Pe 1 iulie, uraganul Beryl a devenit cea mai timpurie furtună din Atlantic din istorie care a fost încadrată în categoria 5. Anterior, pe 30 iunie, Beryl devenea cea mai timpurie furtună din toate timpurile din Atlantic, încadrată la categoria 4. La doar o zi după, vântul atingea aproximativ 270 kilometri pe oră, conform Centrului Național de Uragane al SUA din Miami.
Beryl și-a început călătoria distructivă în estul Caraibelor, afectând în mod deosebit insulele Saint Vincent și Grenadinele, unde a provocat pagube semnificative infrastructurii și a lăsat mii de oameni fără adăpost. Apoi, uraganul s-a îndreptat spre vest, traversând Jamaica și provocând inundații severe și alunecări de teren. Într-un an plin de eventimente climatice record, Beryl a ajuns să stabilească la rându-i, noi recorduri.
La 2 iulie, intensitatea furtunii a slăbit doar cât să rămână încadrată în Categoria 4, înainte de a ajunge pe uscat în Jamaica. Apele supraîncălzite ale Oceanului Atlantic de Nord alimentează furia uraganului Beryl. Numeroase echipe de oameni de știință au prezis că sezonul uraganelor atlantice din 2024 va fi hiperactiv ca rezultat al căldurii record a oceanului.
Una dintre cele mai afectate zone a fost Peninsula Yucatán din Mexic, unde Beryl a atins uscatul ca un uragan de categoria 3. Vânturile puternice și ploile abundente au cauzat daune extinse clădirilor, drumurilor și rețelelor electrice. De asemenea, uraganul a afectat industria turismului, forțând evacuarea stațiunilor de coastă și anulând numeroase zboruri.
Formarea și intensificarea rapidă a uraganului Beryl pot fi atribuite mai multor factori. Temperaturile ridicate ale suprafeței mării în Oceanul Atlantic au furnizat energia necesară pentru dezvoltarea furtunii. În plus, condițiile atmosferice favorabile, cum ar fi umiditatea ridicată și vânturile slabe de forfecare, au contribuit la creșterea puterii uraganului.
Predicțiile s-au dovedit corecte, dar oamenii de știință sunt încă uimiți de imaginile uimitoare din satelit ale uraganului Beryl și de viteza cu care furtuna și-a câștigat puterea, după cum a comentat pentru Science News Brian McNoldy, om de știință atmosferic la Universitatea din Miami.
„Oricine a privit aceste date este uluit. Este pur și simplu incredibil să fim la sfârșitul lunii iunie-începutul lunii iulie, iar oceanul are mai mult conținut de căldură decât ar avea în vârful sezonului uraganelor. Și suntem departe de vârf. Anul acesta, întregul Atlantic tropical a fost mai cald decât media, atât în ceea ce privește temperaturile de la suprafața mării, cât și conținutul de căldură al oceanului. Dacă ne referim la căldura oceanului și ne concentrăm doar pe Caraibe, care este partea relevantă pentru acest uragan, este un record. Conținutul de căldură al oceanului acum arată mai mult ca în a doua săptămână din septembrie, în vârful sezonului uraganelor din Atlantic.”
Conținutul de căldură al oceanului, pe de altă parte, reprezintă o măsurare a adâncimii până la care se extinde apa caldă, care poate fi evaluat prin diverse metode. Datele procesate pentru analiza tendințelor de căldură oceanică calculează conținutul de căldură al oceanului pe baza temperaturilor egale sau mai mari de 26° Celsius. Dacă această apă caldă este doar la suprafață, conținutul de căldură al oceanului este foarte mic. Totuși, dacă apa caldă pătrunde mult mai adânc, conținutul de căldură al oceanului este considerabil mai mare.”
Pentru furtuni precum Beryl, care sunt extrem de puternice, dacă s-ar deplasa peste o zonă a oceanului unde apa caldă se află doar la suprafață, ar putea agita ușor apa mai rece din adâncuri, ceea ce ar putea reduce intensitatea furtunii.
În 2023, s-au observat temperaturi neobișnuit de ridicate în oceane, care, deși nu erau la fel de extreme ca cele de acum, i-au impresionat pe experți. În acea perioadă, un El Niño puternic începea să se manifeste, ajutând la reducerea activității uraganelor din Atlantic. Anul acesta, însă, El Niño s-a încheiat, iar ENSO (Oscilația Sudică El Niño) se află acum într-o fază neutră, îndreptându-se spre La Niña. Se estimează că La Niña va fi în plină forță în timpul maximului sezonului uraganelor. La Niña tinde să intensifice activitatea uraganelor, deoarece reduce forfecarea vântului în regiunile tropicale. Forfecarea vântului, atunci când este prezentă, poate perturba structura unui uragan și contribui la slăbirea acestuia.
Specialiștii sunt de părere că acesta este motivul pentru care prognozele sezoniere au fost cele mai agresive pe care le-au produs vreodată. De asemenea, experții cred că oceanele se încălzesc, tendința fiind evidentă.
În fața acestei amenințări naturale, comunitățile și autoritățile din zonele afectate au mobilizat resurse pentru a proteja viețile și proprietățile. Au fost emise avertismente de evacuare, iar adăposturile de urgență au fost deschise pentru a găzdui persoanele strămutate. Echipele de intervenție în caz de dezastru au lucrat neobosit pentru a oferi asistență medicală, alimente și apă potabilă celor afectați.
Procesul de recuperare după uraganul Beryl va fi lung și dificil. Reconstruirea infrastructurii deteriorate și sprijinirea comunităților afectate vor necesita un efort susținut din partea guvernelor, organizațiilor umanitare și a populației locale.