Our social corner

Sciences

Beryl: Furia uraganului – un avertisment al naturii?

uraganul beryl

Uraganul Beryl a lăsat în urma sa distrugeri importante în sezonul de uragane din Atlanticul de Nord din 2024. Format la începutul lunii iulie, Beryl a crescut rapid în intensitate, atingând statutul de uragan de categoria 5, cel mai înalt nivel pe scara Saffir-Simpson.

Pe 1 iulie, uraganul Beryl a devenit cea mai timpurie furtună din Atlantic din istorie care a fost încadrată în categoria 5. Anterior, pe 30 iunie, Beryl devenea cea mai timpurie furtună din toate timpurile din Atlantic, încadrată la categoria 4. La doar o zi după, vântul atingea aproximativ 270 kilometri pe oră, conform Centrului Național de Uragane al SUA din Miami.

Beryl și-a început călătoria distructivă în estul Caraibelor, afectând în mod deosebit insulele Saint Vincent și Grenadinele, unde a provocat pagube semnificative infrastructurii și a lăsat mii de oameni fără adăpost. Apoi, uraganul s-a îndreptat spre vest, traversând Jamaica și provocând inundații severe și alunecări de teren. Într-un an plin de eventimente climatice record, Beryl a ajuns să stabilească la rându-i, noi recorduri.

La 2 iulie, intensitatea furtunii a slăbit doar cât să rămână încadrată în Categoria 4, înainte de a ajunge pe uscat în Jamaica. Apele supraîncălzite ale Oceanului Atlantic de Nord alimentează furia uraganului Beryl. Numeroase echipe de oameni de știință au prezis că sezonul uraganelor atlantice din 2024 va fi hiperactiv ca rezultat al căldurii record a oceanului.

Una dintre cele mai afectate zone a fost Peninsula Yucatán din Mexic, unde Beryl a atins uscatul ca un uragan de categoria 3. Vânturile puternice și ploile abundente au cauzat daune extinse clădirilor, drumurilor și rețelelor electrice. De asemenea, uraganul a afectat industria turismului, forțând evacuarea stațiunilor de coastă și anulând numeroase zboruri.

uragan beryl

Formarea și intensificarea rapidă a uraganului Beryl pot fi atribuite mai multor factori. Temperaturile ridicate ale suprafeței mării în Oceanul Atlantic au furnizat energia necesară pentru dezvoltarea furtunii. În plus, condițiile atmosferice favorabile, cum ar fi umiditatea ridicată și vânturile slabe de forfecare, au contribuit la creșterea puterii uraganului.

Predicțiile s-au dovedit corecte, dar oamenii de știință sunt încă uimiți de imaginile uimitoare din satelit ale uraganului Beryl și de viteza cu care furtuna și-a câștigat puterea, după cum a comentat pentru Science News Brian McNoldy, om de știință atmosferic la Universitatea din Miami.

„Oricine a privit aceste date este uluit. Este pur și simplu incredibil să fim la sfârșitul lunii iunie-începutul lunii iulie, iar oceanul are mai mult conținut de căldură decât ar avea în vârful sezonului uraganelor. Și suntem departe de vârf. Anul acesta, întregul Atlantic tropical a fost mai cald decât media, atât în ceea ce privește temperaturile de la suprafața mării, cât și conținutul de căldură al oceanului. Dacă ne referim la căldura oceanului și ne concentrăm doar pe Caraibe, care este partea relevantă pentru acest uragan, este un record. Conținutul de căldură al oceanului acum arată mai mult ca în a doua săptămână din septembrie, în vârful sezonului uraganelor din Atlantic.”

Conținutul de căldură al oceanului, pe de altă parte, reprezintă o măsurare a adâncimii până la care se extinde apa caldă, care poate fi evaluat prin diverse metode. Datele procesate pentru analiza tendințelor de căldură oceanică calculează conținutul de căldură al oceanului pe baza temperaturilor egale sau mai mari de 26° Celsius. Dacă această apă caldă este doar la suprafață, conținutul de căldură al oceanului este foarte mic. Totuși, dacă apa caldă pătrunde mult mai adânc, conținutul de căldură al oceanului este considerabil mai mare.”

Advertisement

Pentru furtuni precum Beryl, care sunt extrem de puternice, dacă s-ar deplasa peste o zonă a oceanului unde apa caldă se află doar la suprafață, ar putea agita ușor apa mai rece din adâncuri, ceea ce ar putea reduce intensitatea furtunii.

În 2023, s-au observat temperaturi neobișnuit de ridicate în oceane, care, deși nu erau la fel de extreme ca cele de acum, i-au impresionat pe experți. În acea perioadă, un El Niño puternic începea să se manifeste, ajutând la reducerea activității uraganelor din Atlantic. Anul acesta, însă, El Niño s-a încheiat, iar ENSO (Oscilația Sudică El Niño) se află acum într-o fază neutră, îndreptându-se spre La Niña. Se estimează că La Niña va fi în plină forță în timpul maximului sezonului uraganelor. La Niña tinde să intensifice activitatea uraganelor, deoarece reduce forfecarea vântului în regiunile tropicale. Forfecarea vântului, atunci când este prezentă, poate perturba structura unui uragan și contribui la slăbirea acestuia.

Specialiștii sunt de părere că acesta este motivul pentru care prognozele sezoniere au fost cele mai agresive pe care le-au produs vreodată. De asemenea, experții cred că oceanele se încălzesc, tendința fiind evidentă.

În fața acestei amenințări naturale, comunitățile și autoritățile din zonele afectate au mobilizat resurse pentru a proteja viețile și proprietățile. Au fost emise avertismente de evacuare, iar adăposturile de urgență au fost deschise pentru a găzdui persoanele strămutate. Echipele de intervenție în caz de dezastru au lucrat neobosit pentru a oferi asistență medicală, alimente și apă potabilă celor afectați.

Procesul de recuperare după uraganul Beryl va fi lung și dificil. Reconstruirea infrastructurii deteriorate și sprijinirea comunităților afectate vor necesita un efort susținut din partea guvernelor, organizațiilor umanitare și a populației locale.

Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

atletico textila protv
TVAcum 2 ore

Atletico Textila revine cu un nou sezon: ”Liga 2, pregătește-te de noi”

Rick și Morty
TVAcum 2 ore

O nouă adaptare „Rick și Morty: Anime”, din 16 august pe Max

strazi deschise
ActualitateAcum 2 ore

Străzi deschise, București – promenadă urbană, 13-14 iulie 2024

coregraf jocurile paralimpice
SportAcum 20 de ore

Parisul se pregătește pentru Jocurile Paralimpice: Ceremonie de deschidere spectaculoasă și competiții de neuitat

insula iubirii radu valcan
TVAcum o zi

Insula Iubirii sezonul 8: Premiera evenimentului declanșează un val de vizionări în grup la nivel național

Groapa editia TV
TVAcum o zi

GROAPA Ediția TV: Dana Rogoz dezvăluie secretele personajului Mari și tensiunile cresc în familia Vlahu

iustina si cornel insula iubirii
TVAcum o zi

Insula Iubirii sezonul 8: Iustina și Cornel își pun la încercare iubirea înainte de nuntă

ion tugearu
ActualitateAcum o zi

„Despre imposibilitatea unui omagiu”: Premieră mondială la Locarno pentru documentarul despre Ion Tugearu

Fastskin LZR
SportAcum 2 zile

Arma secretă a înotătorilor americani la Jocurile Olimpice

Valentin Teodosiu personaj Titi Baros Faraonu TATUTU 1
TVAcum 2 zile

Valentin Teodosiu, rol important în noul serial TĂTUȚU`!

Landman
TVAcum 3 zile

Noul serial original Landman va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 20 noiembrie

Focus on Slide 1
ActualitateAcum 3 zile

Care este trendul pentru inteligența artificială, Social Media, Streaming-ul și Comportamentele Media în România

show insula iubirii
TVAcum 3 zile

Insula iubirii revine cu un nou sezon incendiar, plin de dezvăluiri dramatice și povești de viață captivante!

documentar Spațiul Sălbatic
TVAcum 3 zile

Documentarul HBO Original „Spațiul sălbatic” va fi pe 18 iulie pe Max

twisters
EntertainmentAcum 3 zile

„Tornade”: un spectacol cinematografic devastator care te va ține cu sufletul la gură

Facebook

Adauga site gratuit