Our social corner

Actualitate

Universitatea de Vest din Timișoara va găzdui un nou centru educațional dotat cu soluții inteligente Samsung

centru educational Samsung la Universitatea de Vest din Timisoara
Distribuie

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este cea de-a treia instituție de învățământ ai cărei cadre didactice și studenți vor construi viitorul digital împreună, beneficiind de experiențe de învățare interactivă facilitată de Samsung Smart Classroom, după Colegiul Național ”Emanuil Gojdu” din Oradea și Colegiul Național ”Ferdinand I” din Bacău.

Potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică, numărul studenților din România a scăzut în anul universitar 2021-2022, după doi ani de creștere, totalul fiind de 554.000 de studenți la nivel de studii de licență, master și doctorat, cu 6.500 mai puțini studenți decât în anul precedent. Tinerii aleg alte țări pentru formarea universitară, iar printre criteriile care stau la baza unei astfel de alegeri se află: curricula adaptată pieţei muncii curente, accesul la tehnologie ultimă generaţie, acces la mai multe alternative de locuri de muncă încă din perioada de studiu, etc.

Într-un astfel de context, Samsung vizează, prin intermediul centrului educațional din cadrul UVT, să îi susțină pe tineri la nivel local în dezvoltarea competențelor digitale necesare, esențiale pe piața muncii în ziua de astăzi, într-o eră a digitalizării și interconectivității. Noul centru educațional va fi utilizat și pentru dezvoltarea competențelor de educație digitală ale cadrelor didactice UVT, ale profesorilor din mediul preuniversitar al județului Timiș, dar și ca resursă pentru programul de studii postuniversitare“Tehnologii digitale în procesul educațional”, precum și pentru predarea la distanță.

,,Înțelegem nevoile actuale ale studenților români, înțelegem de ce unii dintre ei aleg alternativa studiilor în străinătate, însă, credem că este important să depunem eforturi pentru a le da acestora și motive de a rămâne – accesul la tehnologie de ultimă oră este o necesitate pentru tineri, iar dezvoltarea competențelor digitale le poate deschide noi oportunități la nivel de locuri de muncă, dar și în dezvoltarea lor individuală”, a declarat Cristian Constantin, Head of Division Enterprise Business Team & Education Strategy Director-Central Eastern European Display Organisation.

Prin programul SEED (Samsung Ecosystem for Education Development), compania și-a propus să contribuie activ la dezvoltarea locală și, în parteneriat cu cadrele didactice, la punerea în practică a unor noi metode de educație – învățarea combinată (blended learning), învățarea inversată (flipped learning) si învățarea personalizată. Aceste noi metode pot crește implicarea cursanților în actul de învățare, dar și motivația pentru învățare. Programul le oferă profesorilor și elevilor o infrastructură, „Sala de clasă a viitorului”, precum și instrumentele de lucru de care au nevoie, inclusiv pentru predarea la distanță.

Centrele educaționale din Timișoara, Bacău și Oradea sunt dotate cu tehnologie și produse Samsung, fiecare dintre ele dispunând de două ecrane interactive, 16 scaune cu design inovativ pentru educație, 16 tablete, o soluție pentru videoconferințe, Smart Monitor, dulap încărcare tablete, etc. Acestea vor putea fi folosite inclusiv pentru a găzdui evenimente dedicate educației și conferințe.

Al patrulea centru va fi inaugurat în București până la finalul acestui an.

Advertisement

Despre SEED

Inițiativa SEED are la bază trei piloni principali:

  • Parteneriate strategice cu ONG-uri și lideri EDTECH
  • Centre tehnologice educaționale
  • Profesori reformatori ai educației

Primul pilon are în vedere consolidarea ecosistemului educațional, Samsung intrând într-un parteneriat cu INACO SmartLAB și compania daneză Shape Robotics.

Centrele tehnologice educaționale, pilonul doi, devin un cadru fizic de interacțiune cu tehnologiile Samsung în procesul educațional.

Pilonul trei îl reprezintă profesorii reformatori ai educației, care vor contribui la antrenarea abilităților digitale necesare pentru utilizarea tehnologiei în predare și pentru crearea de conținut educațional de calitate.

SEED vine în întâmpinarea provocărilor cu care se confruntă astăzi mediul educațional și își propune ca în baza feedback-ului comunității de profesori să adapteze o serie de soluții pentru a răspunde mai bine nevoilor sistemului educațional românesc. Prin programul SEED, Samsung facilitează nu doar dotarea cu tehonogie a unor săli de clasă, ci procesul de transformare a modului de predare-învățare.

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro