Our social corner

Tech

Cele mai utilizate parole din lume sunt și cele mai slabe

parole telefon
Distribuie

Specialiștii avertizează că infracțiunile informatice vor costa 2,9 milioane de dolari în fiecare minut în 2020, iar aproximativ 80% din aceste atacuri sunt legate de parolă. 

Dealtfel, Kaspersky precizează intr-un comunicat că în anul 2019 s-a înregistrat la nivel mondial o creştere cu 72% a numărului de utilizatori afectaţi de programele malware concepute să fure datele digitale, în total fiind afectaţi un număr de două milioane de utilizatori.

Gigantii Google, Apple și Microsoft sunt printre cei care vor să modifice modul de autentificare prin renunțarea la parole. Lista adepților este însă, mult mai lungă, companiile fiind reunite sub numele Alianța FIDO, care începând cu 2012, și-a propus stabilirea de standarde de autentificare pentru a reduce dependența excesivă a oamenilor de parole.

Autentificarea bazată pe cunoștințe – indiferent de codurile PIN, parole, fraze sau orice trebuie să ne amintim – nu este considerată doar o experiență proastă pentru utilizatori, dar este și costisitor de întreținut. Pentru întreprinderile mai mari, se estimează că aproape 50% din costurile de asistență IT sunt alocate resetărilor cu parolă, cheltuielile medii anuale pentru companii fiind acum peste 1 milion de dolari doar pentru personal.

Securitatea cibernetică se situează în primele cinci riscuri globale
conform Raportului Mondial al Riscurilor Globale din cadrul Forumului Economic Mondial 2019, ceea ce face ca reducerea expunerii la riscuri cibernetice este o prioritate.

Un raport al National Cyber Security Center UK vine să confirme faptul că o mare parte a utilizatorilor folosesc pentru autentificare parole foarte slabe. Iată top 10 cele mai utilizate parole:

123456
123456789
qwerty
password
111111
12345678
abc123
1234567
password1
12345

În prezent se lucrează pentru perfecționarea mai multor tehnologii care pot înlocui parolele. Iată ce metode puteți utiliza pentru a reduce riscurile și vulnerabilitățile cibernetice:

  1. Recunoașterea facială prin tehnologie biometrică
  2. Cheile de securitate – o formă avansată a autentificării în doi pași.
  3. Codurile pentru autentificare QR
  4. Autentificarea prin analiză comportamentală 
  5. Autentificarea folosind tehnologia ZKP (zero-knowledge proofs)

Recomandările experților legate de păstrarea în siguranță a datelor și dispozitivelor dvs. se referă la utilizarea unor parole puternice sau la înlocuirea lor cu alte forme de autentificare, actualizarea software-ului din telefon, tableta sau laptop, blocarea dispozitivelor, și nu în ultimul rând, examinarea setărilor de confidențialitate de pe social media.

Advertisement
Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro