Health
China a emis alertă pentru ciuma bubonică şi a interzis consumul unor animale considerate riscante
Autorităţile chineze au emis un avertisment cu privire la ciuma bubonică şi au interzis consumul anumitor animale după ce un caz suspect a fost raportat într-un spital dintr-o regiune nordică, relateaza The New Daily.
Cazul a fost semnalat la un cioban in orașul Bayannur, care a fost plasat în carantină, fiind într-o stare stabilă.
Comitetul de sănătate al orasului a decretat stare de alertă de gradul 3 (al doilea cel mai mic pe o scară ce merge până la 4) și a sporit măsurile de prevenție.
Ciuma bubonică este cauzată de infecția cu o bacterie numită Yersinia Pestis, care poate fi găsită în animale mici și puricii din blana acestora, și deși poate fi mortală poată fi tratată și cu antibiotice obișnuite aflate la dispoziția publicului larg.
Persoanele infectate cu bacteria care provoacă ciuma dezvoltă simptome asemănatoare cu cele ale gripei, după o perioadă de incubație de 3-7 zile: apariția bruscă a febrei, frisoane, durere de cap și a corpului, slăbiciune, greață și vomă.
Bacteriile se instalează în nodulii limfatici, care devin inflamați și dureroși, iar în stadiile avansate ale bolii, aceștia se transformă în „bube” care supurează.
Cazurile de ciumă bubonică se întâlnesc destul de frecvent în China, dar focarele au devenit tot mai rare. Madagascar, pe de alta parte, a înregistrat peste de 300 de cazuri în timpul unui focar în 2017.
„Moartea Neagră” a cauzat moartea a aproximativ 50 de milioane de oameni în secolul al XIV-lea.
In Romania ciuma bubonică din prima parte a secolului XIX a rămas în conştiinţa poporului sub numele de „ciuma lui Caragea”, unii istorici apreciind ca numarul victimelor a ajuns chiar la 100.000.