Our social corner

Tech

China amplifică controlul politic al giganților internetului

china giganti technologici1
Distribuie

Guvernul președintelui Xi Jinping este hotărât să aplice politica de control asupra giganților internetului din China chiar dacă creșterea economică suferă, spun oamenii de afaceri, avocații și economiștii. „Aceste companii sunt lideri mondiali în sectoarele lor în materie de inovație și, totuși, conducerea este dispusă să le spulbere pe toate”, a declarat Mark Williams, economist șef din Asia pentru Capital Economics.

Liderii chinezi nu vor să reintroducă controlul direct al economiei, ci doresc ca companiile din sectorul privat să se alinieze la planurile partidului de guvernământ, a declarat Lester Ross, șeful biroului firmei de avocatură WilmerHale.

„Ceea ce le îngrijorează este că companiile devin prea mari și prea independente de partid”, a spus Ross.

Companiile chineze de internet și fondatorii lor miliardari, printre care Jack Ma al Grupului Alibaba și Pony Ma din Tencent Holdings, se numără printre cele mai mari povești de succes la nivel mondial din ultimele două decenii. Alibaba este cea mai mare companie de comerț electronic, iar Tencent operează serviciul de mesagerie WeChat.

Guvernul chinez întărește controlul asupra datelor colectate de companiile private despre public – în special la Alibaba și Tencent, care au sute de milioane de utilizatori. Liderii din China văd informațiile despre 1,4 miliarde de oameni ca un instrument pentru a obține o perspectivă asupra publicului și economiei – și un potențial risc de securitate aflat în mâini private.

O lege care intră în vigoare la 1 noiembrie stabilește standarde de securitate, interzice companiilor să dezvăluie informații fără permisiunea clienților și le spune să limiteze cantitatea de date colectate. Spre deosebire de legile privind protecția datelor din țările occidentale, legile chineze nu menționează nimic despre limitarea accesului guvernului sau al partidului de guvernământ la informațiile personale.

În aprilie, Alibaba a fost amendată cu 18,3 miliarde de yuani (2,8 miliarde de dolari) pentru infracțiuni care includeau interzicerea vânzătorilor care doreau să-și folosească platformele de a trata cu concurenții Alibaba.

Advertisement

Ulterior, Alibaba a promis să cheltuiască 100 de miliarde de yuani (15,5 miliarde de dolari) pentru crearea de locuri de muncă, dezvoltare rurală și alte inițiative pentru susținerea campaniei de „prosperitate comună” a Xi.

Autoritățile de la Beijing au folosit aceleași metode și în cazul altor giganții tehnologici, ca Tencent, Kuaishou, Sina Weibo sau Xiaohongshu.

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro