Our social corner

Tech

A fost construit cel mai puternic computer cuantic de până acum

computer cuantic harvard
Distribuie

Fizicienii de la Harvard-MIT au dezvoltat un tip special de computer cuantic, cunoscut sub numele de simulator cuantic programabil, capabil să funcționeze cu 256 de biți cuantici sau „qubiți”.

Qubiții, sau bitii cuantici, reprezintă blocurile fundamentale pe care rulează computerele cuantice și sursa puterii lor imense de procesare.

Experții consideră că astfel s-a efectuat un pas foarte important către construirea de mașini cuantice pe scară largă, care ar putea fi folosite pentru rezolvarea proceselor cuantice complexe și, în cele din urmă, ar contribui la realizarea unor descoperiri în diferite domenii din lumea reală.

Pentru a explica cât este de vast sistemul, autorul principal al studiului, Sepehr Ebadi, a comparat numărul de stări cuantice posibile cu doar 256 de qubiți cu numărul de atomi din sistemul solar.

Cercetătorii lucrează în prezent pentru a îmbunătăți sistemul prin optimizarea controlului laser asupra qubiților.

In 2019, Google raporta atingerea supremației cuantice prin crearea unui calculator cuantic denumit Sycamore, bazat pe 53 de qubiti realizaţi cu circuite supraconductoare. Supremația cuantică a fost revendicată un an mai târziu de o echipa de cercetători chinezi din cadrul Universităţii de Știință și Tehnologie din Hefei, care anunța că unitatea creată, Jiuzhang, este de 10 miliarde de ori mai rapidă decât computerul Google.

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro