Our social corner

Sciences

A fost descoperită o nouă planetă similară Pământului lângă Proxima Centauri

proxima centauri d
Distribuie

Astronomii au descoperit o a treia planetă care orbitează Proxima Centauri, o stea pitică roșie ce se află la doar 4,2 ani lumină de sistemul nostru solar. 

Se estimează că planeta, cunoscută sub numele de Proxima d, ar fi cu doar 25% mai masivă decât Pământul, ceea ce o face una dintre cele mai ușoare exoplanete cunoscute.

Steaua orbitată, Proxima Centauri, este o pitică roșie situată la o aproximativ 4,2 ani lumină de Pământ, în constelația Centaurului. 

Până de curând, pe orbita lui Proxima Centauri era confirmată o planetă de dimensiunea Pământului, Proxima b, care se situa în „zona locuibilă” a stelei, adică în intervalul în care ar putea exista apa sub formă lichidă.

În 2019, la trei ani după descoperirea Proxima b, astronomii au anunțat că au detectat a doua planetă din sistem, Proxima c, care ar fi de cel puțin șase ori mai masivă decât Terra. Datorită distanței mari față de Proxima Centauri, temperaturile pe Proxima c sunt foarte scăzute iar această exoplaneta este nelocuibilă.

João Faria, cercetător la Institutul de Astrofízică din Portugalia, împreună cu colegii săi, raportează existența unei alte exoplanete: Proxima d. Această exoplanetă nou descoperită orbitează Proxima Centauri la fiecare cinci zile, ceea ce sugerează că Proxima d ar prea fierbinte pentru a face posibilă viața.

Proxima d a fost descoperită în urma unui număr mare de observații efectuate cu un instrument de ultimă generație numit ESPRESSO. 

Advertisement

Sursa: www.nature.com

Credit imagine: ESO/L. Calçada

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro