Obișnuiești să visezi cu ochii deschiși? Specialiștii au ajuns la concluzia că acest lucru se întâmplă când creierul este suprasolicitat sau are nevoie să evadeze din cotidian, fiind deci o manieră simplă prin care se destresează.
Cînd apare reveria? Ei bine, visarea cu ochii deschişi apare la persoanele care creează, însă și plictiseala ne poate aduce în această postură pentru că organismul doreşte să se elibereze astfel de starea de inactivitate care îl încearcă la un moment dat, la fel se întâmplă și când suntem foarte obosiţi.
În timp ce lucrăm și efectuăm sarcini repetitive plicticoase, avem tendința de a evoca scene mai plăcute, cum ar fi plaje cu nisip fin scăldate de ape albastre, și palmieri care se unduiesc foșnind deasupra noastră… Hei, trezește-te, treci la muncă 🙂
Începem să avem gânduri separat de ceea ce trăim efectiv, cel mai probabil datorită unei regiuni a creierului numită Default Mode Network (DMN), care își intensifică activitatea atunci când folosim imaginația. Aceasta interacționează în mod constant cu alte părți din creier, inclusiv cu cele mai puternic implicate în dispoziție, spune Aaron Kucyi, neurolog specializat în domeniul cognitiv la Universitatea Northeastern. Asta face ca visele noastre să se întrepătrundă profund cu emoțiile noastre, de aceea în zilele mai plictisitoare ne-am putea imagina scene fericite.
Prin urmare, dacă visați cu ochii deschiși și vă și place starea, nu renunțați la obicei. O minte rătăcitoare este de obicei una sănătoasă pentru că gândirea creativă ne poate ajuta să reflectăm asupra trecutului și să planificăm viitorul. Cel puțin, ne ajută să zâmbim prin monotonia prezentului. 🙂