Our social corner

Sciences

Curentul Circumpolar Antarctic este din ce în ce mai rapid. Un semnal de alarmă pentru viitor

curentul circumpolar atlantic
Distribuie

Curentul Circumpolar Antarctic (CCA) este cel mai puternic și rapid curent de pe Terra, înconjurând Antarctica și influențând clima globală. Observațiile din ultimele decenii arată că acesta este din ce în ce mai rapid. Experții nu erau siguri dacă este vorba de o consecință a încălzirii globale cauzate de om sau a unui tipar natural.

Totuși, oamenii de știință au descoperit că această forță motrice oceanică devine și mai puternică. Ce înseamnă asta pentru viitorul planetei noastre?

O echipă internațională de cercetători a studiat comportamentul curentului în funcție de schimbările de temperatură ale Pământului.

Studiul dezvăluie o legătură strânsă între viteza CCA și temperatura generală a Pământului, asemănătoare unui termostat. În perioadele mai reci, curentul încetinea. Dar când planeta se încălzea în mod natural în trecut, curentul răspundea prin accelerare.

Ceea ce este cu adevărat alarmant este că aceste accelerații anterioare ale CCA erau direct legate de pierderi majore de gheață antarctică. Observăm o accelerare similară a CCA chiar în prezent, determinată de încălzirea globală provocată de om. Acest lucru sugerează că gheața Antarcticii va continua probabil să se retragă – ceea ce ar putea alimenta creșterea nivelului mării și ar putea afecta chiar capacitatea oceanului de a absorbi carbonul din atmosfera noastră.

De ce sunt importanți curenții antarctici

CCA este un jucător major în sistemul climatic al Pământului, acționând ca o bandă rulantă globală care redistribuie căldura și nutrienții pe tot globul.

Advertisement

Caracteristicile curentului circumpolar Atlantic

  • -CCA este cel mai mare curent oceanic, întinzându-se în jurul Antarcticii și conectând Oceanele Atlantic, Pacific și Indian. Este singurul curent oceanic care înconjoară complet globul, lipsit de orice bariere continentale.
  • -Volum și viteză: Transportă mai multă apă decât orice alt curent – aproximativ 135 de milioane de metri cubi pe secundă. Fluxul său este influențat de modelele de vânt, rotația Pământului și diferențele de densitate a apei.
  • -Adâncime și lățime: CCA se extinde de la suprafață până la fundul oceanului, atingând adâncimi de până la 4.000 de metri (aproximativ 13.123 de picioare) și lățimi de până la 2.000 de kilometri (aproximativ 1.243 de mile).

CCA joacă un rol crucial în reglarea climei globale. Ajută la distribuirea căldurii în jurul planetei prin deplasarea apei calde de la ecuator spre poli și a apei reci spre ecuator.

De asemenea, curentul este esențial în ciclul global al carbonului. Absoarbe cantități semnificative de dioxid de carbon din atmosferă, transportându-l adânc în ocean, unde poate fi stocat timp de secole.

Pe de altă parte, agitând apa din diferite adâncimi, curentul aduce nutrienți din adâncuri la suprafață, susținând ecosistemele marine din jurul Antarcticii și dincolo de ele.

Nutrienții aduși la suprafață de CCA susțin înflorirea fitoplanctonului, care este baza lanțului trofic Antarctic, susținând o diversitate de vie marine, de la krill la balene. Curentul influențează modelele globale de circulație a oceanului, inclusiv formarea maselor de apă adâncă din Atlanticul de Nord care conduc banda transportoare globală, o componentă critică a sistemului climatic al Pământului.

Modificările vitezei sau modelului CCA pot indica alterări ale sistemului climatic global. Accelerarea sa din cauza intensificării vânturilor din vest este o preocupare, deoarece ar putea avea implicații pentru creșterea nivelului mării și modelele de temperatură globală.

Sursa: earth.com

Advertisement
Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement
Malina Calugareanu
SportAcum 4 săptămâni

Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris

Coperta Catalog
ActualitateAcum o lună

Apariție editorială de excepție – Catalogul „DE IDENTITATE. SCRIPTA ET IMAGINES HISTORIAE DACOROMANAE. SEC XV-XX”, o lucrare unică a identității cultural-istorice românești

hotel nordis mamaia
BusinessAcum o lună

Nordis Mamaia, deschis pentru rezervări. Cât costă să petreci Paștele la 5 stele?

vlad covaliu campion mondial
SportAcum o lună

Vlad Covaliu a câștigat medalia de aur la Campionatul Mondial de Scrimă pentru Juniori de la Riad!

Echipa lui Chef Richard
TVAcum o lună

Chefi la cuțite: Echipele sezonului 13 sunt formate!

Score2Skill image
BusinessAcum o lună

eJobs lansează Score2Skill: Abilitățile din jocurile video devin atuuri pe piața muncii!

masterchef
TVAcum o lună

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV ca jurați ai sezonului 9 MasterChef România!

Andreea Dinca locul 5 campionat mondial juniori
SportAcum o lună

Andreea Dincă, locul 5 la Campionatul Mondial de Scrimă pentru juniori

campionatul mondial de scrima cadeti juniori riad 2024
SportAcum o lună

Campionatul Mondial de Scrimă pentru Cadeți și Juniori își deschide porțile la Riad!

transpiratie
LifeAcum o lună

Transpirația: O poveste cu arome și culori

Marele Jaf al Tramvaiului still lansare
EntertainmentAcum o lună

„Marele jaf al tramvaiului”, de vineri pe marile ecrane din România

razboi civil
EntertainmentAcum o lună

„Război Civil” iminent la cinema din 12 aprilie

masini de spalat samsung
TechAcum o lună

Samsung Electronics lansează o nouă gamă de mașini de spălat bazate pe inteligență artificială și mai eficiente energetic

KV zsb 2024jpg
ActualitateAcum o lună

Zilele Sculpturii București 2024. Unde Formele se Aliniază, Arta se dezvăluie!

fonduri nerambursabile
BusinessAcum o lună

ARCUB lansează apelul de proiecte culturale cu fonduri nerambursabile „București 565. Conexiuni urbane” 2024

Facebook

Advertisement