Our social corner

Life

22 Aprilie – Ziua Pământului – Dalai Lama și alți 100 de laureați ai Premiului Nobel solicită măsuri concrete pentru mediu

ziua pamantului
Distribuie

Cei mai puternici lideri ai lumii se reunesc pentru summitul virtual al președintelui Joe Biden pe tema mediului.

Începând din 1970, când senatorul american Gaylord Nelson a proclamat Ziua Pământului cu scopul de a trezi interesul politicienilor faţă de mediul înconjurător, tot mai mulți oameni au celebrat această zi, iar în 2009, Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ.

Anul acesta președintele SUA Joe Biden găzduiește la Casa Albă 40 de lideri, în cadrul unui summit virtual pe teme de mediu, în condițiile în care un raport al Agenției Internaționale pentru Energie estimează că emisiile de carbon generate de consumul de energie sunt pe cale să crească cu 1,5 miliarde de tone în 2021.

Dalai Lama împreună cu 100 de alți câștigători ai premiului Nobel i-au transmis președintelui Joe Biden îndemnul la concretizarea unor măsuri pentru oprirea utilizării combustibililor fosili pentru prevenirea schimbărilor climatice catastrofale.

„Arderea de combustibili fosili este responsabilă pentru aproape 80% din emisiile de dioxid de carbon începând de la revoluția industrială”, notează scrisoarea, adăugând că „permiterea continuării extinderii acestei industrii este imorală”.

„Liderii, nu industriile, au puterea și responsabilitatea morală să întreprindă acțiuni îndrăznețe pentru a rezolva această criză”, declară aceștia.

Care sunt pașii de urmat, în viziunea laureaților premiului Nobel?

  • Oprirea oricăror expansiuni viitoare a producției de petrol, gaze naturale și cărbune.
  • Renunțarea treptată la producția existentă într-o manieră corectă și echitabilă.
  • Realizarea de investiții masive în tranziția către energie regenerabilă la nivel global.

„Pe lângă faptul că sunt sursa principală a emisiilor, există poluarea locală și costurile de mediu și sănătate asociate cu extracția, rafinarea, transportarea și arderea combustibililor fosili. Aceste costuri sunt adesea plătite de populațiile indigene și comunități marginalizate”, afirmă autorii scrisorii.

Cine a semnat scrisoarea destinată liderilor politici?

Printre semnatarii acesteia se numără Dalai Lama, Jody Williams, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 1997 pentru campania sa de a interzice minele antipersonal, Harald zu Hausen, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 2008 pentru descoperirea virusului papiloma uman care cauzează cancerul cervical, activista pentru drepturile femeii și câștigătoare a Premiului Păcii 2011, Leymah Gbowee, laureatul în literatură din 2005 Elfriede Jelinek și laureatul în economie din 2010 Christopher Pissarides și Frances H. Arnold, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2018 pentru realizarea primei „evoluții direcționate” a enzimelor.

Iată cum amintește Google utilizatorilor despre Ziua Pământului

Advertisement

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro