Our social corner

Life

Ciocolata: O călătorie în timp, de la zeii mayași la deliciul mondial

ciocolata

Astăzi, 7 iulie, celebrăm Ziua Internațională a Ciocolatei, un omagiu adus acestui deliciu care a cucerit întreaga lume. Dar puțini știu că povestea ciocolatei începe cu mult înainte de bomboanele și prăjiturile pe care le savurăm astăzi. Originile sale se pierd în negura timpului, în jungla Americii Centrale, unde boabele de cacao erau considerate un dar divin.

Zeii, aurul și elixirul amar

Pentru vechii mayași, ciocolata nu era doar o delicatesă, ci un simbol al puterii și al sacralității. Boabele de cacao erau atât de prețioase încât erau folosite ca monedă de schimb, iar băutura preparată din ele, numită „xocolatl”, era rezervată elitei conducătoare și preoților. Această licoare amară, adesea asezonată cu mirodenii și ierburi, era considerată un elixir al înțelepciunii și al vitalității.

De la curtea aztecă la cuceritorii spanioli

Când aztecii au cucerit imperiul mayaș, au adoptat și ei cultura ciocolatei, considerând-o băutura zeului Quetzalcoatl. Însuși împăratul Montezuma consuma zilnic cantități impresionante de „xocolatl”, crezând că îi conferă puteri supranaturale.

Sosirea conchistadorilor spanioli a marcat un punct de cotitură în istoria ciocolatei. Hernán Cortés a fost cel care a adus în Europa primele boabe de cacao și rețeta băuturii aztece. Inițial, europenii au privit cu suspiciune acest preparat amar și picant, dar adăugarea zahărului și a altor ingrediente l-a transformat într-o băutură rafinată, apreciată de nobilime.

De la băutură regală la delicatesă globală

Advertisement

De-a lungul secolelor, ciocolata a evoluat de la băutura exclusivistă a elitelor la un produs accesibil tuturor. Inventarea presei hidraulice pentru cacao în secolul XIX a permis producerea în masă a ciocolatei solide, deschizând calea către o adevărată revoluție culinară.

Astăzi, ciocolata este mai mult decât un aliment. Este o sursă de inspirație pentru artiști, un ingredient esențial în bucătăria mondială și un simbol al iubirii și al bucuriei. Sărbătorim Ziua Internațională a Ciocolatei cu recunoștință pentru moștenirea străveche pe care ne-a lăsat-o și cu bucuria de a savura acest deliciu în nenumăratele sale forme.

Ciocolata în România: o poveste dulce-amăruie

Și în România, ciocolata are o istorie fascinantă, marcată de influențe diverse și de evoluția gusturilor. Primele mențiuni despre ciocolată datează din secolul al XVII-lea, când era considerată un lux exotic, adus de negustorii levantini și italieni. Inițial, ciocolata era consumată sub formă de băutură, preparată după rețete secrete, adesea asezonată cu mirodenii orientale.

De la ciocolaterii regale la fabricile comuniste

În secolul al XIX-lea, ciocolata începe să fie produsă și în țara noastră, în mici ateliere artizanale. Curtea regală a României a avut propriul ciocolatier, care crea delicatese pentru familia regală și pentru înalta societate. Fabrici precum Capșa și Grigorescu au devenit celebre pentru produsele lor de ciocolată, inspirate de rețetele vieneze și franceze.

Perioada comunistă a adus schimbări majore în industria ciocolatei. Fabricile au fost naționalizate, iar producția a fost standardizată, punându-se accent pe cantitate și nu pe calitate. Cu toate acestea, ciocolata a rămas un produs apreciat, iar mărci precum Poiana și Kandia au devenit parte din memoria colectivă a românilor.

Renașterea ciocolatei artizanale

Advertisement

După 1989, piața ciocolatei din România s-a diversificat, iar producătorii locali au început să experimenteze cu noi rețete și ingrediente. Ciocolata artizanală a cunoscut o adevărată renaștere, iar astăzi putem savura creații originale, realizate cu pasiune și respect pentru tradiție.

De la ciocolata neagră intensă, cu note de fructe exotice, la cea cu lapte cremoasă, cu alune crocante, sau cea albă delicată, cu aromă de vanilie, oferta este mai variată ca niciodată. Producătorii români folosesc ingrediente locale de calitate, precum laptele de la fermele tradiționale, mierea de albine din Transilvania sau fructele de pădure din Munții Carpați.

Un viitor dulce pentru ciocolata românească

Ziua Internațională a Ciocolatei este un prilej de a celebra acest deliciu în toate formele sale și de a aprecia munca celor care îl creează. Ciocolata românească are un potențial enorm, iar producătorii locali demonstrează că pot concura cu succes pe piața internațională.

Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

atletico textila protv
TVAcum 52 de minute

Atletico Textila revine cu un nou sezon: ”Liga 2, pregătește-te de noi”

Rick și Morty
TVAcum 56 de minute

O nouă adaptare „Rick și Morty: Anime”, din 16 august pe Max

strazi deschise
ActualitateAcum o oră

Străzi deschise, București – promenadă urbană, 13-14 iulie 2024

coregraf jocurile paralimpice
SportAcum 20 de ore

Parisul se pregătește pentru Jocurile Paralimpice: Ceremonie de deschidere spectaculoasă și competiții de neuitat

insula iubirii radu valcan
TVAcum o zi

Insula Iubirii sezonul 8: Premiera evenimentului declanșează un val de vizionări în grup la nivel național

Groapa editia TV
TVAcum o zi

GROAPA Ediția TV: Dana Rogoz dezvăluie secretele personajului Mari și tensiunile cresc în familia Vlahu

iustina si cornel insula iubirii
TVAcum o zi

Insula Iubirii sezonul 8: Iustina și Cornel își pun la încercare iubirea înainte de nuntă

ion tugearu
ActualitateAcum o zi

„Despre imposibilitatea unui omagiu”: Premieră mondială la Locarno pentru documentarul despre Ion Tugearu

Fastskin LZR
SportAcum 2 zile

Arma secretă a înotătorilor americani la Jocurile Olimpice

Valentin Teodosiu personaj Titi Baros Faraonu TATUTU 1
TVAcum 2 zile

Valentin Teodosiu, rol important în noul serial TĂTUȚU`!

Landman
TVAcum 3 zile

Noul serial original Landman va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 20 noiembrie

Focus on Slide 1
ActualitateAcum 3 zile

Care este trendul pentru inteligența artificială, Social Media, Streaming-ul și Comportamentele Media în România

show insula iubirii
TVAcum 3 zile

Insula iubirii revine cu un nou sezon incendiar, plin de dezvăluiri dramatice și povești de viață captivante!

documentar Spațiul Sălbatic
TVAcum 3 zile

Documentarul HBO Original „Spațiul sălbatic” va fi pe 18 iulie pe Max

twisters
EntertainmentAcum 3 zile

„Tornade”: un spectacol cinematografic devastator care te va ține cu sufletul la gură

Facebook

Adauga site gratuit