Our social corner

Business

Ce interese are SUA în Taiwan sau pe urmele semiconductorilor

semiconductor1
Distribuie

Vizita Președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, a avut loc în ciuda multitudinii de avertizări din partea echipei care se ocupă de securitate națională a țării, care a considerat-o neînțeleaptă.

Nancy Pelosi este cel mai înalt oficial american care a vizitat regiunea în ultimii 25 de ani, iar controversata sa vizită a inclus și o întâlnire cu Mark Liu, președintele Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), cel mai mare producător de cipuri din lume.

Potrivit presei din Taiwan, Mark Liu și Nancy Pelosi au discutat despre ”Chips and Science Act”, lege recent adoptată de SUA, care include subvenții în valoare de 52 de miliarde de dolari pentru a sprijini fabricarea de cipuri în SUA. Cel mai probabil compania taiwaneză se va număra printre beneficiari, ca urmare a fabricii de cipuri de 12 miliarde de dolari pe care intenționează să o construiască în Arizona, dar subvențiile vor fi acordate doar dacă TSMC va agrea să nu producă semiconductori avansati pentru companiile chineze. Ceea ce înseamnă ca producătorul trebuie să aleagă în a face afaceri cu SUA sau China, iar de aici evoluează și ”neînțelegerile” tehnologice dintre cele două țări.

Potrivit studiilor elaborate de TrendForce, în ceea ce privește capacitatea de producție de semiconductori de 12 inchi, Taiwan va reprezenta aproximativ 43% din capacitate până în 2025, urmat de China cu 27%, Statele Unite cu 8% și Coreea de Sud cu 12%. În ceea ce privește semiconductorii sub 7 nm, Taiwan va reprezenta aproximativ 69% până în 2025, Coreea de Sud 18%, Statele Unite 12% și China 1%.

Dependența SUA de TSMC – pentru producerea de cipuri ”pune în pericol capacitatea de a satisface nevoile actuale și viitoare [SUA] de securitate națională și de infrastructură critică”, așa cum se menționează într-un raport al administrației Biden încă din iunie 2021.

Turul lui Pelosi în Asia a inclus și opriri în Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia

Singapore reprezintă 11% din piața globală de semiconductori, iar 20% din echipamentele globale de semiconductori sunt fabricate în Singapore. Industria de semiconductori din Singapore este pregătită pentru o creștere suplimentară, după cum anunța acum câteva luni Ang Wee Seng, Director Executiv al Asociației Industriei Semiconductorilor din Singapore.

Advertisement

Malaezia deține, de asemenea, un rol semnificativ în lanțul global de aprovizionare cu cipuri, industria semiconductoarelor din țară fiind concentrată în cea mai mare parte în Penang, care este denumit și Silicon Valley of the East. Regiunea a atras mulți jucători importanți din domeniu, cu investitii de peste 70 de miliarde de dolari numai anul trecut.

Acum câteva zile, SUA și Japonia au anunțat că se fac cercetări comune pentru următoarea generație de semiconductori. Secretarul pentru comerț, Gina Raimondo, a declarat că au avut loc discuții ample “despre modul în care Japonia și Statele Unite ar putea colabora, în special în ceea ce privește semiconductorii avansați”.

Anterior lui Pelosi, Coreea de Sud a fost vizitată și de Președintele Biden, a cărui primă oprire a fost la o fabrică Samsung Electronics, unde a vizitat unitatea de producție de semiconductori care va servi drept model pentru o fabrică de 17 miliarde de dolari din Texas. Președinții celor două state au subliniat, într-o declarație comună, domeniile de cooperare bilaterală, în centrul cărora figurează, bineînțeles, semiconductorii.

Statele Unite fac eforturi pentru oficializarea cooperării cu Coreea de Sud prin alianța „Chip 4”, care mai include Japonia și Taiwan. O decizie finală din partea Coreei de Sud este așteptată până la sfârșitul lunii august.

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro