Life
De ce permite Meta postări care incită la violență și ură împotriva invadatorilor ruși?
Meta va permite temporar utilizatorilor Facebook și Instagram din anumite țări să scrie postări împotriva invadatorilor ruși în contextul războiului din Ucraina.
Standardele comunității privind discursul instigator la ură au fost schimbate, după cum anunță agenția Reuters, care a intrat în posesia unui schimb de e-mailuri interne ale companiei Meta.
„Emitem o permisiune pentru a permite discursurile violente T1, care altfel ar fi eliminate în temeiul politicii privind discursul instigator la ură atunci când: (a) vizează soldații ruși, CU EXCEPȚIA prizonierilor de război sau (b) vizează rușii acolo unde contextul se referă clar la invazia rusă a Ucrainei (de exemplu, conținutul menționează invazia, autoapărarea etc.)”, se spune în unul dintre e-mailuri.
„Ca urmare a invaziei ruse a Ucrainei, am permis temporar forme de exprimare politică care ar încălca în mod normal regulile noastre, cum ar fi discursul violent, ca „moartea invadatorilor ruși”. Nu vom permite apeluri credibile la violență împotriva civililor ruși”, a declarat Andy Stone, director de Comunicare Meta, într-un comunicat.

Aceste modificările ale politicii privind apelurile la violență împotriva soldaților ruși vizează postările care s-ar face de către utilizatorii dintr-un grup restrâns de țări din Europa, din care face parte și România, alături de Armenia, Azerbaidjan, Estonia, Georgia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Rusia, Slovacia și Ucraina, se mai menționează în unul dintre e-mailuri.
Referindu-se la motivele care au stat la baza acestei schimbari de poziție a companiei, Meta a argumentat: „Facem acest lucru pentru că am observat că în acest context specific, „soldații ruși” sunt folosiți ca mandatari ai armatei ruse. Politica privind discursul instigator la ură continuă să interzică atacurile asupra rușilor”, se arată în e-mail.
Postările care menționează îndemnuri pentru uciderea conducătorilor nu trebuie să conțină și alte ținte și trebuie să aibă doi indicatori de credibilitate, cum ar fi locația sau metoda, se mai menționează într-un e-mail al companiei Meta.
Urmare acestei modificări a politicii privind limbajul instigator la ură, Ambasada Rusiei în Statele Unite a solicitat Washingtonului să oprească „activitățile extremiste” din partea platformelor de social media aparținând Meta.
Pe de altă parte, mai mulți utilizatori au ripostat pe Twitter, întrebând care este precedentul acestei schimbări de politică în cazul altor războaie care au avut loc și reclamând ipocrizia companiei americane și dublul standard care se aplică.
Întrebarea la care nu am găsit un răspuns oficial din partea companiei până la momentul publicării acestei știri, este următoarea: dacă Meta modifică standardele comunității, de ce permite postări instigatoare la ură doar din partea anumitor țări, care sunt în marea lor majoritate, vecine cu Rusia?