Deși în paragină, centrala nucleară de la Cernobîl este supravegheată în continuare de oamenii de știință, aceștia observând o creștere a reacțiilor de fisiune în cadrul complexului.
În prezent se analizează dacă situația se va stabiliza de la sine sau dacă va fi nevoie să se intervină pentru a preveni o altă reacție periculoasă.
În urma exploziei de la Cernobîl de acum 35 de ani, considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare, tone de combustibil nuclear din interiorul unui reactor au fost împrăștiate în instalație, iar reacțiile rezultate au generat substanțe intens radioactive similare lavei.
Specialiștii cred ca una dintre încăperi, cunoscută sub numele de camera subreactorului 305/2, mai conține cantități importante din acest material, însă nu este accesibilă, astfel încât nu a fost verificată nici de oameni, nici de roboții trimiși să inspecteze ruinele.
Cercetătorii au observat o creștere a emisiilor de neutroni din camera 305/2, cu aproximativ 40% mai mari față de începutul anului 2016, ceea ce arată o reacție de fisiune nucleară în creștere, astfel încât savanții încearcă să stabilească dacă această creștere va dispărea de la sine, așa cum s-a întâmplat și în alte părți ale centralei, sau dacă urmează să găsească o cale să intervină direct.
Neil Hyatt de la Universitatea din Sheffield, Marea Britanie, care studiază eliminarea deșeurilor nucleare, compară situația cu „jarul într-o groapă pentru grătar” și spune „este un memento pentru noi că nu este o problemă rezolvată, este doar o problemă stabilizată”.
„Vorbim despre rate foarte mici de fisiune, deci nu este ca un reactor nuclear,” spune Hyatt. „Estimarea noastră este că putem fi destul de încrezători că nu se va obține o eliberare de energie nucleară atât de rapidă încât să producă o explozie. Dar nu știm sigur.”
Cercetătorul mai spune că situația este „un motiv de îngrijorare, dar nu de alarmă”, dar că, dacă producția de neutroni continuă să crească, ar fi necesară o intervenție, adică forarea în cameră și pulverizarea cu un fluid care să absoarbă excesul de neutroni și ar sufoca reacția de fisiune.