Stați în legătură cu noi

Life

De ce îmbătrânim și cum putem opri acest proces?

proces imbatranire - theexpert

Îmbătrânirea are loc când procesele interne și interacțiunea cu factori externi ca lumina soarelui și toxinele din aer, apă și din dietă produc schimbări structurale și funcționale ale celulelor, iar acestea, la rândul lor conduc la degradarea și ulterior la prăbușirea întregului organism.

Anual, se cheltuiesc sume uriașe pe produse menite să ne ofere o înfățișare mai tânără și se fac eforturi imense pentru întârzierea bătrâneții.

David A. Sinclair, profesor de genetică la Harvard Medical School, explică în Lifespan: „Bătrânețea este o boală și, prin urmare, e tratabilă”. Într-un viitor apropiat, care se poate întrezări încă de pe acum, „îmbătrânirea va fi o sarcină incredibil de ușor de rezolvat. Mai ușor decât cancerul. Îmi dau seama cum sună asta. Ca o nebunie”.

Conform teoriei susținute de David A. Sinclair, nu trebuie să ne resemnăm în fața bătrâneții. Datorită tehnologiilor și studiilor medicale, durata vieții a fost mult prelungită. „Trăim mai mult ca niciodată. Dar nu și mai bine. Nici vorbă. În ultimul secol, am câștigat ani suplimentari de viață, dar nu și viață suplimentară — cel puțin nu una care să merite trăită” spune David Sinclair.

În Lifespan, profesorul australian demonstrează că perspectiva asupra îmbătrânirii este una perimată, depășită de rezultatele cercetărilor științifice: „Am ajuns să privesc îmbătrânirea ca pe o boală — cea mai răspândită dintre ele —, una care nu numai că poate fi, dar și trebuie tratată agresiv” spune Sinclair. Astfel, „în loc să luptăm pentru tinerețea noastră, luptăm pentru viața noastră. Sau, mai bine spus, luptăm împotriva morții” completează Sinclair.

Advertisement

Profesorul prezintă noile teorii anti aging și ce trebuie să facem pentru a încetini, opri sau inversa îmbătrânirea, punând capăt acestui proces, așa cum îl cunoaștem noi

Deși în prezent oprirea îmbătrânirii este un lucru greu de imaginat, cercetătorul de la Harvard Medical School consideră că în viitor, prin reprogramare epigenetică, va fi posibil ca o simplă pilulă să ne scape de bătrânețe. „Ți se pare science fiction? O soluție pentru viitorul îndepărtat? Vreau să fiu clar: nu-i așa”, spune David Sinclair. 

Rezultatele obținute în urma cercetărilor efectuate în laboratoarele Harvard Medical School lansează însă și provocări de ordin etic, cum este dreptul să murim când vrem și libertatea de alegere, teme complexe, cu implicații în sfera economică și socială, care vor trebui abordate, pentru că vom ajunge inevitabil în acel punct: „Dinamica lucrurilor va face ca viitorul … să fie de neocolit. Prelungirea duratei sănătoase de viață este inevitabilă. Tot mai mulți oameni recunosc acest lucru în fiecare zi și și‑l doresc”.

Advertisement
Advertisement style="display:block; text-align:center;" data-ad-layout="in-article" data-ad-format="fluid" data-ad-client="ca-pub-9287560635866333" data-ad-slot="1736055903">
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Trending

Copyright © 2021 TheExpert.ro