La trecerea de la anotimpul de vară la toamnă se impune o reorganizare în dressing, dar pielea nu este protejată de frig doar cu haine groase, explică Dr. Ana Grigorescu, medic specialist dermatolog, ci are nevoie de îngrijire specială.
De la pielea tenului și până la corp, fiecare centimetru de piele are nevoie de îngrijire specială la trecerea de la vară către anotimpul rece. Astfel, pentru ca tenul să nu își piardă strălucirea, dermatologii recomandă folosirea unei creme cu efect hidratant puternic în cazul persoanelor cu tenul uscat, iar cele cu ten mixt pot folosi în continuare creme cu textură mai lejeră. ”Cremele care conțin ceramide, acizi grași sănătoși, asigură un nivel de hidratare optim, de asemenea produsele pe bază de acid hialuronic se pot dovedi un aliat în această perioadă”, explică Dr. Ana Grigorescu, medic specialist dermatolog.
Tot în această perioada se poate efectua o hidratare mai profundă cu acid hialuronic injectat intradermic, care are mai multe beneficii pentru piele, adaugă specialistul. Efectul astfel obținut poate fi maximizat cu ajutorul intervențiilor de exfoliere a pielii. ”În sezonul rece este cel mai bun moment pentru a scăpa de celulele moarte ale pielii. Microdermabraziunea este o procedură dermatocosmetică neinvazivă, care are scopul de a exfolia stratul superficial pentru a obține reîntinerirea și curățarea tenului. Efectul se observă imediat după procedură: pielea este mai fină, mai curată și se reduc punctele negre și porii dilatati, în funcție de tipul tenului pacientului”, a declarat Dr. Ana Grigorescu, medic specialist dermatolog în cadrul Dr. Leventer Dermato-Estetică.
Potrivit dermatologului, o altă procedură folosită cu succes toamna și iarna este peelingul chimic, care are multiple beneficii pentru ten: diminuarea ridurilor fine, a porilor dilatați, luminozitatea pielii, îndepărtarea punctelor negre și reglarea secreției de sebum. ”Alte proceduri care se pot efectua când pielea nu este expusă la soare sunt proceduri laser, cum ar fi CO2 și ResurFx, sau microneedling, având ca efect corectarea imperfecțiunilor de la nivelul pielii și reducerea ridurilor fine”, explică specialistul. Cum echilibrul este secretul succesului, medicul recomandă efectuarea acestor proceduri în cabinetul dermatologului. În caz contrar, pielea poate avea de suferit, pot să apară hiperpigmentari, inflamație severă, descuamarea severă și dermatite iritative sau alergice de contact.
Balsam de buze, da! Ulei de corp, nu!
Iar pentru ca îngrijirea să fie completă, balsamul de buze și cremele pentru ochi nu pot lipsi nici ele din rutina zilelor de toamnă, iar pe măsură ce umiditatea din aer scade pentru ca pielea să nu devină iritată și uscată medicul recomandă și folosirea loțiunilor pentru întregul corp.
”Balsamul de buze care are în compoziție ceară naturală, extracte din jojoba, shea și migdale, vitaminele A, E și filtre UV, are rolul de a hidrata, previne uscarea, descuamarea sau apariția fisurilor și protejează împotriva îmbătrânirii premature. Și produsele pentru corp trebuie să fie hidratante în această perioadă, iar în funcție de preferință există produse cu textura mai lejeră sau mai grasă. Un lucru este însă cert: nu sunt indicate uleiurile deoarece ele doar “balonizează” celulele moarte, dând o falsă senzație de hidratare”, atrage atenția medicul dermatolog.
COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-03-2025 Ora : 13 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 13:50 si 17:00 In zona : Județul Mureş: Târnăveni, Luduș, Iernut, Sarmașu, Ungheni, Band, Adămuș, Pănet, Mica, Gănești, Râciu, Sânpaul, Zau de Câmpie, Valea Largă, Sânpetru de Câmpie, Chețani, Miheșu de Câmpie, Sânger, Ogra, Băgaciu, Cuci, Iclănzel, Șăulia, Cucerdea, Bogata, Pogăceaua, Șincai, Ațintiș, Grebenișu de Câmpie, Mădăraș, Bichiș, Tăureni, Papiu Ilarian; Se vor semnala : Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50...70 km/h.
COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-03-2025 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții Fenomene : conform textelor; Mesaj : MESAJ 1/2 INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 15 martie, ora 10 - 18 martie, ora 10Fenomene vizate: instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului, precipitații mixte, răcireZone afectate: conform textului Sâmbătă și în noaptea de sâmbătă spre duminică, în vestul, centrul și nordul țării, precum și la munte vor fi perioade cu averse, pe alocuri însoțite de descărcări electrice. Îndeosebi în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și vestul Carpaților Meridionali în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, vor fi cantități de apă de 15...25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp. Local, în majoritatea regiunilor, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 40...45 km/h. Începând de duminică și până marți dimineața, în cea mai mare parte a țării vor fi precipitații local însemnate cantitativ și intensificări ale vântului. Treptat, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că la început la munte, apoi și în zonele mai joase de relief ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare. MESAJ 2/2 ATENȚIONARE METEOROLOGICĂCOD GALBEN Interval de valabilitate: 15 martie, ora 12 - 16 martie, ora 02Fenomene vizate: intensificări ale vântuluiZone afectate: conform textului și hărții În sudul Banatului, sud-vestul și sudul Transilvaniei, în Moldova și la munte, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50...60 km/h. La altitudini mari, în general de peste 1700 m, rafalele vor fi de 80...100 km/h. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj inclusiv prin avertizări pentru fenomene severe imediate (nowcasting).