Vizita Președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, a avut loc în ciuda multitudinii de avertizări din partea echipei care se ocupă de securitate națională a țării, care a considerat-o neînțeleaptă.
Nancy Pelosi este cel mai înalt oficial american care a vizitat regiunea în ultimii 25 de ani, iar controversata sa vizită a inclus și o întâlnire cu Mark Liu, președintele Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), cel mai mare producător de cipuri din lume.
Potrivit presei din Taiwan, Mark Liu și Nancy Pelosi au discutat despre ”Chips and Science Act”, lege recent adoptată de SUA, care include subvenții în valoare de 52 de miliarde de dolari pentru a sprijini fabricarea de cipuri în SUA. Cel mai probabil compania taiwaneză se va număra printre beneficiari, ca urmare a fabricii de cipuri de 12 miliarde de dolari pe care intenționează să o construiască în Arizona, dar subvențiile vor fi acordate doar dacă TSMC va agrea să nu producă semiconductori avansati pentru companiile chineze. Ceea ce înseamnă ca producătorul trebuie să aleagă în a face afaceri cu SUA sau China, iar de aici evoluează și ”neînțelegerile” tehnologice dintre cele două țări.
Potrivit studiilor elaborate de TrendForce, în ceea ce privește capacitatea de producție de semiconductori de 12 inchi, Taiwan va reprezenta aproximativ 43% din capacitate până în 2025, urmat de China cu 27%, Statele Unite cu 8% și Coreea de Sud cu 12%. În ceea ce privește semiconductorii sub 7 nm, Taiwan va reprezenta aproximativ 69% până în 2025, Coreea de Sud 18%, Statele Unite 12% și China 1%.
Dependența SUA de TSMC – pentru producerea de cipuri ”pune în pericol capacitatea de a satisface nevoile actuale și viitoare [SUA] de securitate națională și de infrastructură critică”, așa cum se menționează într-un raport al administrației Biden încă din iunie 2021.
Turul lui Pelosi în Asia a inclus și opriri în Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia.
Singapore reprezintă 11% din piața globală de semiconductori, iar 20% din echipamentele globale de semiconductori sunt fabricate în Singapore. Industria de semiconductori din Singapore este pregătită pentru o creștere suplimentară, după cum anunța acum câteva luni Ang Wee Seng, Director Executiv al Asociației Industriei Semiconductorilor din Singapore.
Malaezia deține, de asemenea, un rol semnificativ în lanțul global de aprovizionare cu cipuri, industria semiconductoarelor din țară fiind concentrată în cea mai mare parte în Penang, care este denumit și Silicon Valley of the East. Regiunea a atras mulți jucători importanți din domeniu, cu investitii de peste 70 de miliarde de dolari numai anul trecut.
Acum câteva zile, SUA și Japonia au anunțat că se fac cercetări comune pentru următoarea generație de semiconductori. Secretarul pentru comerț, Gina Raimondo, a declarat că au avut loc discuții ample “despre modul în care Japonia și Statele Unite ar putea colabora, în special în ceea ce privește semiconductorii avansați”.
Anterior lui Pelosi, Coreea de Sud a fost vizitată și de Președintele Biden, a cărui primă oprire a fost la o fabrică Samsung Electronics, unde a vizitat unitatea de producție de semiconductori care va servi drept model pentru o fabrică de 17 miliarde de dolari din Texas. Președinții celor două state au subliniat, într-o declarație comună, domeniile de cooperare bilaterală, în centrul cărora figurează, bineînțeles, semiconductorii.
Statele Unite fac eforturi pentru oficializarea cooperării cu Coreea de Sud prin alianța „Chip 4”, care mai include Japonia și Taiwan. O decizie finală din partea Coreei de Sud este așteptată până la sfârșitul lunii august.
COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-03-2025 Ora : 17 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 17:40 si 20:00 In zona : Județul Cluj: Turda, Câmpia Turzii, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Luna, Moldovenești, Călărași; Se vor semnala : Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50...70 km/h.
COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-03-2025 Ora : 17 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 17:40 si 20:00 In zona : Județul Mureş: Târnăveni, Luduș, Iernut, Sarmașu, Ungheni, Band, Adămuș, Pănet, Ceuașu de Câmpie, Mica, Batoș, Gănești, Râciu, Sânpaul, Zau de Câmpie, Valea Largă, Sânpetru de Câmpie, Lunca, Chețani, Miheșu de Câmpie, Sânger, Ogra, Băgaciu, Cuci, Iclănzel, Șăulia, Cucerdea, Bogata, Fărăgău, Pogăceaua, Șincai, Ațintiș, Grebenișu de Câmpie, Mădăraș, Crăiești, Băla, Bichiș, Tăureni, Papiu Ilarian, Cozma; Se vor semnala : Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50...70 km/h.
COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-03-2025 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții Fenomene : conform textelor; Mesaj : MESAJ 1/2 INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 15 martie, ora 10 - 18 martie, ora 10Fenomene vizate: instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului, precipitații mixte, răcireZone afectate: conform textului Sâmbătă și în noaptea de sâmbătă spre duminică, în vestul, centrul și nordul țării, precum și la munte vor fi perioade cu averse, pe alocuri însoțite de descărcări electrice. Îndeosebi în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și vestul Carpaților Meridionali în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, vor fi cantități de apă de 15...25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp. Local, în majoritatea regiunilor, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 40...45 km/h. Începând de duminică și până marți dimineața, în cea mai mare parte a țării vor fi precipitații local însemnate cantitativ și intensificări ale vântului. Treptat, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că la început la munte, apoi și în zonele mai joase de relief ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare. MESAJ 2/2 ATENȚIONARE METEOROLOGICĂCOD GALBEN Interval de valabilitate: 15 martie, ora 12 - 16 martie, ora 02Fenomene vizate: intensificări ale vântuluiZone afectate: conform textului și hărții În sudul Banatului, sud-vestul și sudul Transilvaniei, în Moldova și la munte, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50...60 km/h. La altitudini mari, în general de peste 1700 m, rafalele vor fi de 80...100 km/h. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj inclusiv prin avertizări pentru fenomene severe imediate (nowcasting).