Update 27.03.2020: numărul îmbolnăvirilor – 532.909, cel al persoanelor decedate 24.093.
Ce este COVID-19 ?
Este un tip nou de coronavirus care a fost identificat pentru prima oară la sfârșitul anului 2019 într-un focar de pneumonie din orasul Wuhan, provincia Hubei, din China, virus care nu a fost identificat anterior la om. Face parte din familia Coronaviridae, din aceeaşi familie făcând parte şi virusurile care determină Sindromul Respirator Acut Sever (SARS-COV, descoperit tot în China, in 2003) și Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-COV, care a apărut in 2012 în Arabia Saudită), caracteristicile sale epidemiologice fiind similare.
Apariția COVID-19 a fost asociată de un grup de oameni care au dezvoltat pneumonie și o piață de fructe de mare și animale din Wuhan, însă până în prezent nu s-au făcut publice mai multe detalii despre cauzele epidemiei, cercetările fiind în curs de desfășurare.
Coronavirusurile apar la anumite animale și pot fi determina zoonoze, boli care se transmit la oameni, datorită unor mutații genetice sau contactului dintre cele două părți. Până în prezent nu a fost determinat modul în care a fost transmis, și nici de la ce animal provine.
Cum se transmite COVID-19?
Și dacă cercetările asupra transmiterii de la animale la oameni nu au fost finalizate încă, specialiștii ne spun că transmiterea între oameni are loc pe cale respiratorie, prin picaturi de secreţie, produse când o persoană infectată tuşeşte sau strănută si contact direct/indirect cu secretii, contact fata in fata cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mica de 2 m si pe o durata de peste 15 minute sau in aceeasi incapere (ex.birou, sala de sedinte) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute si la o distanta mai mica de 2 m. Transmiterea este posibilă însă şi prin contact direct cu fluidele (sânge, materii fecale, urină, salivă, spermă) de la o persoană infectată.
Persoanele cu cel mai mare risc să fie infectate cu 2019 n-COV sunt cele care au grijă de bolnavi, membrii familiei și personalul medical, cele care călătoresc in zonele afectate, dar și cele care intră în contact cu animale infectate cu coronavirus.
Care sunt simptomele COVID-19?
Din observațiile făcute până în prezent, simptomele includ dureri de cap și gât, febră, nas înfundat, tuse, dificultăți de respirație, în cazurile mai grave apărând pneumonii, insuficiență renală, culminând cu moartea persoanei bolnave.
COVID-19 poate fi identificat în urma testelor de laborator PCR (Polymerase Chain Reaction), iar rezultatele acestora sunt gata în aproximativ una până la două zile. UPDATE- au fost dezvoltate teste rapide pentru depistarea anticorpilor COVID-19, ale caror rezultate sunt gata in 15 minute, fata de testele clasice care durează câteva ore până la apariția unui rezultat.
Cum se tratează?
De la descoperirea noului coronavirus nu a putut fi identificat și un tratament specific (antiviral), fiecare caz fiind tratat în funcție de starea pacientului. Nu există inca nici un vaccin împotriva coronavirusurilor, desi specialisti din toata lumea lucreaza pentru asta.
Ca și în cazul altor infecții respiratorii, recomandările generale pentru protecție sunt următoarele:
-Evitați să ieșiți din propria locuință dacă nu este absolut necesar
-Dacă situația o impune, încercați să mențineți o distanță de cel puțin 2 metri față de celelalte persoane.
-Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, pentru cel putin 20 de secunde, sau cu soluții pe bază de alcool;
-Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini;
-Evitați contactul cu persoane care suferă de infecții respiratorii!
-Nu vă atingeți ochii, nasul, gura, dacă nu v-ați igienizat mâinile!
-Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-i medicului dacă ați călătorit recent. UPDATE – Pentru a evita suprasolicitarea cadrelor medicale si a intregului sistem sanitar, apelați 112 dacă aveți febră, tuse sau dificultăți în respirație și ați călătorit în zone afectate de COVID-19 sau ați intrat în contact cu o persoană suspectată de infecție cu COVID-19!
-Nu luați medicamente antivirale sau antibiotice fără prescripția medicului!
Pe măsură ce oamenii de știință lucrează pentru a identifica originea virusului și pentru găsirea unui tratament, iar guvernele adoptă măsuri de prevenție, știrile despre noului coronavirus includ întotdeauna două coordonate: numărul de oameni infectați și aria geografică.
Având la bază date actualizate la câteva ore de la Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor, Organizația Mondială a Sănătății, Republica Populară Chineză și alte agenții guvernamentale, hărțile interactive își propun să ofere informații statistice în timp real.
Organizația Mondială a sănătății a emis o alertă referitor la epidemia de COVID-19, afirmând că răspândirea cazurilor între persoanele care nu au fost în China ar putea fi „scânteia care devine un foc mai mare”, iar oamenii nu trebuie să lase epidemia să scape de sub control. UPDATE – OMS a emis alerta de pandemie, iar focarul cel mai important a devenit Europa.
Cercetători de la Universitatea din Southhampton au examinat date de la compania de tehnologie chineză Baidu și itinerarii internaționale de zbor pentru a face o hartă predictivă a riscurilor globale de propagare probabilă a virusului din Wuhan. Rezultatele arată că aproape 60.000 de pasageri – inclusiv 834 de persoane infectate cu coronavirus – au zburat din Wuhan în 382 de orașe din afara Chinei continentale până la momentul plasării orașului în carantină.
Cele mai importante 10 destinații la nivel mondial pentru călătorii din orașele chineze, în jurul Anului Nou Lunar, au fost Thailanda, Japonia, Hong Kong, Taiwan, Coreea de Sud, Statele Unite, Malaezia, Singapore, Vietnam și Australia.
Profesorul Gabriel Leung – unul dintre experții mondiali în epidemiile de coronavirus, care a jucat un rol major în focarul SARS – lucrează în strânsă colaborare cu alți oameni de știință, și a avertizat că focarele vor „crește exponențial” în orașele din China, rămânând la doar una până la două săptămâni în urmă de Wuhan. În alte părți, „focare independente, de sine stătătoare, în marile orașe la nivel mondial ar putea deveni inevitabile” din cauza mișcării substanțiale a persoanelor infectate.
Momentan, se pare că răspândirea COVID-19 nu a fost posibilă, astfel că oamenii de știință lucrează pentru a încerca să îi atenueze efectele.
Surse:
COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 10-10-2024 Ora : 8 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 08:00 si 10:00 In zona : Județul Arad: Lipova, Săvârșin, Bârzava, Conop, Păuliș, Vărădia de Mureș, Petriș, Ususău, Bata; Se vor semnala : Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m.
COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 10-10-2024 Ora : 7 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 07:35 si 09:00 In zona : Zona joasă a județului Alba , respectiv zona localităților: Alba Iulia, Aiud, Cugir, Sebeș, Blaj, Ocna Mureș, Teiuș, Ighiu, Săsciori, Unirea, Jidvei, Vințu de Jos, Galda de Jos, Șona, Mihalț, Pianu, Valea Lungă, Lopadea Nouă, Cetatea de Baltă, Daia Română, Stremț, Sâncel, Șpring, Sântimbru, Lunca Mureșului, Ciugud, Șibot, Mirăslău, Săliștea, Bucerdea Grânoasă, Berghin, Fărău, Noșlac, Gârbova, Crăciunelu de Jos, Cricău, Livezile, Cergău, Roșia de Secaș, Câlnic, Hopârta, Rădești, Cut, Blandiana, Ohaba, Cenade, Doștat; Se vor semnala : Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m.
COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 10-10-2024 Ora : 7 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 07:30 si 10:00 In zona : Județul Cluj: Gherla, Apahida, Cășeiu, Bonțida, Iclod, Jucu, Mica, Mintiu Gherlii, Dej, Cuzdrioara, Câțcău, Vad, Dăbâca;Județul Sălaj: Gâlgău, Ileanda, Rus; Se vor semnala : Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m.
COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 10-10-2024 Ora : 6 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 06:35 si 10:00 In zona : Județul Botoşani: Botoșani, Flămânzi, Ungureni, Hudești, Mihai Eminescu, Frumușica, Albești, Trușești, Ștefănești, Coțușca, Suharău, Bălușeni, Lunca, Havârna, Cristești, Vorniceni, Curtești, Rădăuți-Prut, Răchiți, Copălău, Călărași, Avrămeni, George Enescu, Gorbănești, Manoleasa, Hlipiceni, Păltiniș, Vlăsinești, Broscăuți, Coșula, Todireni, Mileanca, Prăjeni, Sulița, Dângeni, Stăuceni, Roma, Santa Mare, Unțeni, Știubieni, Darabani, Drăgușeni, Durnești, Nicșeni, Dobârceni, Corlăteni, Mihălășeni, Blândești, Cordăreni, Viișoara, Hănești, Săveni, Ripiceni, Concești, Românești, Mitoc, Dimăcheni, Adășeni, Răușeni;Județul Suceava: Vatra Dornei, Dorna Candrenilor, Pojorâta, Iacobeni, Poiana Stampei, Coșna, Ciocănești;Județul Iaşi: Iași, Tomești, Holboca, Deleni, Podu Iloaiei, Ciurea, Răducăneni, Miroslava, Lețcani, Popricani, Șipote, Erbiceni, Costuleni, Vlădeni, Ciortești, Dumești, Comarna, Bivolari, Andrieșeni, Valea Lupului, Schitu Duca, Ungheni, Prisăcani, Victoria, Probota, Țigănăși, Rediu, Trifești, Gropnița, Plugari, Horlești, Bârnova, Golăiești, Movileni, Gorban, Dolhești, Dobrovăț, Aroneanu, Țuțora, Moșna, Românești, Grozești, Roșcani; Se vor semnala : Local ceață ce determină vizibilitate redusă sub 200 m și izolat sub 50 m.
COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 10-10-2024 Ora : 6 Nr. mesajului : 5 Intre orele : 06:15 si 09:00 In zona : Județul Mureş: Târgu Mureș, Luduș, Iernut, Sângeorgiu de Mureș, Ungheni, Sâncraiu de Mureș, Pănet, Cristești, Ernei, Crăciunești, Sânpaul, Sântana de Mureș, Gheorghe Doja, Ogra, Cuci, Bogata;Județul Sibiu: Mediaș, Dumbrăveni, Laslea, Dârlos, Târnava, Brateiu, Alma, Hoghilag; Se vor semnala : Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m.
COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 10-10-2024 Ora : 5 Nr. mesajului : 6 Intre orele : 05:30 si 09:00 In zona : Județul Gorj: Rovinari, Turceni, Bâlteni, Plopșoru, Drăguțești, Fărcășești, Negomir, Borăscu, Urdari, Brănești, Telești, Ionești, Godinești, Câlnic, Ciuperceni;Județul Dolj: Calafat, Filiași, Poiana Mare, Ciupercenii Noi, Maglavit, Desa, Rast, Braloștița, Piscu Vechi, Coțofenii din Dos, Scăești, Ghidici, Negoi, Seaca de Câmp, Coțofenii din Față;Județul Mehedinţi: Butoiești, Grozești; Se vor semnala : Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m.
COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 10-10-2024 Ora : 5 Nr. mesajului : 7 Intre orele : 05:25 si 09:00 In zona : Județul Braşov: Făgăraș, Mândra, Voila, Șercaia, Viștea, Ucea, Părău, Beclean;Zona depresionară a județului Harghita , respectiv zona localităților: Miercurea Ciuc, Toplița, Gheorgheni, Ditrău, Sândominic, Remetea, Joseni, Suseni, Ciumani, Ciucsângeorgiu, Sărmaș, Frumoasa, Lăzarea, Sânsimion, Cârța, Siculeni, Mihăileni, Tomești, Gălăuțaș, Ciceu, Sânmartin, Sâncrăieni, Dănești, Subcetate, Mădăraș, Tușnad, Sântimbru, Voșlăbeni, Cozmeni, Leliceni, Păuleni-Ciuc, Racu;Județul Sibiu: Avrig, Porumbacu de Jos, Arpașu de Jos, Cârța; Se vor semnala : Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m.