O echipă internațională de astronomi a observat recent o structură formată dintr-un filament masiv de hidrogen atomic, situată la aproximativ 55.000 de ani lumină distanță, care este una dintre cele mai lungi structuri observate vreodată în galaxia noastră.
Echipa internațională a fost condusă de Jonas Syed, de la Institutul Max Planck pentru Radio Astronomie și a inclus cercetători de la Universitatea din Viena, Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, Universitatea din Calgary, Universität Heidelberg, Centrul pentru Astrofizică și Științe Planetare, Argelander-Institutul de Astronomie, Institutul Indian de Știință și Jet Propulsion Laboratory.
Obiectivul proiectului a fost studierea formării norilor moleculari, conversia hidrogenului atomic în molecular, câmpul magnetic al galaxiei și alte întrebări legate de ISM și formarea stelelor.
Scopul final este de a determina modul în care cei mai comuni izotopi de hidrogen converg pentru a crea nori denși care se ridică în stele noi. Izotopii includ hidrogenul atomic (H), compus dintr-un proton, un electron și fără neutroni, iar hidrogenul molecular (H2) – sau deuteriu – este compus dintr-un proton, un neutron și un electron.
Procesul prin care hidrogenul atomic trece la hidrogen molecular este încă necunoscut, ceea ce a făcut din acest filament extrem de lung, o descoperire deosebit de interesantă.
În timp ce cei mai mari nori cunoscuți de gaz molecular măsoară de obicei aproximativ 800 de ani lumină în lungime, Maggie, așa cum a fost numită structura descoperită, măsoară 3.900 de ani lumină lungime și 130 de ani lumină lățime.
Sursa: universetoday.com
Ziua/luna/anul : 18-03-2025 Ora : 12 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textului; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : conform textului; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 17 martie, ora 10 - 20 martie, ora 10 Fenomene vizate: răcire accentuată, brumă și îngheț la sol, precipitații mixte, cantități de apă însemnate, strat de zăpadă, intensificări ale vântului Zone afectate: conform textului Vremea se va răci semnificativ, iar nopțile și diminețile vor deveni deosebit de reci pentru această perioadă, cu temperaturi preponderent negative (minime cuprinse în general între -9 și 0 grade), iar în sudul și estul Transilvaniei, precum și în dealurile subcarpatice va fi ger (minime de -13...-11 grade). Se va produce brumă și local îngheț la sol. Luni vor fi precipitații mixte în cea mai mare parte a țării, iar marți acestea se vor restrânge spre sud-vest. În Oltenia, jumătatea vestică a Munteniei, sudul Transilvaniei și la munte se vor acumula local cantități de apă de 10...20 l/mp și izolat de 25...30 l/mp și se va depune strat de zăpadă. În majoritatea regiunilor, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 40...45 km/h. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj inclusiv prin avertizări pentru fenomene severe imediate (nowcasting).