Our social corner

Business

Customer experience – prioritatea numărul 1 al celor mai importante companii din România

Customer experience forum 2020
Distribuie

Customer Experience Forum – 26.02.2020, București, Point Cultural Hub

“Clientul” a fost cuvântul cel mai rostit miercuri, la evenimentul “Customer Experience Forum 2020”. Mă bucur nespus pentru că în sfârşit clientul a început să fie cu adevărat pe primul loc, pentru unele companii. Deşi, la nivel declarativ, “clientul este stăpânul nostru” experienţa fiecăruia dintre noi demonstrează contrariul.

Customer Experience Forum a fost organizat de către Marketing Insiders Group împreună cu partenerii săi ZendeskfutureStationThe Alternative School for Creative ThinkingLove and LobbyMystery Shopping AgencyAdhuggerDesign Thinking SocietyWe InventABSL şi Trend Consult.

Speakerii “au despicat clientul în patru” atât din punct de vedere teoretic dar mai ales practic, au venit cu exemple testate şi trenduri la nivel mondiat.

La speech-ul Mihaelei Apostoleanu (Microsoft) cel mai mult mi-a plăcut viziunea  prin care compania îşi iau angajamentul faţă de client că vor lucra că un singur Microsoft. Iniţiativele dezvoltate de către Microsoft au început și au fost implementate pentru confortul clientului că principal beneficiu. Echipa de Customer Support pe care Mihaela o conduce are atât abilitățile și competențele necesare să răspundă solicitărilor clienţilor, dar este şi responsabilă pentru starea de bine a clienţilor.

 Diana Stafie (futureStation) ne-a proiectat în viitor cu ajutorul FORESIGHT.  Prognozarea pe termen lung, are avantaje multiple pentru companii: identificarea factorilor care produc schimbări în mediul de afaceri, adaptarea strategiei, pregătirea angajaților cu abilități și competențe pentru viitor. Cu toții ne întrebăm: ce își dorește clientul? Diana ne-a dat răspunsul: comoditate și dezvoltare continuă. Companiile nu întârzie să vină în întâmpinarea celor două nevoi prin aplicații și device-uri care să producă clienților experiențe inedite.

Am fost impresionată de speech-ul Florinei Dobre și al Vioricăi Laudescu (Carrefour), dar mai mult am fost impresionată de pasiunea cu care ne-au expus proiectele și inițiativele companiei privind cultura organizațională centrată pe client. Angajații încurajați să contribuie la îmbunătățirea experienței clientului sunt cheia pentru a asigura adaptarea companiei la cerințele clienților și ale pieței. Angajații au contact direct cu clienții, dar sunt la rândul lor clieţi ai companiei și ai concurenței, așadar un barometru excellent de calitate a serviciilor.

87744433 1060257527669908 7527437142704783360 o

Oamenii ca echipă sunt cel mai important activ al unei companii, ne confirmă deopotrivă Amalia Costă și James Murphy (Squid40).

Alina Banuleasa (Design Thinking Society) a avut un discurs tranșant, privind legile clienților:

  • oamenii sunt leneși, așa că ei vor că furnizorii să facă cât mai multe lucruri în locul lor;
  •  oamenii fac greșeli, au nevoie să fie tratați cu empatie si să fie ajutați rapid atunci când au nevoie;
  • oamenii uită zilnic, deci simplitatea în servicii și reamintirea informațiilor importante sunt utile;
  • oamenii sunt povestitori și își spun părerile mai ales despre experiențele neplăcute.

 Studiul Zendesk prezentat de Alina Gleiss arată că după o singură experiență negativă, 45% dintre clienți vor schimbă furnizorul, respectiv 80% după mai multe în întâmplări nefericite. Așteptările clienților vor fi setate în funcție de standardele date de alte industrii, ca de exemplu Netflix, Uber, Starbucks, airbnb etc. Deși trăim într-o perioadă în care digitalizarea este prioritatea numărul 1 al companiilor, totuși principalele motive de frustrare a clienților au legătură cu interacțiunea umană. Să va dau câteva exemple: dificulatatea de a intră în legătură cu un operator din serviciul “Relații clienți”, repetarea multiplă a informațiilor personale și a problemei, atitudinea și profesionalismul operatorului. Pe de altă parte, din același studiu rezultă că experiența avută de către client se află pe locul al doilea că motiv de loialitate față de brand.

Trendurile din 2020 privind Customer Experience sunt:

  1. Fiecare interacțiune cu clientul face parte dintr-o conversație, similar cu o familie;
  2. Clientul se așteaptă că întreagă companie să lucreze pentru a-i oferi o experiență deosebită;
  3. Leaderii din mediul de afaceri folosesc informațiile pentru a se conecta cât mai bine cu clienții;
  4. Inteligență artificială continuă să contribuie semnificativ la performanță companiilor de succes;
  5. Reprezentantul clienților are un rol bine definit în conducerea companiilor.
87826819 1060259517669709 6451322048626032640 o

Marian Costache (Motion Vision Communication) ne-a demonstrat că pentru evaluarea unei experiențe sunt implicate toate simțurile și amintirile ancorate de acestea. Majoritatea deciziilor de cumpărare sunt influențate de  emoții. Este nevoie doar de o aromă, o atingere, un sunet pentru a declanșa o amintire emoționantă. Pentru a reține o experiență de către clienți este nevoie că această să fie relevantă și cu o încărcătură emoțională mare.

“Experimentul administrat în cadrul prezentării a scos la lumina niște povești absolut minunate, din copilăria voluntarilor, atât de deschiși să le retrăiască parcă aievea și la fel de deschiși să le povestească.”,spune Marian Costache.

88395980 1060260257669635 7055499530560602112 o

 ING Bank a fost la înălțime, ca de obicei, prin cele două doamne Ela Banu și Livia Dragomir, care ne-au captat atenția cu exemple clare de îmbunatăţire a proceselor interne prin metoda Agile. Rezultatul aplicării metodei Agile s-a văzut în productivitatea și coeziunea echipei, fiind vizibil în relația cu clienții.

Cultura organizațională centrată pe client este fundația oricărei companii.

Aceasta este concluzia de final a evenimentului mentionată de către Cătălin Vasile (Trend Consult). Alimentarea culturii organizaționale se face de către leadership. Leaderii sunt cei care dau direcția într-o companie, însă fără o guvernanță clară în aria de Customer Experience care să mențină reflectorul continuu pe client, responsabilitatea devine a tuturor și a nimănui. Un alt lucru important este comunicarea internă și procesele de resurse umane, de la recrutare, la onboarding și managementul carierei și performatei.  Angajații reprezintă imaginea companiei în exteriorul acesteia, de aceea atenția acordată motivării și atitudinii angajaților este prioritară.

Este foarte clar că anul 2020 este despre calitatea relației cu clientul, a serviciilor oferite si a loializării, iar companiile care nu se adaptează la aşteptările clienţilor vor avea de pierdut.

Advertisement
Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement
Malina Calugareanu
SportAcum 3 săptămâni

Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris

Coperta Catalog
ActualitateAcum 4 săptămâni

Apariție editorială de excepție – Catalogul „DE IDENTITATE. SCRIPTA ET IMAGINES HISTORIAE DACOROMANAE. SEC XV-XX”, o lucrare unică a identității cultural-istorice românești

hotel nordis mamaia
BusinessAcum 4 săptămâni

Nordis Mamaia, deschis pentru rezervări. Cât costă să petreci Paștele la 5 stele?

vlad covaliu campion mondial
SportAcum o lună

Vlad Covaliu a câștigat medalia de aur la Campionatul Mondial de Scrimă pentru Juniori de la Riad!

Echipa lui Chef Richard
TVAcum o lună

Chefi la cuțite: Echipele sezonului 13 sunt formate!

Score2Skill image
BusinessAcum o lună

eJobs lansează Score2Skill: Abilitățile din jocurile video devin atuuri pe piața muncii!

masterchef
TVAcum o lună

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV ca jurați ai sezonului 9 MasterChef România!

Andreea Dinca locul 5 campionat mondial juniori
SportAcum o lună

Andreea Dincă, locul 5 la Campionatul Mondial de Scrimă pentru juniori

campionatul mondial de scrima cadeti juniori riad 2024
SportAcum o lună

Campionatul Mondial de Scrimă pentru Cadeți și Juniori își deschide porțile la Riad!

transpiratie
LifeAcum o lună

Transpirația: O poveste cu arome și culori

Marele Jaf al Tramvaiului still lansare
EntertainmentAcum o lună

„Marele jaf al tramvaiului”, de vineri pe marile ecrane din România

razboi civil
EntertainmentAcum o lună

„Război Civil” iminent la cinema din 12 aprilie

masini de spalat samsung
TechAcum o lună

Samsung Electronics lansează o nouă gamă de mașini de spălat bazate pe inteligență artificială și mai eficiente energetic

KV zsb 2024jpg
ActualitateAcum o lună

Zilele Sculpturii București 2024. Unde Formele se Aliniază, Arta se dezvăluie!

fonduri nerambursabile
BusinessAcum o lună

ARCUB lansează apelul de proiecte culturale cu fonduri nerambursabile „București 565. Conexiuni urbane” 2024

Facebook

Advertisement