Our social corner

Actualitate

Apariție editorială de excepție – Catalogul „DE IDENTITATE. SCRIPTA ET IMAGINES HISTORIAE DACOROMANAE. SEC XV-XX”, o lucrare unică a identității cultural-istorice românești

Coperta Catalog
Distribuie

Muzeul Național de Istorie a României în parteneriat cu Colecțiile Emilian Radu Collections” anunță apariția catalogului „DE IDENTITATE. SCRIPTA ET IMAGINES HISTORIAE DACOROMANAE. SEC XV-XX”. Lucrarea este dedicată colecțiilor care au fost, în cea mai mare parte, expuse în cadrul unuia dintre cele mai originale și ambițioase proiecte expoziționale private din țară – expoziția „De la Țepeș la Brâncuși – 5 secole de istorie și cultură în spațiul românesc”, desfășurată la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în perioada septembrie-octombrie 2022.

Volumul bilingv (română-engleză), realizat și co-editat de colecționarul Emilian Radu împreună cu istoricul Ginel Lazăr (Muzeul Național de Istorie a României) reflectă istoria și cultura în spațiul românesc de-a lungul a cinci secole (sfârșitul secolului al XV-lea – începutul secolului al XX-lea). Lucrarea conține imagini color și texte explicative ale celor 357 de exponate – cărți, hărți, documente, gravuri și fotografii, între care o hartă a Daciei din 1490, o gravură din 1491 cu portretul lui Vlad Ţepeş cu titlul „Hystoria Dracole Wayda”, faimoasa gravură de sec. XVI a lui Mihai Viteazul, cărți vechi semnate sau editate de Honterus, Valaam, Dosoftei, Ivireanu sau Cantemir, hrisoave de secol XVI, XVII și XVIII, emise și/sau semnate de Mircea Ciobanul, Petru Cercel, Sigismund Bathori, Matei Basarab, Vasile Lupu, Constantin Brâncoveanu sau Nicolae Mavrocordat, un document semnat olograf de Alexandru Ioan Cuza în 1863, precum și fotografii ale Marii Uniri imortalizate de Samoil Mârza sau ale regalității lui Carol I și Ferdinand.

Personalitățile reper ale culturii române moderne, precum Ion Creangă, Mihai Eminescu, I.L. Caragiale și George Enescu, sunt prezente prin fotografii, cărți de primă ediție sau documente, iar Constantin Brâncuși printr-un autoportret fotografic, dar și prin desenul „Eva” (1937), publicat acum pentru prima dată. Clarificarea propriei identități istorice a colecționarului, cu rădăcini materne în Bobâlna transilvană și paterne în Șimnicul de Sus oltenesc, este, poate, cheia acestui demers editorial, prof. Alin Ciupală remarcând: „Dacă am cădea în capcana tentației de a vorbi despre cele mai importante elemente ale colecției, răspunsul ar fi cu siguranță unul singur: portretele fotografice ale părinților și ale celor patru bunici ai colecționarului. Recuperarea acestor piese a stat la baza proiectului de față, așa cum ne mărturisea însuși colecționarul. Să-l credem și să-l însoțim în aventura aceasta pe care dorește să o împărtășească alături de noi.”

Colecționarul Emilian Radu abordează chestiunea identității în general și a identității cultural-istorice românești în special, sugerând necesitatea unui efort suplimentar de cercetare istorică multidisciplinară a etnogenezei românilor. Cu referire la scenariul etnogenezei românilor, construit în diverse variante conflictuale, susținute de unii sau de alții dintre istoricii și lingviștii români sau străini, colecționarul concluzionează: „Multe dintre detaliile acestui scenariu trebuie încă cercetate multidisciplinar, astfel încât geneza etno-lingvistică a poporului român să iasă din zona de „mister” sau „miracol” și, astfel, să ne apropiem tot mai mult de adevărul istoric, care, oricare ar fi el, nu poate „învinge” realitatea României contemporane.”

Prof. Alin Ciupală apreciază curajul colecționarului „de a împărtăși cu noi bogăția extraordinară a colecției domniei sale, una fabuloasă, concentrată în jurul unor hărți, cărți rare, gravuri, fotografii și documente, mărturii deopotrivă ale trecutului, dar și ale pasiunii cu care au fost descoperite, achiziționate, restaurate și puse în valoare” și semnează unul din textele introductive ale catalogului.

De asemenea, istoricii prof. Adinel Dincă, Facultatea de istorie a Univesității Babeș-Bolyai din Cluj și dr. Ginel Lazăr, cercetător la Muzeul Național de Istorie a României din București, completează catalogul cu texte referitoare la colecție și colecționism.

Fișele științifice, care au fost sursa descrierii exponatelor prezentate în catalog și care urmează să fie valorificate și prin cercetări ulterioare (cu prioritate cele referitoare la documentele medievale), au fost realizate de către Gheorghe Lazăr, doctor în istorie (Institutul „Nicolae Iorga” al Academiei Române), dr. Ginel Lazăr și dr. Mihai Florea (Muzeul Național de Istorie a României), precum și de către Florian Dudaș, expert în bibliofilie.

Advertisement

Catalogul „DE IDENTITATE. SCRIPTA ET IMAGINES HISTORIAE DACOROMANAE. SEC XV-XX”, apărut la editura Magic Print, în condiții grafice deosebite, poate fi achiziționat din librării și online.

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement
Malina Calugareanu
SportAcum 4 săptămâni

Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris

Coperta Catalog
ActualitateAcum o lună

Apariție editorială de excepție – Catalogul „DE IDENTITATE. SCRIPTA ET IMAGINES HISTORIAE DACOROMANAE. SEC XV-XX”, o lucrare unică a identității cultural-istorice românești

hotel nordis mamaia
BusinessAcum o lună

Nordis Mamaia, deschis pentru rezervări. Cât costă să petreci Paștele la 5 stele?

vlad covaliu campion mondial
SportAcum o lună

Vlad Covaliu a câștigat medalia de aur la Campionatul Mondial de Scrimă pentru Juniori de la Riad!

Echipa lui Chef Richard
TVAcum o lună

Chefi la cuțite: Echipele sezonului 13 sunt formate!

Score2Skill image
BusinessAcum o lună

eJobs lansează Score2Skill: Abilitățile din jocurile video devin atuuri pe piața muncii!

masterchef
TVAcum o lună

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV ca jurați ai sezonului 9 MasterChef România!

Andreea Dinca locul 5 campionat mondial juniori
SportAcum o lună

Andreea Dincă, locul 5 la Campionatul Mondial de Scrimă pentru juniori

campionatul mondial de scrima cadeti juniori riad 2024
SportAcum o lună

Campionatul Mondial de Scrimă pentru Cadeți și Juniori își deschide porțile la Riad!

transpiratie
LifeAcum o lună

Transpirația: O poveste cu arome și culori

Marele Jaf al Tramvaiului still lansare
EntertainmentAcum o lună

„Marele jaf al tramvaiului”, de vineri pe marile ecrane din România

razboi civil
EntertainmentAcum o lună

„Război Civil” iminent la cinema din 12 aprilie

masini de spalat samsung
TechAcum o lună

Samsung Electronics lansează o nouă gamă de mașini de spălat bazate pe inteligență artificială și mai eficiente energetic

KV zsb 2024jpg
ActualitateAcum o lună

Zilele Sculpturii București 2024. Unde Formele se Aliniază, Arta se dezvăluie!

fonduri nerambursabile
BusinessAcum o lună

ARCUB lansează apelul de proiecte culturale cu fonduri nerambursabile „București 565. Conexiuni urbane” 2024

Facebook

Advertisement