Our social corner

Sciences

A fost descoperit materialul care protejează împotriva amenințărilor biologice și chimice

O echipă de cercetare a Universității din Northwestern a dezvoltat o țesătură versatilă care poate proteja atât împotriva amenințărilor biologice, cum ar fi coronavirusul, cât și a celor chimice.

Un material care este eficient împotriva ambelor clase de amenințări este rar. O altă proprietate care îl face valoros este faptul că materialul este reutilizabil. Țesătura poate reveni la starea inițială printr-un tratament simplu de înălbire. Cercetătorii analizează posibilitatea ca țesătura să poată fi folosită pentru confecționarea măștilor sau a altor echipamente textile de protecție.

Fibrele compozite sunt „bureți sofisticati de baie”, a spus profesorul Omar Farha, co-autor al studiului. Materialele de dimensiuni nano sunt proiectate cu multe găuri care pot captura gaze, vapori și alți agenți la fel cum un burete se umple de apă. În noua țesătură compozită, au fost adăugați catalizatori care pot dezactiva substanțe chimice toxice, viruși și bacterii.

Click pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Facebook

underarmour.ro

Avertizari meteo

  • Informare meteorologica

    Ziua/luna/anul : 18-03-2025 Ora : 12 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textului; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : conform textului; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 17 martie, ora 10 - 20 martie, ora 10    Fenomene vizate: răcire accentuată, brumă și îngheț la sol, precipitații mixte, cantități de apă însemnate, strat de zăpadă, intensificări ale vântului Zone afectate: conform textului        Vremea se va răci semnificativ, iar nopțile și diminețile vor deveni deosebit de reci pentru această perioadă, cu temperaturi preponderent negative (minime cuprinse în general între -9 și 0 grade), iar în sudul și estul Transilvaniei, precum și în dealurile subcarpatice va fi ger (minime de -13...-11 grade). Se va produce brumă și local îngheț la sol.       Luni vor fi precipitații mixte în cea mai mare parte a țării, iar marți acestea se vor restrânge spre sud-vest. În Oltenia, jumătatea vestică a Munteniei, sudul Transilvaniei și la munte se vor acumula local cantități de apă de 10...20 l/mp și izolat de 25...30 l/mp și se va depune strat de zăpadă.      În majoritatea regiunilor, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 40...45 km/h.   În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj inclusiv prin avertizări pentru fenomene severe imediate (nowcasting).