Pentru prima dată în lume, autoritățile din China au raportat primul caz de îmbolnăvire la om cu tulpina H10N3 a gripei aviare. Virusul a infectat un bărbat în vârstă de 41 de ani, acesta fiind internat în spital pe data de 28 aprilie, conform Associated Press. Bărbatul se află în stare stabilă și nu au fost raportate alte cazuri umane de H10N3.
Potrivit aceleiași surse, oficialii chinezi au declarat că „Această infecție este o transmisie accidentală între specii”, iar „riscul transmisiei pe scară largă este redus.”
Pentru că pe rețelele de social media au început să circule tot felul de comparații între noua tulpină a gripei aviare și coronavirus, iată ce trebuie să știți despre H10N3.
H10N3 este una dintre tulpinile gripei aviare. Această boală este frecvent întâlnită la păsările acvatice sălbatice din întreaga lume însă poate infecta și păsările domestice sau alte specii de păsări și animale, menționează Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii. Uneori au loc infecții încrucișate și astfel apar îmbolnăvirile la om.
Gripa aviară se răspîndeşte pe două căi: prin contact direct între păsările infectate şi cele sănătoase şi prin contactul păsărilor cu obiecte contaminate cu virus. Virusul există în căile respiratorii, digestive şi în alte organe ale păsărilor infectate și poate ajunge în afara organismului împreună cu secreţiile din ochi, fosele nazale, cavitatea bucală şi prin excremente.
Secreţia, găinaţul şi păsările moarte purtătoare de virus, ca şi hrana, apa potabilă, coteţele şi utilajele din crescătorii, mijloacele de transport, hainele personalului din crescătorii, pot răspîndi infecţia. Păsările sănătoase se pot îmbolnăvi prin infectarea căilor respiratorii şi digestive.
Deși nu există foarte multe informații în acest moment, experții spun că simptomele gripei aviare sunt de obicei aceleași cu cele ale gripei obișnuite. Printre posibilele simptome se numără febra, tuse, durere în gât, dureri musculare, greaţă, dureri de stomac, diaree, vărsături, respirație scurtă și dificilă, iar în cazurile mai severe apare pneumonia.
Cu toate că în mod normal, virusurile gripei aviare trec rareori la oameni, astfel de cazuri produc ingrijorare în rândul experților în boli infecțioase. Medicul Amesh A. Adalia, cercetător la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății și expert în boli infecțioase spune că trecerea virusului de gripă aviară la om este o barieră critică: „Doar un mic subset de viruși ai gripei aviare pot face acest lucru.”
„Marea îngrijorare apare dacă o anumită tulpină de gripă aviară care infectează omul are capacitatea de a fi transmisă ușor de la persoană la persoană”, spune William Schaffner, profesor la Școala de Medicină a Universității Vanderbilt, în acest caz o nouă pandemie fiind posibilă.
Tulpina H10N3 a beneficiat de un plus de atenție din partea specialiștilor infecționiști tocmai datorită internării unui pacient, fiind știut că cele mai multe virusuri gripale provenind de la alte specii provoacă doar boli ușoare. Cu toate acestea, experții în sănătate publică monitorizează atent situația și spun că nu sunt motive de îngrijorare la acest moment.
Ziua/luna/anul : 11-09-2024 Ora : 23 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 11 septembrie, ora 10 – 12 septembrie, ora 10 Zonele afectate : conform textului Fenomene : ploi în general moderate cantitativ Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 11 septembrie, ora 10 – 12 septembrie, ora 10Fenomene vizate: ploi în general moderate cantitativZone afectate: conform textului Pe parcursul zilei de miercuri (11 septembrie) temporar va ploua în cea mai mare parte a țării, iar noaptea aria ploilor se va restrânge către estul și nord-estul teritoriului. Vor fi mai ales averse, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi local de 10...20 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp.