Life
Cum eviți știrile false și dezinformarea. 12 sfaturi pentru a te informa corect.
Stirile false au devenit un fenomen din ce în ce mai răspândit în ultimii ani. Odată cu ascensiunea rețelelor sociale, răspândirea informațiilor false se poate face mai ușor ca niciodată. Deși există multe surse de fake news, este important să le poți identifica, astfel încât să poți evita să fii indus în eroare.
Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să identifici știrile false:
Verifică sursa.
Când dai peste o știre care pare fenomenală, primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să verifici sursa. Este o publicație credibilă? Are o reputație bună? Există idei preconcepute de care ar trebui să fii conștient?
Asigură-te că obții informații de la o sursă de renume. Dacă nu ești sigur de credibilitatea unui anumit site web, fă o căutare rapidă pe Google pentru a vedea dacă au existat semnale de dezinformare asociate cu acesta în trecut.
Dacă întâmpini dificultăți în a determina dacă o sursă este de încredere sau nu, există câteva întrebări pe care puteți să le puneți, cum ar fi: Este acesta un site web guvernamental? Ce extensie are domeniul acestui site? Are pagina de internet un aspect profesionist?
Caută greșeli.
O altă modalitate de a identifica știrile false este să cauți greșelile în articol. Conține greșeli de scriere sau greșeli gramaticale? Există inexactități faptice? Dacă da, acesta este un semnal că articolul ar putea să nu fie demn de încredere.
Desigur, toată lumea face greșeli din când în când, așa că nu renunța neapărat la a citi un articol dacă conține una, două erori. Dar dacă un articol este plin de ele, probabil cel mai bine este să fii rezervat în privința informațiilor prezentate.
Verifică data.
O tactică obișnuită folosită de furnizorii de fake news este de a recicla articolele vechi și de a le face să pară noi prin schimbarea datei. Așadar, dacă un articol pare suspect de depășit, asigură-te că verifici data înainte de a crede toate informațiile.
Verifică linkurile.
Dacă o poveste pare dubioasă sau prea bună pentru a fi adevărată, urmați linkurile din ea pentru a vedea dacă duc la surse credibile. Adesea, știrile false vor include link-uri care nu duc nicăieri sau te trimit către site-uri care sunt pline de dezinformări.
Verifică-ți propriile prejudecăți.
Cu toții avem prejudecăți, fie că recunoaștem asta, sau nu și este important să fim conștienți de ele atunci când consumăm știri. Dacă ești predispus să crezi ceva, este mai probabil să-l accepți ca adevăr, chiar dacă nu este. Așadar, înainte de a distribui un articol sau de a-i da like pe rețelele sociale, fă un pas înapoi și gândește-te dacă propriile tale idei preconcepute îți afectează judecata.
Cercetează autorul
Când vrei să determini dacă un articol conține sau nu știri false, un pas important este să afli câte ceva despre autor. Încearcă să vezi dacă a mai publicat ceva și, dacă da, care sunt acreditările sale.
Ia în considerare motivul
Când încerci să îți dai seama dacă o știre este falsă sau nu, poate fi util să te gândești de ce ar putea dori cineva să răspândească informații false. De exemplu, încearcă să-ți vândă ceva? Are publicația respectivă o agendă politică? Încearcă să discrediteze pe cineva sau ceva? Odată ce ai luat în considerare motivele, va fi mai ușor să vezi când acțiunile cuiva sunt înșelătoare.
”Follow the money!”
În unele cazuri, urmărirea banilor te poate ajuta să determini dacă o știre este falsă sau nu. De exemplu, dacă un articol susține că un anumit produs este nesigur, dar nu există nicio dovadă care să susțină această afirmație, ar putea fi din cauza faptului că firma care produce produsul a plătit pentru publicitate pe site-ul respectiv. În general, urmărirea banilor te poate ajuta să înțelegi de ce cineva ar putea răspândi informații false.
Fii cu discernământ.
Verifică faptele
Când dai peste o știre surprinzătoare, fă un pas înapoi și evaluează-o. Verifică dacă alte surse de știri cunoscute raportează aceeași poveste. Vezi dacă poți găsi sursa originală a informațiilor. Când verifici faptele pentru tine, poți fi sigur că obții informații corecte.
Gandește pentru tine
Nu accepta orbește ceea ce citești sau auzi. Pune-ți întrebări și gândește pentru tine. Este important să analizezi critic informațiile pe care le primești, deoarece, doar pentru că cineva a scris o știre nu înseamnă că este și adevărată.
Ia în considerare contextul
Când evaluezi o știre, ia în considerare contextul în care a fost creată. Cine a creat-o? Care este agenda lui? Ce idei preconcepute ar putea avea? Ce implicații ar putea avea argumentele sau ideile prezentate? Toți acești factori pot influența acuratețea informațiilor prezentate într-o știre.
Caută mai multe perspective
O modalitate de a obține o viziune completă asupra unei povești este de a obține mai multe perspective asupra ei. Citește sau urmărește diferite surse de știri și privește o problemă din mai multe părți înainte de ați forma propria opinie. Obținând mai multe perspective, poți fi sigur că obții toate informațiile necesare pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză.