Our social corner

Health

COVID-19 Coronavirus: tot ce vrei sau ar trebui să știi despre el

alerta coronavirus COVID-19
Distribuie

Update 27.03.2020: numărul îmbolnăvirilor – 532.909, cel al persoanelor decedate 24.093.

COVID-19 a condus la declararea pandemiei de către OMS, numarul persoanelor infectate cu SARC-CoV-2 si al celor decedate crescand de la o zi la alta. Coronavirusul seamana scenarii conspiraționale și panica la nivel mondial.

Ce este COVID-19 ?

Este un tip nou de coronavirus care a fost identificat pentru prima oară la sfârșitul anului 2019 într-un focar de pneumonie din orasul Wuhan, provincia Hubei, din China, virus care nu a fost identificat anterior la om. Face parte din familia Coronaviridae, din aceeaşi familie făcând parte şi virusurile care determină Sindromul Respirator Acut Sever (SARS-COV, descoperit tot în China, in 2003) și Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-COV, care a apărut in 2012 în Arabia Saudită), caracteristicile sale epidemiologice fiind similare.

noul coronavirus COVID-19 printre celulele umane
Această imagine arată noul coronavirus (galben) printre celulele umane (albastru, roz și violet). (S-a adăugat culoare la imagine pentru a evidentia virusul și mediul său.) (Credit foto: NIAID-RML)

Apariția COVID-19 a fost asociată de un grup de oameni care au dezvoltat pneumonie și o piață de fructe de mare și animale din Wuhan, însă până în prezent nu s-au făcut publice mai multe detalii despre cauzele epidemiei, cercetările fiind în curs de desfășurare.

Coronavirusurile apar la anumite animale și pot fi determina zoonoze, boli care se transmit la oameni, datorită unor mutații genetice sau contactului dintre cele două părți. Până în prezent nu a fost determinat modul în care a fost transmis, și nici de la ce animal provine.

Cum se transmite COVID-19?

Și dacă cercetările asupra transmiterii de la animale la oameni nu au fost finalizate încă, specialiștii ne spun că transmiterea între oameni are loc pe cale respiratorie, prin picaturi de secreţie, produse când o persoană infectată tuşeşte sau strănută si contact direct/indirect cu secretii, contact fata in fata cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mica de 2 m si pe o durata de peste 15 minute sau in aceeasi incapere (ex.birou, sala de sedinte) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute si la o distanta mai mica de 2 m. Transmiterea este posibilă însă şi prin contact direct cu fluidele (sânge, materii fecale, urină, salivă, spermă) de la o persoană infectată.

Persoanele cu cel mai mare risc să fie infectate cu 2019 n-COV sunt cele care au grijă de bolnavi, membrii familiei și personalul medical, cele care călătoresc in zonele afectate, dar și cele care intră în contact cu animale infectate cu coronavirus.

Advertisement

Care sunt simptomele COVID-19?

Din observațiile făcute până în prezent, simptomele includ dureri de cap și gât, febră, nas înfundat, tuse, dificultăți de respirație, în cazurile mai grave apărând pneumonii, insuficiență renală, culminând cu moartea persoanei bolnave.

Ce simptome are coronavirusul si care sunt complicatiile posibile
COVID-19 (2019 n-COV)

COVID-19 poate fi identificat în urma testelor de laborator PCR (Polymerase Chain Reaction), iar rezultatele acestora sunt gata în aproximativ una până la două zile. UPDATE- au fost dezvoltate teste rapide pentru depistarea anticorpilor COVID-19, ale caror rezultate sunt gata in 15 minute, fata de testele clasice care durează câteva ore până la apariția unui rezultat.

Cum se tratează?

De la descoperirea noului coronavirus nu a putut fi identificat și un tratament specific (antiviral), fiecare caz fiind tratat în funcție de starea pacientului. Nu există inca nici un vaccin împotriva coronavirusurilor, desi specialisti din toata lumea lucreaza pentru asta.

Ca și în cazul altor infecții respiratorii, recomandările generale pentru protecție sunt următoarele:

-Evitați să ieșiți din propria locuință dacă nu este absolut necesar

-Dacă situația o impune, încercați să mențineți o distanță de cel puțin 2 metri față de celelalte persoane.

-Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, pentru cel putin 20 de secunde, sau cu soluții pe bază de alcool;

Advertisement

-Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini;

-Evitați contactul cu persoane care suferă de infecții respiratorii!

-Nu vă atingeți ochii, nasul, gura, dacă nu v-ați igienizat mâinile!

-Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-i medicului dacă ați călătorit recent. UPDATE – Pentru a evita suprasolicitarea cadrelor medicale si a intregului sistem sanitar, apelați 112 dacă aveți febră, tuse sau dificultăți în respirație și ați călătorit în zone afectate de COVID-19 sau ați intrat în contact cu o persoană suspectată de infecție cu COVID-19!

-Nu luați medicamente antivirale sau antibiotice fără prescripția medicului!

coronavirus COVID-19 printre celule umane
Noul coronavirus printre celulele umane. (Credit foto: NIAID-RML)

Pe măsură ce oamenii de știință lucrează pentru a identifica originea virusului și pentru găsirea unui tratament, iar guvernele adoptă măsuri de prevenție, știrile despre noului coronavirus includ întotdeauna două coordonate: numărul de oameni infectați și aria geografică.

Având la bază date actualizate la câteva ore de la Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor, Organizația Mondială a Sănătății, Republica Populară Chineză și alte agenții guvernamentale, hărțile interactive își propun să ofere informații statistice în timp real.

puncte prezenta coronavirus pe glob

Organizația Mondială a sănătății a emis o alertă referitor la epidemia de COVID-19, afirmând că răspândirea cazurilor între persoanele care nu au fost în China ar putea fi „scânteia care devine un foc mai mare”, iar oamenii nu trebuie să lase epidemia să scape de sub control. UPDATE – OMS a emis alerta de pandemie, iar focarul cel mai important a devenit Europa.

Cercetători de la Universitatea din Southhampton au examinat date de la compania de tehnologie chineză Baidu și itinerarii internaționale de zbor pentru a face o hartă predictivă a riscurilor globale de propagare probabilă a virusului din Wuhan. Rezultatele arată că aproape 60.000 de pasageri – inclusiv 834 de persoane infectate cu coronavirus – au zburat din Wuhan în 382 de orașe din afara Chinei continentale până la momentul plasării orașului în carantină.

Advertisement

Cele mai importante 10 destinații la nivel mondial pentru călătorii din orașele chineze, în jurul Anului Nou Lunar, au fost Thailanda, Japonia, Hong Kong, Taiwan, Coreea de Sud, Statele Unite, Malaezia, Singapore, Vietnam și Australia.

Profesorul Gabriel Leung – unul dintre experții mondiali în epidemiile de coronavirus, care a jucat un rol major în focarul SARS – lucrează în strânsă colaborare cu alți oameni de știință, și a avertizat că focarele vor „crește exponențial” în orașele din China, rămânând la doar una până la două săptămâni în urmă de Wuhan. În alte părți, „focare independente, de sine stătătoare, în marile orașe la nivel mondial ar putea deveni inevitabile” din cauza mișcării substanțiale a persoanelor infectate.

Momentan, se pare că răspândirea COVID-19 nu a fost posibilă, astfel că oamenii de știință lucrează pentru a încerca să îi atenueze efectele.

Surse:

www.who.int

Coronavirus COVID-19 Global Cases by Johns Hopkins CSSE

Advertisement
Distribuie
Advertisement
Malina Calugareanu
SportAcum 3 săptămâni

Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris

Coperta Catalog
ActualitateAcum 4 săptămâni

Apariție editorială de excepție – Catalogul „DE IDENTITATE. SCRIPTA ET IMAGINES HISTORIAE DACOROMANAE. SEC XV-XX”, o lucrare unică a identității cultural-istorice românești

hotel nordis mamaia
BusinessAcum 4 săptămâni

Nordis Mamaia, deschis pentru rezervări. Cât costă să petreci Paștele la 5 stele?

vlad covaliu campion mondial
SportAcum o lună

Vlad Covaliu a câștigat medalia de aur la Campionatul Mondial de Scrimă pentru Juniori de la Riad!

Echipa lui Chef Richard
TVAcum o lună

Chefi la cuțite: Echipele sezonului 13 sunt formate!

Score2Skill image
BusinessAcum o lună

eJobs lansează Score2Skill: Abilitățile din jocurile video devin atuuri pe piața muncii!

masterchef
TVAcum o lună

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV ca jurați ai sezonului 9 MasterChef România!

Andreea Dinca locul 5 campionat mondial juniori
SportAcum o lună

Andreea Dincă, locul 5 la Campionatul Mondial de Scrimă pentru juniori

campionatul mondial de scrima cadeti juniori riad 2024
SportAcum o lună

Campionatul Mondial de Scrimă pentru Cadeți și Juniori își deschide porțile la Riad!

transpiratie
LifeAcum o lună

Transpirația: O poveste cu arome și culori

Marele Jaf al Tramvaiului still lansare
EntertainmentAcum o lună

„Marele jaf al tramvaiului”, de vineri pe marile ecrane din România

razboi civil
EntertainmentAcum o lună

„Război Civil” iminent la cinema din 12 aprilie

masini de spalat samsung
TechAcum o lună

Samsung Electronics lansează o nouă gamă de mașini de spălat bazate pe inteligență artificială și mai eficiente energetic

KV zsb 2024jpg
ActualitateAcum o lună

Zilele Sculpturii București 2024. Unde Formele se Aliniază, Arta se dezvăluie!

fonduri nerambursabile
BusinessAcum o lună

ARCUB lansează apelul de proiecte culturale cu fonduri nerambursabile „București 565. Conexiuni urbane” 2024

Facebook

Advertisement