30 de ani de descoperiri pentru Hubble – imagini remarcabile, de la miliarde de ani lumină
Telescopul spațial Hubble împlinește anul acesta 30 de ani de la lansare.
Deși conceput în 1946, Hubble (HST) a fost plasat pe orbită în jurul Pământului pe data de 24 aprilie 1990, fiind poziționat în afara atmosferei terestre. Pe 20 mai 1990, HST face primele observații, ajungând să captureze imagini inclusiv pentru lungimi de undă din spectrele infraroșu și ultraviolet, care sunt puternic absorbite de atmosfera terestră.
Peste 1,3 milioane de observații ale universului, totalizând informații de 150 TB, vin de pe Hubble. Imaginile de înaltă rezoluție furnizate de Hubble, a cărui limită de observare o constituie obiecte din Univers situate la o distanță de maxim 8 miliarde de ani lumină, au fost esențiale pentru studiile astronomilor, în timp ce măsurătorile telescopului, de o precizie îmbunătățită, au stat la baza a peste 4000 de lucrări științifice.
Imagini remarcabile au fost obținute de telescopul spațial Hubble în anii 1993-1996, printre ele fiind cometa Hale-Bopp, suprafața asteroidului Vesta, aurora boreală de pe Saturn sau inelele planetei Saturn orientate cu muchia spre noi. Cea mai senzațională descoperire făcută de pe Hubble constă în detectarea a două planete în Galaxia noastră, pe care există apă sub formă de ploi și oceane.
Oficialii de la Institutul de Științe ale Telescopului Spațial speră ca Hubble să ramână funcțional până la mijlocul acestui deceniu, urmând să fie înlocuit de Telescopul spațial James Webb.
Montajul de mai jos cuprinde peste 600 de imagini capturate de Telescopul Spațial Hubble și a fost făcut pentru a sărbătoi cei 30 de ani de activitate ai telescopului. Aceste imagini sunt doar o mică parte din datele colectate de Hubble în cei 30 de ani de explorări.