Our social corner

Life

Cum să atingi potențialul maxim cu ajutorul ultraînvățării

cum sa atingi potențialul maxim
Distribuie

Ce credeți despre genii? Că s-au născut cu un dar, că sunt o excepție de la regulă? Iată însă că performanța intelectuală poate fi cultivată, și mai mult decât atât, poate fi la îndemâna oricui, dacă sunt aplicate anumite strategii inteligente de învățare.

Cazul lui Judit Polgár, considerată a fi cea mai bună jucătoare de șah, vine să ateste cele de mai sus.

Povestea lui Judit Polgár a fost descrisă in cartea Ultraînvățarea, este uimitoare: la 7 ani a obținut prima victorie împotriva unui mare maestru, jucând legată la ochi. La 12 ani, s‑a clasat pe locul 55 în clasamentul tuturor șahiștilor din lume. La 15, devenise cel mai tânăr mare maestru din șah. Și încă o performanță notabilă a celei mai mici dintre surorile Polgár, toate șahiste redutabile: Judit l-a înfrânt într-o partidă-fulger pe Garry Kasparov, considerat cel mai bun șahist din toate timpurile.

Înainte de a juca vreo partidă de șah cu ea, Kasparov nu a fost prea impresionat de calitățile lui Judit Polgár: „Are un talent fantastic pentru șah, dar este, la urma urmelor, femeie. Totul se reduce la imperfecțiunile psihicului feminin. Nicio femeie nu poate susține o bătălie prelungită” a spus Kasparov, citat în volumul canadianului Scott H Young. După ce tânăra șahistă l-a făcut să depună armele, opinia lui Kasparov suna cu totul altfel: „Surorile Polgár au arătat că nu există limite înnăscute ale aptitudinii — o idee pe care mulți jucători bărbați au refuzat s‑o accepte, până când s‑au văzut zdrobiți fără drept de apel de o fetiță cu codițe, care abia împlinise 12 ani”.

Fără a ști povestea ei de viață, Judit Polgár ar putea fi considerată un geniu înnăscut. Însă, în Ultraînvățarea, Scott H. Young amintește că László Polgár, tatăl lui Judit și al celor două surori ale ei a decis încă înainte de a avea copii și chiar soție că va crește niște genii.  „Un geniu nu se naște, ci se educă și se antrenează” susținea el. În acest sens, László Polgár a aplicat câteva principii, printre care: începerea educației foarte devreme (la 3 ani), iar specializarea într-un domeniu nu mai târziu de 6 ani. Al treilea pas consta în transformarea exercițiului practic în joacă. Fetele Polgár nu au simțit niciodată presiunea performanței, pentru că totul se desfășura sub forma unui joc, iar tatăl lor era împotriva învățării coercitive.

László Polgár, cel care mai târziu a și scris o carte intitulată „Să creștem un geniu!”, a aplicat mai mult intuitiv strategii de ultraînvățare.

Care sunt principiile ultraînvățării?

Metaînvățarea

Aceasta se referă la strângerea documentației și la stabilirea celei mai bune strategii de învățare, propriu-zis „începi prin a învăța cum să înveți subiectul sau competența de care vrei să te apuci”. László Polgár a creat pentru fiicele sale o bibliotecă uriașă cu poziții de șah, studii, partide etc și le-a deprins treptat cu jocul.

Concentrarea

Cultivarea capacității de concentrare este esențială în ultraînvățare. László considera că „abilitatea de a face față monotoniei, capacitatea de a susține interesul și atenția perseverentă” sunt trăsături care trebuie cultivate. Fiicele sale de 15, 9 și respectiv 8 ani au participat la maratoane de șah care durau și 24 de ore.

Advertisement
Directețe

Acest principiu al ultraînvățării se referă la faptul că un lucru se învață cel mai bine făcându-l. László și-a dus fiicele să joace șah contra unor adversari adulți, bărbați în toată firea, încă de când aveau 4 ani, ca să le arate cum va fi să-și înfrunte adversarii.

Exercițiu

Competențele complexe se divizează în părți mai mici, apoi se exersează, pe rând, până se stăpânesc perfect. Surorile Polgár aveau probleme de șah atârnate pe pereții din casă și jucau partide în minte, simulând mental jocul.

Recuperare

Acest principiu se referă la reamintirea activă a informației, mai degrabă decât la recapitularea pasivă.

Feedback

Feedback-ul poate fi dur sau incomod, însă e preferabilă cultivarea unuia pozitiv astfel încât să se stimuleze progresul.

Reținere

Cultivarea memoriei este un alt principiu important al ultraînvățării. „Nu umple o găleată găurită. Caută să înțelegi ce anume uiți și de ce. Învață să ții minte lucruri nu doar pentru moment, ci pentru totdeauna” spune Scott H. Young.

Intuiție

Dezvoltă-ți intuiția prin joacă și prin explorarea conceptelor și a abilităților. Caută să înțelegi cum funcționează înțelegerea și nu recurge la trucurile ieftine ale memorizării, ca să eviți să pătrunzi în profunzimea cunoașterii” spune Scott H. Young în Ultraînvățarea. Surorile Polgár au transformat învățarea într-un joc foarte stimulativ și astfel au ajuns la performanță.

Experimentare

„Explorează în afara zonei tale de confort” este îndemnul lui Scott H. Young, care subliniază că „adevărata măiestrie nu vine când doar urmezi căi bătătorite de alții, ci când explorezi posibilități pe care alții încă nu și le-au imaginat”.

Scriitorul, programatorul şi antreprenorul Scott H. Young nu este doar teoretician, ci și un practician al propriilor idei, cu alte cuvinte, „își pune pielea la bătaie”, cum spune James Clear, autorul bestsellerului Atomic Habits, în prefața cărții Ultraînvățarea. Aplicând principiile detaliate mai sus, Scott H. Young a reușit să ducă la bun sfârșit proiecte uimitoare – spre exemplu, să învețe patru limbi străine (printre care chineza mandarină și coreeana) la nivel intermediar într-un an, să deprindă arta portretului într-o lună și să parcurgă în douăsprezece luni toată programa pentru patru ani a facultăţii de ştiinţe informatice de la MIT. O dovadă incontestabilă că ultraînvățarea funcționează!

Advertisement

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement
Malina Calugareanu
SportAcum 3 săptămâni

Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris

Coperta Catalog
ActualitateAcum 4 săptămâni

Apariție editorială de excepție – Catalogul „DE IDENTITATE. SCRIPTA ET IMAGINES HISTORIAE DACOROMANAE. SEC XV-XX”, o lucrare unică a identității cultural-istorice românești

hotel nordis mamaia
BusinessAcum 4 săptămâni

Nordis Mamaia, deschis pentru rezervări. Cât costă să petreci Paștele la 5 stele?

vlad covaliu campion mondial
SportAcum o lună

Vlad Covaliu a câștigat medalia de aur la Campionatul Mondial de Scrimă pentru Juniori de la Riad!

Echipa lui Chef Richard
TVAcum o lună

Chefi la cuțite: Echipele sezonului 13 sunt formate!

Score2Skill image
BusinessAcum o lună

eJobs lansează Score2Skill: Abilitățile din jocurile video devin atuuri pe piața muncii!

masterchef
TVAcum o lună

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV ca jurați ai sezonului 9 MasterChef România!

Andreea Dinca locul 5 campionat mondial juniori
SportAcum o lună

Andreea Dincă, locul 5 la Campionatul Mondial de Scrimă pentru juniori

campionatul mondial de scrima cadeti juniori riad 2024
SportAcum o lună

Campionatul Mondial de Scrimă pentru Cadeți și Juniori își deschide porțile la Riad!

transpiratie
LifeAcum o lună

Transpirația: O poveste cu arome și culori

Marele Jaf al Tramvaiului still lansare
EntertainmentAcum o lună

„Marele jaf al tramvaiului”, de vineri pe marile ecrane din România

razboi civil
EntertainmentAcum o lună

„Război Civil” iminent la cinema din 12 aprilie

masini de spalat samsung
TechAcum o lună

Samsung Electronics lansează o nouă gamă de mașini de spălat bazate pe inteligență artificială și mai eficiente energetic

KV zsb 2024jpg
ActualitateAcum o lună

Zilele Sculpturii București 2024. Unde Formele se Aliniază, Arta se dezvăluie!

fonduri nerambursabile
BusinessAcum o lună

ARCUB lansează apelul de proiecte culturale cu fonduri nerambursabile „București 565. Conexiuni urbane” 2024

Facebook

Advertisement