Stați în legătură cu noi

Health

Acest biomarker poate descoperi probabilitatea decesului pacienților COVID-19 cu câteva zile înainte

Cercetătorii de la Spitalul Mount Sinai au descoperit că modificările activității electrice din inimă pot ajuta la depistarea pacienților spitalizați cu COVID-19 care sunt predispuși să moară. Biomarkerul este ușor de măsurat și poate descoperi decesul cu câteva zile înainte.

În situația spitalelor copleșite de pacienții COVID-19, este o provocare pentru medici să afle unde să își concentreze cel mai bine atenția și resursele limitate. Există mai mulți biomarkeri pe bază de sânge care sunt utilizați pentru evaluarea acelor bolnavi cu cel mai mare risc de declin al bolii. Însă analizele de sânge necesită timp pentru a fi colectate și procesate. Acest nou biomarker poate fi măsurat cu ajutorul electrocardiogramei (EKG), iar cercetătorii susțin că poate prezice dacă este posibil ca un pacient să moară cu cel puțin două zile înainte.

Criteriile dezvoltate de echipa de la Spitalul Mount Sinai sunt denumite LoQRS și sunt o modalitate eficientă de triaj a pacienților cu cea mai mare probabilitate de declin. Timpul mediu până la deces de la prima citire LoQRS detectată în studiu a fost de 52 de ore.

„Studiul nostru arată că formele de undă QRS diminuate pe EKG-uri pe parcursul bolii COVID-19 pot fi un instrument important pentru lucrătorii din domeniul sănătății care îngrijesc acești pacienți, permițându-le să prindă schimbări clinice rapide în timpul spitalizării și să intervină mai repede”, spune Joshua Lampert, autor principal al noului studiu. „Cu un număr de cazuri de COVID-19 și spitalizări în creștere, electrocardiogramele pot fi utile spitalelor care îngrijesc acești tip de pacienți înainte ca starea lor să se înrăutățească dramatic”.

Advertisement

Aceleași măsuri LoQRS au fost eficiente și în detectarea acelor pacienți cu gripă cu cel mai mare risc să moară, timpul mediu până la deces de la prima măsură LoQRS la pacienții cu gripă fiind de aproximativ șase zile.

Advertisement style="display:block; text-align:center;" data-ad-layout="in-article" data-ad-format="fluid" data-ad-client="ca-pub-9287560635866333" data-ad-slot="1736055903">
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Health

Un antibiotic de mult uitat, eficient în boala Lyme

Higromicina A nu funcționează împotriva majorității bacteriilor, însă a reintrat în atenția specialiștilor ca tratament pentru boala Lyme.

Boala Lyme este cauzată de o bacterie numită Borrelia burgdorferi, prezentă la șoareci. Căpușele care parazitează șoarecii se infectează și pot infecta alte animale, inclusiv oameni.

Inițial provoacă o erupție și simptome asemănătoare gripei, iar dacă nu este tratată, poate duce la probleme grave pe termen lung, ca boala Lyme. Tratamentul utilizat este un antibiotic cu spectru larg, care însă poate provoca dereglarea microbiomului intestinal și poate crea, de asemenea, o rezistență mai mare la antibiotice.

Higromicina este un antibiotic studiat inițial și abandonat în anii 80, și care a revenit în atenția specialiștilor de la Universitatea Northeastern din Boston, care se pregătesc să îl testeze pe oameni. În cadrul studiilor efectuate pe animale, echipa nu a observat niciun efect nociv al higromicinei, indiferent de mărimea dozei.

Advertisement

Pe lângă faptul că este complet inofensivă pentru animale, echipa de cercetători a descoperit că Higromicina A are un efect redus asupra majorității bacteriilor, dar este mortală pentru bacteriile spirochete, ca Borrelia burgdorferi.

Higromicina ar putea fi, de asemenea, utilizată ca tratament pentru sifilis , mai ales că această infecție bacteriană dezvoltă rezistență la tratamentele standard.

Continuă să citești

Health

Un plasture cu micro-ace tipărit 3D, alternativă la vaccinurile din prezent

Oamenii de știință experimentează posibilitatea administrării fără durere a vaccinurilor prin plasturi cu micro-ace. Astfel, vaccinul ar fi eliberat în stratul exterior al pielii prin zeci de ace minuscule acoperite de ser.

Experții de la Universitatea Stanford și Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill au găsit o metodă să folosească imprimanta 3D pentru a să personaliza forma micro-acelor folosite în plasturi. Au fost făcute teste pe șoareci, iar rezultatele vaccinării prin plasturi au arătat răspunsuri imune mai puternice și mai durabile decât vaccinările tradiționale cu ace hipodermice, deoarece pielea are o concentrație mare de celule imune.

Ușurința și eficacitatea vaccinului sub forma unui plasture pun bazele pentru o nouă modalitate de administrare a vaccinurilor fără durere, mai puțin invazive decât în prezent, care nu necesită depozitare la rece și pot fi autoadministrate.

Deși plasturii cu micro-ace au fost studiați de zeci de ani, micro-acele imprimate 3D aliniate pe un plasture de polimer, suficient de lungi pentru a ajunge la piele sunt considerate o mare descoperire.

Advertisement

Sursa foto – uncnews.unc.edu.

Continuă să citești

Health

Primul implant cerebral tratează cu succes un caz de depresie rezistentă

Până la o treime dintre pacienții diagnosticați cu depresie  nu răspund sau devin rezistenți la tratament. Niciun tip de medicament sau terapie nu pare să ajute. Cercetători din întreaga lume lucrează constant la noi opțiuni pentru tratamentul depresiei, cum ar fi un implant cerebral nou conceput pentru depresie rezistentă.

O echipă de cercetare în domeniul neuroștiinței de la Universitatea din California, San Francisco, a investigat metodele de stimulare profundă a creierului care ar putea ameliora simptomele depresiei.

Stimularea profundă a creierului a fost realizată în trecut cu succes și în alte tulburări ale creierului, ca boala Parkinson și epilepsia.

Cercetătorii au urmărit manual locul în care apărea depresia pacientului în creier și au identificat un model specific al undelor cerebrale, necesar pentru a marca locul unde s-a introdus electrodul ulterior.

Advertisement

Acest succes este considerat un progres incredibil în cunoașterea funcției creierului care stă la baza bolilor mintale.

Echipa înregistrează deja mai mulți pacienți în studiu pentru a vedea dacă pot găsi markeri ai deprsiei personalizați, pentru a le oferi bolnavilor un stimulator al creierului similar.

Continuă să citești
Advertisement

Facebook

Trending

Copyright © 2021 TheExpert.ro