Our social corner

Sciences

Astronomii descoperă o planetă potențial locuibilă

telescop
Distribuie

În afara sistemului nostru solar au fost descoperite până acum peste 5000 de exoplanete, însă cele mai multe dintre ele nu sunt similare Pământului, ceea ce înseamnă că nu pot susține nicio formă de viață.

Puține dintre exoplanetele descoperite sunt situate în zona locuibilă, cele mai multe sunt mai mari decât Terra și seamănă mai mult cu Saturn sau Jupiter, de aceea oamenii de știință vor din răsputeri să găsească alte lumi similare cu a noastră.

Aceștia au cercetat cu ajutorul telescopului SPECULOOS o planetă descoperită anterior de Satelitul Transiting Exoplanet Survey al NASA, pe care au numit-o LP 890-9b sau TOI-4306b. Planeta este cu aproximativ 30% mai mare decât Pământul și orbitează extrem de aproape de steaua sa, astfel că un an durează doar 2,7 zile.

A doua planetă descoperită, numită LP 890-9c sau SPECULOOS-2c, este cu aproximativ 40% mai mare decât Pământul și orbitează puțin mai departe de steaua sa, care este mult mai mică și mai rece decât soarele nostru.

Cercetătorii admit că există posibilitatea ca această planetă să susțină viața, pe baza faptului că SPECULOOS-2c primește aproximativ aceeași cantitate de radiație stelară pe care o primește Pământul nostru de la Soare și prin urmare ar putea avea apă lichidă pe suprafața sa, însă doresc să îi studieze atmosfera cu ajutorul telescopului spațial James Webb pentru a afla dacă sunt șanse să fie locuibilă.

Advertisement
Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro