Our social corner

Health

Antibiotic puternic descoperit cu ajutorul inteligenței artificiale

inteligenta artificiala folosita pentru descoperirea antibioticelor
Distribuie

Un antibiotic puternic care distruge cele mai periculoase bacterii rezistente la medicamente a fost descoperit cu ajutorul inteligenței artificiale.

Inteligența artificială a fost considerată de mulți ca fiind de domeniul science fiction, ea antrenând ipoteze legate de sfârșitul omenirii, așa cum o știm, ca urmare a singularității tehnologice sau a obținerii conștiinței de către mașini. În prezent, tehnologia bazată pe machine learning și instrumente de procesare a limbajului este folosită pentru procesarea unor cantități mari de informații, oferind oportunități noi în diferite domenii.

Descoperirea făcută de echipa de cercetători de la Massachusetts Institute of Technology, condusă de specialista în machine learning, Regina Barzilay, constituie o premieră în domeniu. Testele au arătat că medicamentul descoperit a eliminat mai multe tulpini rezistente la antibiotice, printre acestea fiind doi dintre cei trei agenți patogeni desemnați de către Organizația Mondială a Sănătății ca prioritari pentru cercetare.

Procesul a pornit de la construirea unui algoritm de „învățare profundă”, capabil să identifice tipurile de molecule care pot distruge bacteriile. Pentru aceasta, cercetătorii au realizat o bază de date cu informații despre caracteristicile atomice și moleculare ale medicamentelor și compușilor naturali și modul în care acestea acționează împotriva bacteriilor.

Unul dintre autorii studiului, Jonathan Stokes, a declarat că a fost nevoie de câteva ore pentru ca algoritmul să evalueze compușii din prima bază de date și să ofere soluția unor antibiotice eficace. Unul dintre acestea a primit numele de „halicină”, după Hal 9000, numele personajului fictiv dotat cu inteligență artificială din filmul 2001: A Space Odyssey.

Testele efectuate au demonstrat că halicina a reușit să distrugă Mycobacterium tuberculosis, responsabil pentru TBC, și tulpinile familiei de bacterii implicate in infecțiile nosocomiale. De asemenea, Halicina s-a dovedit a fi eficace în tratarea infecțiilor cu Clostridium difficile și Acinetobacter baumannii, ambele rezistente la medicamente.

Pentru extinderea cercetărilor echipa de la M.I.T. a apelat o bază de date digitală masivă, care include aproximativ 1,5 miliarde de compuși, iar programul a returnat după trei zile o listă de 23 de antibiotice potențiale, două dintre acestea dovedindu-se a fi deosebit de eficiente. Mai mult decât atât, savanții și-au propus modificarea algoritmului pentru a crea de la zero, noi antibiotice.

Rezultatele cercetării sunt considerate de alți experți ca fiind remarcabile, având în vedere timpul și costurile care ar fi fost necesare pentru testarea fizică a numărului imens de compuși, toate pe fondul creșterii rezistenței bacteriilor la antibiotice și a raportărilor sumbre cu privire la lipsa investițiilor marilor companii farmaceutice în cercetarea antibioticelor, datorată profitului mic sau inexistent.

Advertisement

Distribuie
Advertisement
campionatul mondial de scrima cadeti juniori riad 2024
SportAcum 2 ore

Campionatul Mondial de Scrimă pentru Cadeți și Juniori își deschide porțile la Riad!

transpiratie
LifeAcum o zi

Transpirația: O poveste cu arome și culori

Marele Jaf al Tramvaiului still lansare
EntertainmentAcum o zi

„Marele jaf al tramvaiului”, de vineri pe marile ecrane din România

razboi civil
EntertainmentAcum 2 zile

„Război Civil” iminent la cinema din 12 aprilie

masini de spalat samsung
TechAcum 2 zile

Samsung Electronics lansează o nouă gamă de mașini de spălat bazate pe inteligență artificială și mai eficiente energetic

KV zsb 2024jpg
ActualitateAcum 2 zile

Zilele Sculpturii București 2024. Unde Formele se Aliniază, Arta se dezvăluie!

fonduri nerambursabile
BusinessAcum 2 zile

ARCUB lansează apelul de proiecte culturale cu fonduri nerambursabile „București 565. Conexiuni urbane” 2024

acneea la adolescenti
HealthAcum o săptămână

Acneea la adolescenți: ghidul complet pentru o piele sănătoasă și încredere de nezdruncinat

secret anti stres
HealthAcum o săptămână

Stresul te ține captiv? Eliberează-te! Iată cele 10 secrete ale relaxării și liniștii interioare

Strazi deschise @ Razvan Leucea
ActualitateAcum o săptămână

Promenada urbană revine: 7 luni de străzi deschise, relaxare și cultură în București

lipsa somnului
HealthAcum o săptămână

Lipsa somnului, bombă cu ceas pentru creier

medlife
BusinessAcum o săptămână

MedLife își consolidează poziția de lider în sfera de secvențiere genetică și inovație medicală, prin implicarea în acționariatul Personal Genetics

TVAcum o săptămână

Încep filmările pentru sezonul 11 Visuri la cheie, cu o nouă echipă

arcub
ActualitateAcum o săptămână

Evenimentele lunii aprilie la ARCUB

eurosport
TVAcum o săptămână

Ce să urmărești la televiziunile Warner Bros. Discovery în aprilie

Facebook

Advertisement