Solar Orbiter, satelitul dezvoltat de Agentia Spatiala Europeana (ESA) pentru observarea Soarelui, lansat recent, a reușit să captureze cea mai apropiata imagine a Soarelui pe 15 iunie 2020, de la doar 77 de milioane de kilometri distanță de suprafața acestuia.
Echipa Solar Orbiter urmeaza sa testeze instrumentele de la bordul satelitului, inclusiv o serie de șase telescoape care vor fi folosite pentru a surprinde imagini ale soarelui. Desi Solar Parker Probe de la NASA a reusit sa se apropie mult mai mult de Soare, aceasta va fi prima dată când un satelit captureaza imagini ale Soarelui de la această distanță, ceea ce ofera o perspectivă unică asupra structurii și compoziției a vântului solar.
„Nu am făcut niciodată poze Soarelui de la o distanță mai mica ca aceasta”, a declarat Daniel Müller, cercetător al proiectului Solar Orbiter al ESA. Scopul principal al captării imaginilor este doar testarea echipamentelor de pe Solar Orbiter, insa chiar si asa, oamenii de știință așteaptă „rezultate interesante”. Echipa Solar Orbiter urmeaza sa analizeze datele colectate pentru a studia diferite proprietăți precum câmpul magnetic și vântul solar.
Sursa foto BBC.com
Ziua/luna/anul : 23-03-2025 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textului; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : conform textului; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 24 martie, ora 9 - 25 martie, ora 06 Fenomene vizate: instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului Zone afectate: conform textului În intervalul menționat vor fi averse în Banat, Crișana, Maramureș, vestul și nordul Transilvaniei, precum și în zonele montane aferente (Carpații Occidentali și nordul Carpaților Orientali), pe alocuri însoțite de descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor fi cantități de apă local de 10...15 l/mp și izolat de peste 25...30 l/mp. Izolat va cădea grindină. Vor fi intensificări ale vântului, local și temporar în vestul, centrul și estul teritoriului, în general cu viteze de 40...50 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor fi de 60...80 km/h.