Stați în legătură cu noi

Life

7 lucruri uimitoare despre lumea în care trăim

Frumusețea lumii în care trăim, unicitatea speciei, creativitatea, elementele ce țin de cultură și civilizație sunt cel mai adesea oglindite în opere de artă. Mai puțin obișnuit este ca cifrele să devină un vehicul prin intermediul cărora să fie exprimate toate acestea. Vaclav Smil, profesor emerit la Universitatea din Manitoba, inclus de publicația Foreign Policy în primii 100 de intelectuali ai lumii, realizează în Cifrele nu mint, carte publicată de Lifestyle Publishing instantanee ale lumii de azi sau surprinsă pe parcursul evoluției ei, studiază cifre, statistici și adevărul din spatele lor.

Provocator, contrazicându-ne toate așteptările, spulberând mentalități pe care le avem înrădăcinate, unele de secole, Cifrele nu mint arată o lume altfel decât o știe majoritatea, tocmai pentru că perspectiva este una total inedită. Autorul preferat al lui Bill Gates, Vaclav Smil se delectează provocând cititorii să gândească „out of the box”, iar uneori, realitatea descrisă de cifre este surprinzătoare chiar și pentru el. Iată 7 lucruri uimitoare despre lumea în care trăim, care pot fi descoperite în Cifrele nu mint de Vaclav Smil. 

  1. Transpirația a ajutat enorm specia umană pe parcursul evoluției sale. Capacitatea de a-și regla temperatura corpului prin transpirație le-a oferit oamenilor capacitatea de a face un lucru pe care unii dintre cei mai mari prădători, leii, spre exemplu, nu-l pot realiza: să își hăituiască prada pe distanțe lungi, sub soarele amiezii. „Suntem supervedetele transpirației”, afirmă Vaclav Smil în Cifrele nu mint, iar acest lucru a ajutat specia umană să devină un prădător diurn redutabil. Oamenii nu sunt la fel de puternici precum leii, nici rapizi ca antilopele, însă, simplul fapt că transpiră abundent și astfel se produce termoreglarea i-a ajutat să devină vânători mai buni.
  2. Dieta mediteraneană e pe cale de dispariție! Similară cu longevitatea și calitatea ridicată a vieții chiar și la vârste foarte înaintate, inclusă de UNESCO pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, dieta mediteraneană tinde să fie abandonată în chiar țările de origine. „În aceste paradisuri de sănătate există o problemă în creștere: dieta mediteraneeană adevărată este practicată în prezent doar în anumite avanposturi izolate de coastă sau montane. Tranziția alimentară a fost rapidă și de mare amploare, în special în cele mai populate două țări din regiune, Italia și Spania”, spune Vaclav Smil în Cifrele nu mint. Studiind cifrele, profesorul emerit observă că italienii consumă de 3 ori mai multe grăsimi animale și carne ca în trecut și folosesc mai puțin ulei de măsline. Aceasta pentru că oamenii gătesc mai puțin acasă și preferă să cumpere semipreparate. Consecința o arată tot cifrele: rata obezității a crescut în Italia, Spania și Franța.
  3. Italienii mănâncă mai puține paste, iar spaniolii beau la fel de multă bere ca nemții și olandezii! Adevărul dezvăluit de unele statistici prezentate de Vaclav Smil în Cifrele nu mint dărâmă unele dintre imaginile-simbol ale lumii în care trăim. Cu greu se poate imagina că  Italia și Spania renunță la o „moștenire culinară” străveche, celebră și cu multe beneficii, în favoarea produselor fast-food. Cu toate acestea, statistic, italienii mănâncă mai puține paste și consumul de vin a scăzut cu 75%. Astăzi se cumpără o cantitate de bere egală cu cea de „vin rosso și bianco”. Spaniolii urmează același tipar: beau „mai multă cerveza decât tinto”, mănâncă mai puține verdețuri și legume, în timp de procentul de grăsimi, carne, zahăr și produse fast-food a crescut. 
  4. Japonezii sunt națiunea cu cea mai ridicată speranță de viață de pe planetă pentru că mănâncă foarte puțin! Deși japonezii muncesc în medie mai mult decât alte popoare, au vacanțe scurte, iar navetele la slujbă sunt lungi și chinuitoare, au conform statisticilor cea mai ridicată speranță de viață – 87,5 femei/81,3 bărbați. Iar la 80 de ani, o japoneză are speranță de viață suplimentară de încă 12 ani. Secretul longevității lor pare a fi alimentația. Spre deosebire de americani, germani, francezi și chiar spanioli, care au la dispoziție zilnic între 3400 și 4000 de kilocalorii/cap de locuitor, japonezii au un consum mediu real de doar 1900 kilocalorii. „Umple burta opt părți din 10” spune un vechi proverb confucianist, pe care japonezii chiar îl aplică. 
  5. Zborul cu avionul, una dintre activitățile cu cele mai mici riscuri pentru viață! „Zborul cu avionul nu a fost niciodată mai sigur”, observă Vaclav Smil în Cifrele nu mint. „În medie, probabilitatea suplimentară de a muri în timpul unui zbor cu avionul reprezintă doar 5/1 000 din riscul de a trăi, pur și simplu”, precizează profesorul emerit de la Universitatea din Manitoba. Unele activități care se petrec la sol pun viața în pericol mult mai mult decât un zbor cu avionul. Spre exemplu, unele dintre cele mai primejdioase locuri de pe planetă sunt saloanele spitalelor. „Așa că zburați mai departe și evitați spitalele”, spune Vaclav Smil. 
  6. Lumea modernă – creată în anii 1880! Deși există opinia că sfârșitul secolului 20 și primele decenii ale secolului 21 au adus un număr impresionant de invenții, Vaclav Smil relevă adevărul din spatele cifrelor: „Poate cea mai inventivă perioadă din istoria omenirii a fost în anii 1880”. De la teoria electromagnetismului, iluminatul ieftin, ascensoarele sigure, antiperspirante, hârtia kraft, fierul electric și până la sistemul de cale ferată ușorară, bicicleta cu roti egale și transmisie pe lanț, ușa rotativă, zgârie-nori pe cadre de oțel, Coca-Cola, automatul modern de mâncare și revista Wall Street Journal, toate acestea și încă multe altele (precum exploatarea undelor radio și microprocesoarele) au fost inventate în anii 1800 și au creat premisele invențiilor din lumea modernă. 
  7. Trăim pe o planetă a vacilor! După ce a studiat zoomasa mai multor specii și a comparat-o cu cea a oamenilor, Vaclav Smil a ajuns la o concluzie uimitoare: planeta noastră este dominată de doar două specii de vertebrate: bovine (Bos taurus) și oameni (Homo sapiens), în această ordine – specifică profesorul de origine cehă. Însă, zoomasa bovinelor, greutatea lor totală în viu, este cu 50% mai mare decât cea a oamenilor, specia imediat următoare. „Până în 2050, vor fi 9 miliarde de oameni și, cel mai probabil, 2 miliarde de vite, consolidându-și împreună dominația deja zdrobitoare asupra Pământului”, concluzionează Vaclav Smil.

Advertisement style="display:block; text-align:center;" data-ad-layout="in-article" data-ad-format="fluid" data-ad-client="ca-pub-9287560635866333" data-ad-slot="1736055903">
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Life

Amenințări fără precedent asupra orașelor din cauza creșterii nivelului mării

Oamenii de știință avertizează că fără măsuri urgente și drastice pentru reducere a emisiilor de carbon, unele dintre cele mai emblematice orașe din lume ar putea fi sub apă până în 2050.

Emisiile de dioxid de carbon cauzate de om vor rămâne în atmosferă sute de ani, conducând la creșterea temperaturii și a nivelului mării pe glob. 

Multe zone dezvoltate vor fi inundate permanent având în vedere faptul că majoritatea politicilor luate la nivel global pentru reducerea emisiilor nu sunt suficiente și nu par să reflecte această amenințare.

Scenariile experților, în condiții de emisii ridicate, arată că temperatura va crește cu 4 C în timp ce nivelul mării se va ridica în medie cu 8,9 metri, toate acestea într-un interval aproximativ de 200 până la 2000 de ani.

Advertisement

Chiar și o creștere de 1,5C până în 2050 poate provoca inundații în marile orașe. 

Colecția de imagini, care urmează noului studiu, se numește Picturing Our Future și include simulări video și redări fotorealiste ale nivelului mării. În partea stângă este prezentat scenariul încălzirii globale cu 1,5 grade Celsius, în timp ce în partea dreaptă apar transformările după creșterea temperaturii cu 3 grade.

Dacă nu se schimbă nimic, aceste scenarii vor deveni realitate, iar peste 50 de orașe importante, majoritatea din Asia, vor pierde parțial sau aproape total suprafața de astăzi, iar aproximativ un miliard de oameni, (15% din populația actuală globală), va trebui să fie strămutat.

Studiul publicat în Environmental Research Letters identifică ce locuri pot fi salvate sau pierdute pe termen lung ca urmare a acțiunilor climatice actuale.

Acesta a fost lansat înainte de negocierile climatice ale ONU COP26, programate să aibă loc în perioada 1-12 noiembrie la Glasgow, Scoția.

Iata și ce zone din România vor fi afectate de creșterea nivelului apelor.

Advertisement

Sursa foto: climatecentral.org

Continuă să citești

Life

Cel mai mare model Lego lansat vreodată este replica Titanicului

Lego a dezvăluit oficial că cel mai mare model pe care l-a lansat vreodată este o replică a faimosului Titanic. Modelul măsoară aproape un metru și jumătate când este complet asamblat. 

Acesta nu este însă și cel mai mare set Lego. 11 695 de piese alcătuiesc Harta Lego a Lumii, care poate fi agățată pe perete odata ce e asamblată. Anterior, cel mai mare model Lego a fost macheta Colosseumului, cu 9,036 de piese, iar Titanicul ajunge să aibă 9,090 de piese in total.

Odată îmbinate, piesele formează un model la scara 1: 200. Vasul este proiectat în trei secțiuni, pentru a recrea cât mai fidel caracteristicile Titanicului. Secțiunea transversală dezvăluie detalii interioare, cum ar fi sala de mese de primă clasă, scara mare, una dintre camerele cazanelor și multe cabine din diferitele clase de pasageri, însă detaliile autentice includ peste 300 de hublouri, bărci de salvare, puntea promenadei, salonul de lectură, piscina, bănci, o macara de încărcare și multe altele. Pasionații de Lego adulți vor avea parte de multe ore de relaxare și satisfacție construind aceasă piesă de colecție de peste 135 cm.

Cel mai mare model Lego va fi disponibil in luna noiembrie, iar prețul de pe site-ul producătorului este de 629,99 $.

Advertisement

Continuă să citești

Life

Musonul din Arizona a dus la apariția „Creveților dinozauri” cu trei ochi

Potrivit oficialilor de la Wupatki National Monument, în urma unei ploi torențiale de vară, sute de creaturi bizare, cu aspect preistoric, au eclozat în apa de ploaie adunată.

Creaturile au dimensiunea unui mormoloc și sunt numite Triops. Ouăle lor pot rezista zeci de ani în deșert până când plouă suficient pentru a se crea lacuri care să ofere condițiile propice pentru ca puii să se maturizeze și să depună ouă pentru următoarea generație, conform Universității Central Michigan.

Credit imagine: L.Carter / NPS

Triops – care în greacă înseamnă „trei ochi” – sunt uneori numiți „creveți dinozauri” din cauza istoriei lor evolutive îndelungate; strămoșii acestor crustacee au evoluat în perioada Devoniană (în urmă cu 419 milioane până la 359 milioane de ani), iar aspectul lor s-a schimbat foarte puțin de atunci.

După eclozare, Triops poate crește până la 1,5 inci (4 centimetri) lungime, având o carapace asemănătoare unui scut. Aceștia pot trăi până la 90 de zile, timp în care masculii și femelele se vor împerechea. În cazul

Advertisement
Continuă să citești
Advertisement

Facebook

Trending

Copyright © 2021 TheExpert.ro