Our social corner

Health

Cazurile de demență se vor tripla la nivel global până în 2050. Care va fi situația în Romania?

Dementa
Distribuie

Demența este o afecțiune cauzată de o degradare simultană a unor celule nervoase aflate în diferite regiuni ale creierului, care se manifestă într-o fază incipientă prin probleme de memorie, iar ulterior afectează progresiv alte părți ale creierului, provocând:

  • dificultăți ale activităților obișnuite, de zi cu zi;
  • dificultăți de comunicare;
  • schimbări de dispoziție, raționament sau de personalitate.

Numărul cazurilor de demență este în creștere, fiind cu 117% mai mare în 2016 față de 1990. La nivel global, 57 de milioane de oameni sufereau de demență în 2019, iar potrivit studiului Global Burden of Disease (GBD), este de așteptat ca această cifră să ajungă la aproximativ 153 de milioane în 2050.

Cercetătorii de la Universitatea din Seattle care au condus acest studiu (finanțat de Fundația Bill & Melinda Gates), și-au propus să îmbunătățească previziunile actuale privind demența, incluzând factori de risc recunoscuți, cum ar fi fumatul, obezitatea, glicemia crescută și nivelul scăzut al educației.

Oamenii de știință au descoperit că înmulțirea cazurilor de demență se datorează în mare parte creșterii și îmbătrânirii populației, însă au raportat că până în 2050 aproape 7 milioane de cazuri ar putea rezulta din stilul nostru de viață. Pe de altă parte, experții au avertizat că factorii de risc studiați sunt doar o parte din imaginea de ansamblu, explicând că bagajul genetic al oamenilor reprezintă un factor de risc cel puțin la fel de important ca și stilul de viață.

Studiul GBD evidențiază o diferență mare între țări în ceea ce privește numărul de cazuri de demență proiectate între 2019 și 2050.

Echipa de cercetători menționează că numărul cazurilor din România va crește cu 69%, de la 341 195 la peste 577 000 până în 2050. Cele mai modeste creșteri vor fi înregistrate în Japonia (27%), Bulgaria (37%) și Serbia (38%).

La polul opus sunt estimările pentru estul Africii Subsahariane unde numărul de cazuri va crește în medie cu 357%, în timp ce în țări din Orientul Mijlociu sunt prevăzute creșteri uriașe, cu 1926% (Qatar).

Experții subliniază ca o rutină sănătoasă, o dietă echilibrată și suficient exercițiu fizic pot ajuta la reducerea riscului de apariție a afecțiunii pe scară mai largă.

Advertisement

Sursa: https://www.medicalnewstoday.com/

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro