Life
Cum să citești rapid și să înveți eficient: ghid pentru elevi și studenți

Vreau să încep la fel ca la un show de stand up comedy: să ridice mâna cine n-a stat vreodată cu o carte în față, citind același paragraf de trei ori (minim), doar ca să-și dea seama că n-a reținut nimic!
Elevi, studenți sau oricine vrea să învețe ceva nou – știm toți cum e: manualele par scrise în marțianeză, iar timpul zboară mai repede decât Bolt. Și așa ajungi să te întrebi: cum aș putea să citesc mai rapid și, mai ales, să țin minte ceea ce citesc, fără să uit?
Nu vreau să te amăgesc, la mijloc nu e vorba despre vreo magie, ci doar de antrenament. Și nu-ți trebuie decât câteva trucuri ca să-ți transformi creierul. Îți voi da mai departe câteva sfaturi despre cum să-ți tunezi mintea ca să citești rapid și să înveți eficient – fie că este vorba despre un eseu pe care trebuie să îl predai mâine, de un examen, sau pur și simplu pentru că faci parte dintre elevii sau studenții care vor să-și impresioneze profesorii.
De ce citim lent și uităm tot? Radiografia problemei
Imaginează-ți scena următoare: ești la birou, cu o cană de cafea/orice bei tu în mână, și încerci să descifrezi un capitol despre romanul Ion, Revoluția Franceză sau despre integrale. După 10 minute, te trezești că te gândești la ce mai e pe Netflix. Sună cunoscut? Cititul lent și uitatul rapid nu sunt defecte genetice – sunt doar obiceiuri proaste de care poți scăpa.
Hai să vedem de unde vine problema.
- Subvocalizarea: Îți „spui” fiecare cuvânt în cap, ca un actor care repetă un monolog. E ca și cum ai alerga cu frâna de mână trasă.
- Distragerile: Zeci de notificări care bipăie pe telefon, colegul care vorbește – mintea ta e ca o maimuță, sare peste tot.
- Lipsa scopului: Citești „ca să termini”, nu ca să înțelegi. Fără hartă, te rătăcești în text.
Ce se întâmplă de fapt când citești?
Când citești, ochii tăi nu se plimbă lin pe text, ci lucrează în „salturi”. Mai întâi, ochii se opresc pe un cuvânt – asta se cheamă fixație și durează cam 250 de milisecunde. Apoi, sar rapid la următorul cuvânt – mișcarea asta se numește sacadă și ia doar 20 de milisecunde. Ideea e că mușchii ochilor ar putea lucra mult mai eficient decât o fac de obicei. Ei ar putea scurta fixațiile, apropiindu-le de viteza sacadelor, dar nu-i folosim la capacitate maximă.
Experții Rise și Kliegl spun că mișcările ochilor rămân constante la adulți de-a lungul vieții și că, atunci când te uiți la un cuvânt, „vezi” cam 3-4 litere în stânga lui și 15-16 litere în dreapta – acesta e așa-numitul interval de percepție (perceptual span), zona din care iei informațiile utile când citești. După ce vei te vei antrena, nu vei mai citi cuvânt cu cuvânt, ci în grupe de cel puțin 3-5 cuvinte.
De fapt, baza problemei este că elevii sunt aruncați, efectiv, în cărți fără să li se spună cum să citească. Dar ghici ce? Poți să schimbi jocul – și nu-ți trebuie decât 10-15 minute de antrenament pe zi.
Să-ți povestesc ceva din „arhiva personală”. Eram într-a X-a, aveam ca și tine de citit multe, multe romane la limba română: lectura obligatorie. Citeam încet ca să fiu sigură că o să țin minte ceva, cu evidente pauze pentru văicăreală. Rezultatul? Mai ales când lectura nu mă prindea, când terminam eram ca un zombie și mă chinuiam să țin minte reperele importante. Spre norocul meu, am avut parte de o doamna profesoară care mi-a arătat câteva trucuri cu ajutorul cărora am reușit să citesc mai rapid. Nu a fost vorba despre niciun talent pe care-l dobândisem, ci doar de tehnică!
Hai să-ți explic despre ce e vorba.
Cum să-ți antrenezi creierul ca să citești rapid și să înveți eficient?
Nu-ți promit că vei citi 1000 de pagini pe oră, pentru că nu te vei transforma într-un robot, dar cred cu tărie că vei ridica praful în urma ta. Tehnicile sunt testate și funcționează, și nu doar pentru elevi și studenți, ci pentru oricine vrea să citească mai repede sau să învețe mai bine.
1. Renunță la vocea din cap: Când citești, încearcă să nu „pronunți” cuvintele mental. Folosește un pix sau degetul ca să ghidezi ochii pe rând – aceasta te va forța să mergi mai repede decât ritmul vorbirii. Începe cu 10-15 minute pe zi, o să vezi diferența. Un alt trick pentru acoperirea vocii din cap ar fi să-ți pui muzică (fără versuri) cu un ritm constant – și aici sunt mai multe categorii: baroc lent, lo-fi beats, jazz ambiental sau minimal electronic, trebuie să găsești ceva ce-ți place.
2. Dacă citești un material pentru școală, scanează, nu te pierde în detalii: Înainte să începi să citești o lecție, uită-te la titluri, subtitluri, cuvinte evidențiate. Gândește-te: „Ce am nevoie să știu de aici?” E ca o hartă care îți arată pe unde să mergi, ca să nu te pierzi.
3. Folosește tehnica 80/20: 80% din ce trebuie să reții vine din 20% din text. Caută ideile mari – fraze-cheie, concluzii – și lasă bla-bla-ul pe mai târziu.
4. Antrenează-ți ochii: Ia o carte, cronometrează-te 2 minute și vezi câte rânduri poți să citești. Apoi, încearcă să-ți mărești viteza, chiar dacă nu înțelegi tot. Repetă zilnic – ochii tăi vor învăța să zboare pe pagină.
5. Ia notițe: Nu citi pasiv. Pune semne de întrebare, subliniază, fă scheme. Când mintea lucrează activ, reții mai mult.
Pentru studenți: Cum să nu te împotmolești în cursuri
Când începi să citești cursurile alea super lungi, pline cu concepte tehnice și noțiuni de specialitate e ca și cum ai participa la un maraton – nu poți să bați recordul dacă nu te antrenezi cu cap. Sfatul meu: sparge-le în bucăți – 25 minute de citit activ, cu pauze de 5 minute (fără telefon). Dacă faci 3 sesiuni, asta însumează 1h 15 minute de citit eficient. Apropo, dacă nu știai, asta se cheamă tehnica Pomodoro.
Cum să transformi haosul mediului ambiant în focus
Nu citi cu telefonul lângă tine – e ca și cum ți-ai propune să alergi la maratonul despre care vorbeam mai devreme cu un sac de cartofi în spate. Găsește un colț liniștit, e aproape imposibil să nu găsești unul, pune o melodie instrumentală dacă te ajută și dă-i bătaie. Mintea ta poate, trebuie doar să îi dai frâiele potrivite și o să galopeze, fără să se poticnească.
Cititul rapid și învățatul eficient nu sunt superputeri – sunt doar niște skill-uri pe care le poți antrena ca pe un mușchi. Am trecut și eu prin asta, așa că nu te mai plânge că nu ai timp sau că uiți tot – ia pixul, ucide-ți vocea din cap și apucă-te de citit. Indiferent în ce stadiu al vieții ești, elev cu test mâine la română, student cu o sesiune de trecut sau doar un om curios să-și umple capul cu idei noi, trucurile astea te vor ajuta și pe tine, trebuie doar să vrei să le aplici și să perseverezi.
Și dacă tot ți-am dat tehnicile ca să citești rapid, aruncă un ochi aici – e un articol cu jocuri de inteligență pentru antrenarea atenției și memoriei, ca să-ți tunezi creierul și mai tare.
Sursa foto: Freepik