Indiferent de tipul tău de piele, o rutină zilnică de îngrijire te poate ajuta să îți menții tenul sănătos și să rezolvi, sau cel puțin să îmbunătățești probleme specifice ale tenului ca acneea, cicatricile și petele.
Rutina zilnică de îngrijire ar trebui să aibă patru etape pe care să le urmezi de două ori pe zi, o dată dimineața și încă o dată seara, înainte de somn.
Prima etapă: curățarea tenului
Pentru acest pas, îți recomand să alegi un produs de curățare care să nu îți lase senzația de piele care strânge după spălare. Poți să îți curăți fața de două ori pe zi, sau, dacă ai pielea uscată și nu te machiezi, o dată este suficient.
Etapa doua: aplicarea serurilor
Dimineața este potrivit să aplici un ser cu vitamina C, factori de creștere sau peptide, iar după aceasta să adaugi o cremă cu protecție solară. În schimb, seara, serurile pe bază de retinol funcționează mai bine. Poți crește eficiența dacă găsești o combinație de ser cu vitaminele C, E și retinol.
Etapa a treia: aplicarea unei creme hidratante
Sub formă de gel sau cremă, există o varietate de produse hidratante din care poți selecta varianta perfectă pentru tine. Te rog să nu cazi în capcana celor care cred ca o piele grasă nu are nevoie de cremă hidratantă! Poți folosi una cu o textură ușoară, pe bază de gel și care nu îți blochează porii.
Și ultimul pas, dar nu cel mai puțin important: protecția solară
Aplicați protecție solară cu cel puțin 30 SPF cu 15 minute înainte de ieși afară, pentru a-i da timp să se activeze. Tonurile mai întunecate ale pielii au nevoie de protecție solară, deoarece hiperpigmentarea este mai greu de corectat.
Indiferent de produsele pe care le folosești pentru îngrijirea tenului, este bine să începi cu o rutină simplă, pentru a vedea cum reacționează pielea, pentru ca odată ce te simți bine în pielea ta 🙂 să poți adauga produse suplimentare, cum ar fi exfolianți, măști și tratamente.
Dacă bănuiești că ai putea fi alergic, sau doar dacă ai o piele sensibilă, ar fi bine să testezi înainte produsele noi.
Dacă ești alergică ar trebui să îți dai ușor seama, principalele simptome fiind: apariția unor pete roșii, senzație de mâncărime continuă, descuamarea pielii, piele uscată, prezența unor mici umflături, apariția eczemelor sau a unei iritații minore.
Evident, apariția cel puțin a unuia dintre simptomele prezentate impune măsuri menite să elimine cât mai rapid toate semnele alergiei, și anume, întreruperea imediată a utilizării produsului care a provocat reacția alergică, curățarea restului cremei aplicate, excluderea utilizării altor produse cosmetice pentru îngrijirea pielii pentru o perioadă și eventual, utilizarea unui medicament hipoalergenic și antihistaminic.
Știu că poate fi tentant să încerci toate acele tratamente minune propuse de tot soiul de guru al tenului de pe social media, dar mai bine spune pas, îți vei face un bine.
Iată câteva exemple în care niște produse naturale, care altfel ar putea să aibă o groază de beneficii, îți pot face rău dacă le aplici pe față.
Sucul de lămâie
Din ciclul nu tot ce are vitamina C e bun de pus pe față, lămâia conține într-adevar acid citric, însă cel mai probabil te vei trezi cu o piele iritată și uscată după, datorită acidității ridicate, și în plus poate provoca pete întunecate după expunerea la soare.
Bicarbonatul de sodiu
E bun pentru curățat, dar te rog, nu pe față! Pielea este un organ cu un pH cuprins între 4,5 și 5,5. Bicarbonatul de sodiu are un nivel al pH-ului aproape dublu, astfel că aplicarea unei baze alcaline puternice pe ten va îndepărta substanțele care îl protejează, lăsând pielea mai sensibilă la soare, spre exemplu. Utilizarea bicarbonatului de sodiu pe față are ca efecte uscarea excesivă a pielii, debutul precoce al ridurilor, agravarea erupțiilor acneice și iritarea și inflamarea pielii. Pentru că internetul abundă în tot felul de măști și tratamente pe bază de bicarbonat, vreau să știi că utilizarea acestor soluții nu este recomandată. Dacă totuși vrei să încerci, folosește o cantitate mică de bicarbonat și nu fă din asta un obicei.
Usturoiul
Atenție: folosirea usturoiului în formă brută poate provoca alergii ale pielii, eczeme și inflamații ale pielii.
Pasta de dinți
Ingredientele din pasta de dinți pot distruge germenii și pot absorbi uleiul, dar pot, de asemenea, să îți usuce sau irite pielea.
Zahărul
Ca exfoliant, zahărul este prea dur pentru pielea feței, așa că nici un specialist adevărat nu ar trebui să îl recomande. Particulele de zahăr sunt prea mari pentru a fi folosite pe față, ele putând provoca zgârieturi și iritații. În schimb, buzele și restul corpului vor putea beneficia după un scrub cu zahăr.
Ok, am vorbit despre rutină, testarea produselor noi și lucruri pe care ar trebui să le eviți. Urmând aceste sfaturi poți să îți menții tenul sănătos. Dar ce e de făcut când te confrunți cu acnee, pete pigmentare sau puncte negre? Sfatul cel mai bun pe care ti-l pot da este să mergi la un dermatolog. El poate să-ti recomande cel mai potrivit tratament și eventual, teste suplimentare, pentru că fiind diferiți, ceea ce funcționează la unele persoane, poate să nu aibă niciun efect la altele.
Totuși, dacă te confrunți cu o acnee ușoară, iată ce produse poți folosi.
Dimineața, după curățarea tenului, poți aplica un tratament pe bază de acid salicilic, peroxid de benzoil, ulei de arbore de ceai, adapalenă sau acizi alfa hidroxi, majoritatea putând fi achiziționate fără prescripție medicală. După utilizare, nu uita sa aplici un strat de protecție solară, pentru că aceste tratamente pot provoca o sensibilitate în plus, tenului.
În privința cicatricilor cauzate de acnee și a petelor pigmentare, durata până la vindecare variază de la câteva săptămâni până la șase luni. În acest timp, pe lângă aplicarea unei creme de protecție solară, puteți folosi ca tratament produse pe bază de dioxid de silicon, niacinamida 10% + zinc 1%, retinol 2% (doar seara), vitamina C sau miere.
Și pentru că am dat iama într-un caiet vechi al mamei cu diverse rețete de măști, îți las aici câteva tratamente de preparat acasă.
Mască pentru ten gras:
Amestecă 30 g de zeamă de lămâie, 30 g apă, 10 g drojdie de bere, 5 g talc. Se aplică pe față, se lasă să acționeze timp de 15 minute, apoi se îndepărtează cu infuzie de mușețel sau cu apă caldă.
Mască pentru ten lipsit de suplete:
Se amestecă: 2 linguri de miere, 2 linguri de brinza de vaci, o lingură de lapte praf, un galbenus, o linguriță de ulei de măsline. Această mască este recomandată pentru ten uscat, lipsit de suplete si cu tendinta spre ridare.
Mască pentru hranirea si albirea tenului:
Se amestecă un galbenuș de ou, 10 g drojdie de bere, 10-15 picaturi de zeama de lămâie. Se aplică și se mentine pe față timp de 20 de minute.
Mască pentru ten congestionat si obosit:
Simplu: amesteci 3 linguri de smântână proaspătă cu 2 linguri de zeamă de lămâie.
Mască pentru ten pătat:
O lingura tarâte de grâu, 10 g drojdie de bere se amestecă cu o lingură de zeamă de lămâie.
Mască pentru tenul uscat și deshidratat:
Ai nevoie de un gălbenuș de ou, o linguriță de miere, o linguriță de ulei de floarea soarelui.
Mască pentru hrănirea tenului:
Se amestecă o lingură de brânză de vaci cu o lingură de miere.
Mască pentru pielea sensibilă:
Avem mai multe variante aici. Un morcov ras se amestecă cu o linguriță de caimac; 2 lingurițe de miere se amestecă cu o linguriță suc de lămâie; o linguriță smântână se amestecă cu 15 picături tinctură de benzoe; un gălbenuș de ou se amestecă cu o linguriță de ulei camforat și se aplică.
Să-ți fie de bine!
Ziua/luna/anul : 11-09-2024 Ora : 23 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 11 septembrie, ora 10 – 12 septembrie, ora 10 Zonele afectate : conform textului Fenomene : ploi în general moderate cantitativ Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 11 septembrie, ora 10 – 12 septembrie, ora 10Fenomene vizate: ploi în general moderate cantitativZone afectate: conform textului Pe parcursul zilei de miercuri (11 septembrie) temporar va ploua în cea mai mare parte a țării, iar noaptea aria ploilor se va restrânge către estul și nord-estul teritoriului. Vor fi mai ales averse, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi local de 10...20 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp.