Our social corner

Sciences

A fost descoperită una dintre cele mai mari structuri din Calea Lactee

calea lactee

O echipă internațională de astronomi a observat recent o structură formată dintr-un filament masiv de hidrogen atomic, situată la aproximativ 55.000 de ani lumină distanță, care este una dintre cele mai lungi structuri observate vreodată în galaxia noastră.

Echipa internațională a fost condusă de Jonas Syed, de la Institutul Max Planck pentru Radio Astronomie și a inclus cercetători de la Universitatea din Viena, Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, Universitatea din Calgary, Universität Heidelberg, Centrul pentru Astrofizică și Științe Planetare, Argelander-Institutul de Astronomie, Institutul Indian de Știință și Jet Propulsion Laboratory.

Obiectivul proiectului a fost studierea formării norilor moleculari, conversia hidrogenului atomic în molecular, câmpul magnetic al galaxiei și alte întrebări legate de ISM și formarea stelelor.

Scopul final este de a determina modul în care cei mai comuni izotopi de hidrogen converg pentru a crea nori denși care se ridică în stele noi. Izotopii includ hidrogenul atomic (H), compus dintr-un proton, un electron și fără neutroni, iar hidrogenul molecular (H2) – sau deuteriu – este compus dintr-un proton, un neutron și un electron.

Procesul prin care hidrogenul atomic trece la hidrogen molecular este încă necunoscut, ceea ce a făcut din acest filament extrem de lung, o descoperire deosebit de interesantă.

În timp ce cei mai mari nori cunoscuți de gaz molecular măsoară de obicei aproximativ 800 de ani lumină în lungime, Maggie, așa cum a fost numită structura descoperită, măsoară 3.900 de ani lumină lungime și 130 de ani lumină lățime.

Sursa: universetoday.com

Click pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Facebook

Avertizari meteo

  • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting

    COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 16-09-2024 Ora : 1 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 01:00 si 05:00 In zona : Județul Galaţi: Târgu Bujor, Măstăcani, Fârțănești, Frumușița, Drăgușeni, Berești-Meria, Berești, Cavadinești, Foltești, Bălășești, Vârlezi, Vlădești, Băneasa, Bălăbănești, Suceveni, Jorăști, Rădești, Oancea;Județul Iaşi: Tomești, Ciurea, Răducăneni, Țibănești, Țibana, Voinești, Costuleni, Dagâța, Ciortești, Comarna, Mironeasa, Mogoșești, Schitu Duca, Scânteia, Prisăcani, Tansa, Cozmești, Bârnova, Grajduri, Șcheia, Gorban, Dolhești, Dobrovăț, Țuțora, Moșna, Ipatele, Grozești, Mădârjac, Dragușeni;Județul Vaslui; Se vor semnala : Va ploua, iar cantitățile de apă vor depăși 30...35 l/mp. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantități de 25...30 l/mp.

  • Avertizare meteorologica

    COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 15-09-2024 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții; Fenomene : conform textelor; Mesaj : AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN Interval de valabilitate: 15 septembrie, ora 16 – 16 septembrie, ora 10Fenomene vizate: ploi însemnate cantitativZone afectate: nordul și estul Moldovei, Banat, Crișana, sud-vestul Transilvaniei, local în zona de munte a Olteniei, nordul Dobrogei       În intervalul menționat, în județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Vaslui și Galați va ploua însemnat cantitativ. Cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp. În Banat, Crișana, sud-vestul Transilvaniei, local în zona de munte a Olteniei și în nordul Dobrogei va continua să plouă, iar prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15...20 l/mp. COD PORTOCALIU Interval de valabilitate: 15 septembrie, ora 16 – 16 septembrie, ora 10Fenomene vizate: averse torențiale, importante cantitativZone afectate: Delta Dunării       În intervalul menționat, în Delta Dunării va ploua torențial, iar cantitățile de apă vor fi de 40...60 l/mp. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.