Că tot se vorbește zilele acestea despre miliardarii lumii: Elon Musk, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Sergey Brin, Peter Thiel sau Larry Page. Ei bine, averea lor insumată este depășită numeric de 10 ori de o nouă elită globală de super-bogați care se laudă cu active investibile de cel puțin 100 de milioane dolari. Cum sunt numiți? Centi-milionari. Suti-milionari pe românește, deși dex nu prezintă această definiție.
De curând a fost publicat și un raport destinat averilor centi-milionarilor, realizat de către compania Henley & Partners, cu date de la firma New World Wealth. Dr. Juerg Steffen, CEO Henley & Partners, explică: „Centi-milionarul este cineva atât de bogat încât nu trebuie să se gândească la cât cheltuiește. De fapt, nivelul de bogăție pe care l-au atins înseamnă că este puțin probabil să-și facă griji vreodată cu privire la bani. Nu cu mult timp în urmă, la sfârșitul anilor 1990, averea necesară pentru a îndeplini această definiție era considerată 30 de milioane USD. Cu toate acestea, prețurile activelor au crescut semnificativ de atunci, făcând 100 de milioane USD noul punct de referință.”
Care este originea averilor lor?
Ei bine, clasa aceasta de super-bogați se împarte în patru categorii: moștenitori, afaceriști care și-au vândut businessul, jucători pe piața bursieră și directori executivi de multinaționale și companii tehnologice de succes.
Potrivit raportului amintit și în ciuda faptului că populația SUA reprezintă doar 4% din totalul oamenilor de pe glob, această super putere vine cu 38% din totalul centi-milionarilor din lume.
De remarcat faptul că piețele mari, emergente din China și India găzduiesc un număr mare de centi-milionari, cele două țări clasându-se înaintea principalelor pieţe europene.
Elveția ocupă locul 6 pe lista, în timp ce Franța și Italia nu intră în top 10, cele două
țări găzduind 380, respectiv 298 de centimilionari.
Africa de Sud este cea mai bine clasată țară de pe continentul negru, cu 92 de centi-milionari și ocupând locul 27 la nivel global.
New York domină topul orașelor în care trăiesc cei mai mulți centi-milionari la nivel global, însă nu e de mirare, fiind centrul financiar al SUA și găzduind cele mai mari două burse de valori din lume, Bursa de Valori din New York și Nasdaq.
Raportul asupra avuției celor 25.490 de centi-milionari ai lumii evidențiază o clasă puternică și în creștere de titani tehnologici superbogați, finanțatori, directori executivi de multinaționale și moștenitori ai căror rânduri s-au înmulțit pe fondul unei perioade de relativă prosperitate globală și câștiguri pe piață și a căror acumulare de capital a fost accelerată de efectele perturbatoare, din punct de vedere economic și social, ale tehnologiei și de recenta pandemie de Covid.
Sursa: Comunicat de presă Henley & Partners