Our social corner

Life

De ce îmbătrânim și cum putem opri acest proces?

proces imbatranire - theexpert
Distribuie

Îmbătrânirea are loc când procesele interne și interacțiunea cu factori externi ca lumina soarelui și toxinele din aer, apă și din dietă produc schimbări structurale și funcționale ale celulelor, iar acestea, la rândul lor conduc la degradarea și ulterior la prăbușirea întregului organism.

Anual, se cheltuiesc sume uriașe pe produse menite să ne ofere o înfățișare mai tânără și se fac eforturi imense pentru întârzierea bătrâneții.

David A. Sinclair, profesor de genetică la Harvard Medical School, explică în Lifespan: „Bătrânețea este o boală și, prin urmare, e tratabilă”. Într-un viitor apropiat, care se poate întrezări încă de pe acum, „îmbătrânirea va fi o sarcină incredibil de ușor de rezolvat. Mai ușor decât cancerul. Îmi dau seama cum sună asta. Ca o nebunie”.

Conform teoriei susținute de David A. Sinclair, nu trebuie să ne resemnăm în fața bătrâneții. Datorită tehnologiilor și studiilor medicale, durata vieții a fost mult prelungită. „Trăim mai mult ca niciodată. Dar nu și mai bine. Nici vorbă. În ultimul secol, am câștigat ani suplimentari de viață, dar nu și viață suplimentară — cel puțin nu una care să merite trăită” spune David Sinclair.

În Lifespan, profesorul australian demonstrează că perspectiva asupra îmbătrânirii este una perimată, depășită de rezultatele cercetărilor științifice: „Am ajuns să privesc îmbătrânirea ca pe o boală — cea mai răspândită dintre ele —, una care nu numai că poate fi, dar și trebuie tratată agresiv” spune Sinclair. Astfel, „în loc să luptăm pentru tinerețea noastră, luptăm pentru viața noastră. Sau, mai bine spus, luptăm împotriva morții” completează Sinclair.

Profesorul prezintă noile teorii anti aging și ce trebuie să facem pentru a încetini, opri sau inversa îmbătrânirea, punând capăt acestui proces, așa cum îl cunoaștem noi

Deși în prezent oprirea îmbătrânirii este un lucru greu de imaginat, cercetătorul de la Harvard Medical School consideră că în viitor, prin reprogramare epigenetică, va fi posibil ca o simplă pilulă să ne scape de bătrânețe. „Ți se pare science fiction? O soluție pentru viitorul îndepărtat? Vreau să fiu clar: nu-i așa”, spune David Sinclair. 

Rezultatele obținute în urma cercetărilor efectuate în laboratoarele Harvard Medical School lansează însă și provocări de ordin etic, cum este dreptul să murim când vrem și libertatea de alegere, teme complexe, cu implicații în sfera economică și socială, care vor trebui abordate, pentru că vom ajunge inevitabil în acel punct: „Dinamica lucrurilor va face ca viitorul … să fie de neocolit. Prelungirea duratei sănătoase de viață este inevitabilă. Tot mai mulți oameni recunosc acest lucru în fiecare zi și și‑l doresc”.

Advertisement

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement
campionatul mondial de scrima cadeti juniori riad 2024
SportAcum 2 ore

Campionatul Mondial de Scrimă pentru Cadeți și Juniori își deschide porțile la Riad!

transpiratie
LifeAcum o zi

Transpirația: O poveste cu arome și culori

Marele Jaf al Tramvaiului still lansare
EntertainmentAcum o zi

„Marele jaf al tramvaiului”, de vineri pe marile ecrane din România

razboi civil
EntertainmentAcum 2 zile

„Război Civil” iminent la cinema din 12 aprilie

masini de spalat samsung
TechAcum 2 zile

Samsung Electronics lansează o nouă gamă de mașini de spălat bazate pe inteligență artificială și mai eficiente energetic

KV zsb 2024jpg
ActualitateAcum 2 zile

Zilele Sculpturii București 2024. Unde Formele se Aliniază, Arta se dezvăluie!

fonduri nerambursabile
BusinessAcum 2 zile

ARCUB lansează apelul de proiecte culturale cu fonduri nerambursabile „București 565. Conexiuni urbane” 2024

acneea la adolescenti
HealthAcum o săptămână

Acneea la adolescenți: ghidul complet pentru o piele sănătoasă și încredere de nezdruncinat

secret anti stres
HealthAcum o săptămână

Stresul te ține captiv? Eliberează-te! Iată cele 10 secrete ale relaxării și liniștii interioare

Strazi deschise @ Razvan Leucea
ActualitateAcum o săptămână

Promenada urbană revine: 7 luni de străzi deschise, relaxare și cultură în București

lipsa somnului
HealthAcum o săptămână

Lipsa somnului, bombă cu ceas pentru creier

medlife
BusinessAcum o săptămână

MedLife își consolidează poziția de lider în sfera de secvențiere genetică și inovație medicală, prin implicarea în acționariatul Personal Genetics

TVAcum o săptămână

Încep filmările pentru sezonul 11 Visuri la cheie, cu o nouă echipă

arcub
ActualitateAcum o săptămână

Evenimentele lunii aprilie la ARCUB

eurosport
TVAcum o săptămână

Ce să urmărești la televiziunile Warner Bros. Discovery în aprilie

Facebook

Advertisement