Cafeaua poate avea multiple beneficii, dacă este consumată în mod moderat, putând să ne crească performanțele fizice și cognitive. Noi studii sugerează însă că mai mult de două cești de cafea pe zi pot crește semnificativ riscul de glaucom, în special dacă există o predispoziție genetică.
Cercetările au avut la bază date despre consumul de cofeină provenind de la peste 120.000 de britanici, cu vârste cuprinse între 39 și 73 de ani. În plus, aceștia au oferit și informații despre antecedentelor lor medicale, dacă ei sau familia lor au glaucom, principala cauză de orbire în Statele Unite.
Unul dintre criteriile evaluate a fost presiunea intraoculară (PIO), considerat un factor de risc pentru glaucom. Deși consumul ridicat de cofeină nu a fost asociat cu un risc crescut de PIO ridicat sau pentru glaucom în general, s-a observat că în cazul participanților care sunt predispuși genetic să aibă o presiune în interiorul ochiului ridicată, un consum mai mare de cofeină a fost asociat cu procente mai mari de glaucom.
Termenul de glaucom se referă la mai multe afecțiuni care afectează nervul optic. Glaucomul poate provoca probleme de vedere grave, inclusiv orbire, dar poate fi prevenit atunci când este detectat suficient de devreme.
Oamenii din categoria cu cel mai mare scor de risc genetic pentru glaucom care au consumat mai mult de trei căni de cafea zilnic au avut o rată de 3,9 ori mai mare de glaucom față de cei care nu au consumat cofeină.
Studiul arată că există o relație evidentă între aportul ridicat de cofeină și glaucom în rândul persoanelor cu scor ridicat de risc genetic pentru presiune intraoculară.