 10 trucuri psihologice care te pot ajuta să nu mai gândești excesiv și să îți poți relua controlul asupra vieții.
1. Înțelege ce este gândirea excesivă
Gândirea excesivă este o problemă comună care poate avea consecințe negative asupra sănătății noastre mentale și fizice și apare atunci când ne gândim îndelung la diverse situații sau ne îngrijorăm cu privire la lucruri care s-ar putea să nu se întâmple niciodată. Acest lucru poate duce la anxietate, depresie și chiar probleme de sănătate fizică.
Există două tipuri de gândire în exces: pozitivă și negativă. Gândirea excesivă pozitivă este atunci când reluăm evenimente pozitive în mintea noastră sau visăm cu ochii deschiși la un potențial succes viitor. Acest lucru poate fi util dacă ne motivează să ne atingem obiectivele. Pe de altă parte, gândirea excesivă negativă se întâmplă atunci când ne oprim asupra eșecurilor din trecut sau ne îngrijorăm cu privire la un eventual dezastru viitor. Acest lucru poate fi dăunător, deoarece poate duce la anxietate și depresie.
Experții spun că sunt mai multe motive pentru care oamenii se afundă în gândire. Pe de o parte, încearcă să controleze totul în viața lor. S-ar putea să simtă că, dacă se pot gândi la ceva suficient de mult, vor putea să-și dea seama unde e problema sau să repare respectiva situație. Un alt motiv este că oamenilor le este frică să nu greșească. S-ar putea să își facă griji că, dacă nu se gândesc cu atenție la fiecare decizie, vor face alegerea greșită și vor ajunge să regrete.
Gândirea excesivă poate fi, de asemenea, un mecanism de adaptare pentru a face față stresului sau traumei. Când ne simțim copleșiți, putem încerca să scăpăm de emoțiile noastre gândindu-ne la altceva. Acest lucru poate fi de ajutor pe termen scurt, dar pe termen lung poate înrăutăți lucrurile.
Există mai multe cauze ale gândirii excesive, inclusiv factori genetici, trăsături de personalitate, stres, traume și anumite afecțiuni medicale. Dacă obișnuiești să te îngrijorezi în mod excesiv, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a nu mai gândi așa de mult.
În primul rând, este important să înțelegi ce este gândirea excesivă și de ce o faci. Odată ce știi acest lucru, poți începe să practici diverse tehnici de relaxare și exerciții fizice în mod regulat și astfel să îți poți reduce nivelul de stres și îmbunătăți sănătatea. În cele din urmă, poți căuta ajutor din partea unui terapeut sau a unui consilier care să îți ofere sprijin și să te îndrume în abordarea gândirii excesive.
2. Acceptă situația
Primul pas pentru a opri gândirea excesivă este să accepți că o faci. Acest lucru nu înseamnă că nu ai puterea să schimbi felul în care gândești, mai mult decât atât, înseamnă că nu ar trebui să te condamni în legătură cu asta. Amintește-ți, fiecare are propriul mod de a gândi și nu există un mod „corect” să faci asta. Mulți oameni încearcă să-și ignore gândurile sau să le îndepărteze, dar acest lucru nu face decât să le înrăutățească. Dacă vrei să nu te mai gândești, trebuie să-ți recunoști gândurile și sentimentele fără a judeca. Odată ce accepți că te gândești prea mult, va fi mai ușor să te ocupi de gândurile și convingerile negative.
Încearcă să ai răbdare cu tine în timp ce lucrezi la schimbarea tiparelor de gândire. Poate fi nevoie de timp și efort pentru a schimba obiceiurile de lungă durată, așa că nu te aștepta la rezultate peste noapte. Fii amabil și plin de compasiune cu tine însuți, chiar și schimbările mici pot face o mare diferență pe termen lung.
3. Contestă-ți gândurile negative
O modalitate de a opri gândirea excesivă este să faci ceva cu gândurile negative, în sensul să pui la îndoială dovezile pe care le ai pentru convingerile tale și să privești lucrurile din perspective diferite. De exemplu, dacă ești îngrijorat că vei pica un examen, întreabă-te ce dovezi ai ca să crezi asta. Te bazezi pe experiența anterioară? Sau există vreo șansă să treci? Contestându-ți gândurile, vei începe să vezi că multe dintre grijile tale sunt nefondate.
Când te trezești că te gândești la o problemă și că o întorci pe toate părțile, sau ai un gând negativ, încearcă să găsești o explicație alternativă pentru ceea ce se întâmplă. De exemplu, dacă te concentrezi pe toate modurile în care ați putea eșua făcând o anumită sarcină, încearcă să vii cu trei variante posibile în care lucrurile ar putea merge bine.
În mod similar, atunci când simți că ceva nu e în regulă, încearcă să vii cu dovezi care îți susțin anxietatea, dar și dovezi care o contrazic. Acest lucru te va ajuta să vezi situația obiectiv și te poate ajuta să reduci o parte din neliniște.
De asemenea, poate fi util să te întrebi dacă gândurile tale se bazează pe realitate sau dacă sunt doar griji și îndoieli care tind să apară atunci când te simți stresat. Dacă sunt din ultima variantă, amintește-ți că aceste gânduri nu reprezintă neapărat realitatea și că nu trebuie să le lași să-ți controleze acțiunile sau deciziile.
4. Trăiește în prezent
Mindfulness, am auzit toți despre asta, da? Este o tehnică care te poate ajuta să te concentrezi asupra momentului prezent și să renunți la gândurile care parcă o iau razna. Aceasta înseamnă să fii conștient de gândurile, sentimentele și senzațiile tale aici și acum. O modalitate de a face acest lucru este să te concentrezi asupra respirației. Observă senzația de mișcare a aerului în interiorul și în afara plămânilor, fii atent la corpul tău și la cum se simte în acest moment. Dacă observi că gândurile fug, readu-ți mintea cu blândețe în prezent. Există aplicații ca Headspace sau Calm care oferă exerciții ghidate de meditație. Poți să începi cu doar 5 minute pe zi și să crești timpul pe măsură ce te vei simți confortabil cu practica.
Practicarea meditației te poate ajuta să devii mai conștient de gândurile și sentimentele tale, ceea ce poate fi de ajutor în gestionarea gândirii excesive. Când începi să să-ți faci griji, acordă-ți câteva minute pentru a sta în liniște și concentrează-te asupra respirației tale. Fii atent la ceea ce gândești și simți fără a judeca. Lasă gândurile să-ți treacă prin minte ca norii pe cer. După câteva minute, ar trebui să te simți mai calm și mai relaxat.
5. Încearcă tehnici de relaxare
Tehnicile de relaxare sunt una dintre cele mai eficiente metode de a reduce stresul și anxietatea. Unele dintre cele mai populare includ exerciții de respirație, relaxare musculară progresivă, imagini ghidate și yoga.
Exercițiile de respirație sunt o modalitate excelentă de a reduce rapid stresul și anxietatea. Pur și simplu concentrându-te asupra respirației și luând respirații adânci și lente, poți începe imediat să te relaxezi.
Relaxarea progresivă a mușchilor este o altă tehnică eficientă de relaxare care implică încordarea și relaxarea lent a fiecărei grupe musculare din corpul tău. Imaginile ghidate implică să-ți imaginezi că ești într-un cadru liniștit și calm, cum ar fi o plajă sau o pajiște, sau oriunde te simți tu cel mai bine. Și, în sfârșit, mișcările yoga reprezintă o altă modalitate de a-ți relaxa atât mintea, cât și corpul. Toate aceste tehnici funcționează prin încetinirea ritmului cardiac și a respirației, ceea ce ajută la calmarea sistemului nervos. Încearcă să te relaxezi în acest fel timp de 10-15 minute pe zi.
6. Fă sport regulat.
Practicarea regulată a exercițiilor fizice este o cale excelentă de a reduce stresul și anxietatea, îmbunătățindu-ți starea generală de bine. Exercițiile eliberează endorfine, care au efecte de stimulare a stării de spirit. În plus, exercițiile fizice pot ajuta la creșterea nivelului de serotonină, un neurotransmițător care joacă un rol în reglarea stării de spirit și a anxietății.
7. Dormi suficient.
Părerea generală a experților este că adulții au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte, dar conform diferitelor studii, majoritatea ne confruntăm cu mai puține ore de odihnă decât necesarul. Lipsa somnului poate duce la o serie de probleme, inclusiv iritabilitate, dificultăți de concentrare și risc crescut de accidente. Dacă te străduiești să dormi suficient, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți îmbunătăți obiceiurile de somn.
În primul rând, stabilește un program regulat de somn mergând la culcare și trezindu-te la aceeași oră în fiecare zi, ceea ce îți va face corpul să intre într-un ritm, fiind mai ușor să adormi seara. În al doilea rând, creează o rutină liniștitoare înainte de culcare, care să te ajute să te destinzi înainte de culcare. Aceasta poate include lectura sau o baie relaxantă. În al treilea rând, evită cofeina și alcoolul înainte de culcare, deoarece acestea pot interfera cu somnul. În cele din urmă, asigură-te că dormitorul tău este întunecat și liniștit, astfel încât să poți adormi ușor.
8. Socializează.
Conectarea cu ceilalți poate ajuta la reducerea gândirii excesive. Acest lucru se datorează faptului că a vorbi cu ceilalți și a-ți împărtăși ideile te poate ajuta să obții o altă perspectivă și claritate în gândire. În plus, sprijinul social poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății, ceea ce poate declanșa gândirea excesivă.
Așa că:
• Vorbește cu un prieten sau cu cineva din familie în care ai încredere.
• Caută un grup care se confruntă cu probleme similare. Acest lucru îți poate valida faptul că nu ești singura persoană care se confruntă cu gîndirea excesivă și îți permite să îți împărtășești experiențele cu alții care înțeleg prin ce treci.
9. Fii plin de compasiune cu tine însuți.
Suntem cel mai rău critic al nostru și, uneori, se pare că indiferent de ceea ce facem, nu ne putem mulțumi. Este important să înțelegi că faci tot ce poți și să-ți amintești că ești om și că greșelile fac parte din viață. Dacă te torturezi singur nu vei reuși decât să înrăutățești lucrurile. În schimb, încearcă să te concentrezi pe aspectele pozitive ale vieții tale și să fii recunoscător pentru ceea ce ai.
10. Caută ajutor profesionist.
Dacă ai ajuns la concluzia că te străduiești să scapi de excesul de gândire pe cont propriu dar nu reușesti, poate că ar fi timpul să cauți ajutor profesional. Un terapeut te poate ajuta să înțelegi cauzele fundamentale ale gândirii excesive și să îți ofere instrumente și strategii pentru a o aborda în mod diferit. Dacă ai de-a face cu anxietate sau depresie, se pot recomanda și medicamente. Nu ezita să ceri ajutor dacă te lupți să faci față gândirii excesive – poate face o mare diferență în ceea ce privește calitatea vieții.
Concluzie
Dacă observi că te gândești prea mult, nu-ți face griji – nu ești singur. Gândirea excesivă este o problemă comună care poate duce la stres, anxietate și alte emoții negative. Dar vestea bună este că există lucruri pe care le poți face pentru a nu te mai gândi prea mult și pentru a prelua controlul asupra gândurilor tale.
Încearcă să aplici sfaturile menționate mai sus și vezi ce funcționează pentru tine. Amintește-ți că gândirea excesivă este un obicei, așa că va fi nevoie de timp și de exercițiu pentru a scăpa de el. Fii răbdător cu tine însuți și acordă-ți timp și mai multe șanse – toată lumea face greșeli și are zile proaste. În final, dacă ai nevoie de ajutor specializat, nu ezita să îl ceri.