Our social corner

Ghiduri de performanță pentru adolescenți

De ce sportivii bine antrenați nu performează în competiții: ghid pentru antrenori, sportivi și părinți

pregatire mentala sportivi

Ai sau cunoști un sportiv bine pregătit, care se antrenează intens de luni întregi, poate chiar ani, dar când vine momentul competiției, rezultatele nu reflectă munca depusă. Îți sună cunoscut? Dacă da, hai să descoperi de ce se întâmplă asta. Nu e doar o problemă de pregătire fizică; este vorba și de starea mentală și de capacitatea sportivului de a gestiona presiunea momentului.

În acest ghid, vom explora motivele pentru care sportivii, în special cei tineri, dar nu doar ei, nu performează la nivelul așteptărilor și cum poți aborda aceste blocaje pentru a-i ajuta să-și atingă potențialul maxim. Îți vom prezenta 7 situații care trebuie schimbate ca să setezi o bază corectă astfel încât sportivii să poată avea performanțe mai bune. Și începem.

1. Sportivul se concentrează prea mult pe rezultat

Care e provocarea: unul dintre cele mai frecvente motive pentru care sportivii nu performează în competiții este că sunt prea concentrați pe rezultat. De ce? Frica de eșec, dorința intensă de a câștiga, sau de a atinge un record, de a-și îmbunătăți situația în ranking, fiecare motiv în parte și toate la un loc pot crea o presiune psihologică uriașă. Această presiune aduce după ea tensiunea care împiedică sportivul să se concentreze pe ceea ce contează cu adevărat – procesul.

Care e soluția: schimbarea focusului de la rezultat la proces. În loc să se gândească la câștigarea concursului și a medaliei, sportivii ar trebui să fie încurajați să se concentreze pe acțiunile care îi apropie de obiectiv. Așa că întreabă-ți sportivul: „Ce poți face acum, în acest moment, pentru a te îmbunătăți?”. Prin această schimbare de mentalitate, presiunea scade, iar performanța reală începe să se manifeste.

2. Frica de eșec paralizantă

Care e provocarea: frica de eșec este una dintre cele mai puternice emoții pe care le poate trăi un sportiv. Chiar dacă este foarte bine pregătit din punct de vedere fizic, frica de a nu dezamăgi pe cei din jur, fie că este vorba de tata, mama, antrenor sau echipă, poate deveni o povară. Am văzut copii care nu le permiteau părinților să stea în sala în care se desfășura concursul, fe frică să nu fie judecați cu asprime. Această frică le îngheață mișcările, le îngreunează deciziile rapide și le poate sabota performanța chiar înainte ca sportivul să intre pe teren sau în sală.

Care e soluția: Este foarte important să te gândești cum poți să creezi un mediu în care eșecul este privit ca o oportunitate de învățare, nu ca un capăt de drum. Adică, sportivii trebuie să înțeleagă că fiecare greșeală este o lecție, iar progresul real vine din ajustări continue. În loc să se teamă de greșeli, ei trebuie încurajați să le îmbrățișeze. O întrebare simplă, dar puternică pe care să le-o pui: „Ce ai învățat astăzi din antrenament, indiferent dacă a fost un succes sau un eșec?”.

3. Pregătirea mentală este subevaluată sau lipsește cu desăvârșire

Care e provocarea: Mulți antrenori se concentrează exclusiv pe pregătirea fizică, tehnică, tactică, neglijând componenta mentală. Așa că, tu ai senzația că sportivul este pregătit pentru competiție, dar fără o strategie mentală solidă, el cel mai probabil va fi copleșit de emoțiile puternice care vin la pachet cu momentele de tensiune maximă. Am văzut antrenori excepționali pentru partea tehnică, fără niciun fel de abilitate pentru partea mentală, si de asemenea, antrenori cu mai puțină experiență, dar care le recomandă sportivilor lor să caute resurse pentru a începe să se pregătească și mental. Și aici fac o mică paranteză: puteți să ne vizitați mai des, pentru că veți găsi răspunsuri la întrebările care vă dau bătaie de cap când vine vorba de pregătire mentală, nutriție sau dezvoltare personală. Am încheiat paranteza.

Care e soluția: introducerea tehnicilor de pregătire mentală în rutina de antrenament. Ce includ ele? Păi includ exerciții de vizualizare, tehnici de respirație pentru reducerea stresului sau stabilirea de obiective mentale. La fel ca în cazul procesului fizic, procesul mental trebuie practicat constant pentru a da roade. Gândește-te la mintea unui sportiv ca la un alt mușchi care trebuie să fie antrenat.

4. Lipsa unei rutine de competiție

Care e provocarea: cei mai mulți sportivi care excelează în antrenamente, dar nu performează în competiții nu au o rutină clară pentru competiție. Fără o pregătire mentală și fizică potrivită pentru momentele de intensitate crescută, ei se pot simți pierduți sau copleșiți de împrejurările noi care pot să apară, de publicul numeros sau de alte experiențe.

Care e soluția: stabilirea unei rutine de pre-competiție. Ce include o rutină de pre-competiție? Păi, poate include activități specifice de încălzire, o serie de tehnici de relaxare și chiar o mantră personală care să le amintească sportivilor ce abilități deosebite au. Repetarea acestei rutine înainte de fiecare competiție le oferă o stare de familiaritate, reducând în acest fel anxietatea legată de necunoscut, de nou.

5. Oboseala fizică și emoțională

Care e provocarea: antrenamentele intense și competițiile frecvente pot duce la epuizare fizică, dar și emoțională. Sunt sportivi care ajung în competiții deja epuizați fizic sau mental și ca urmare sunt incapabili să facă performanțe de top. Chiar dacă epuizarea poate să nu fie întotdeauna vizibilă la suprafață, ea se manifestă prin lipsa de motivație, scăderea vitezei de reacție și dificultăți în menținerea concentrării.

Care e soluția: pentru antrenori – de monitorizat nivelurile de energie ale sportivilor și de ajustat antrenamentele în funcție de starea lor fizică și mentală. Recuperarea activă, pauzele regulate și tehnicile de management al stresului sunt foarte importante pentru menținerea unui echilibru între antrenamente și performanță. Încurajați-i să acorde importanță odihnei și să învețe să asculte semnalele corpului lor.

6. Prea multe informații!

Care e provocarea: câteodată, antrenorii pot să ofere prea multe instrucțiuni în timpul competițiilor, ceea ce le suprasolicită mintea sportivilor. Sunt atât de multe aspecte de care să țină cont sportivii… Cei mai mulți vor fi confuzi și nu vor reuși să se mai concentreze pe acțiunile lor de bază din timpul competiției. Pe de altă parte, gândiți-vă că ar mai fi și alte situații din cele pe care le-am prezentat mai înainte.

Care e soluția: crezi că trebuie să le transmiți informații sportivilor înainte și în timpul competițiilor? Atunci fă ca mesajele să fie simple, concise și să nu includă și emoțiile pe care le ai tu în momentul respectiv. Dă-le un set de instrucțiuni clare pe care le pot aplica imediat. În loc să încarci sportivul cu detalii și să îți verși eventual și oful pe el, concentrează-te pe câteva acțiuni cheie care vor face diferența în performanță.

7. Crezi că ai o legătură solidă cu sportivul?

Care e provocarea: poate nu îți va plăcea acest mic paragraf, dar performanța slabă poate fi și rezultatul unei relații mai slabe între antrenor și sportiv. Dacă sportivul nu are o legătură de încredere cu antrenorul său, acesta poate simți că este supus unei presiuni suplimentare de a-i îndeplini așteptările și foarte probabil, aceasta îi poate afecta negativ performanța.

Care e soluția: lucrează să construiești o relație de încredere și comunicare deschisă cu sportivii, este esențial! Întreabă-ți sportivii cum se simt înainte de competiții și asigură-te că înțelegi ce nevoi are fiecare dintre ei. Fiecare sportiv este unic. Ceea ce funcționează pentru unul poate să nu funcționeze pentru altul.

BONUS

8. Dezvoltarea unei mentalități de creștere

Așa cum pomeneam, o provocare importantă pentru sportivi nu este doar să își îmbunătățească abilităție fizice, ci să își dezvolte o mentalitate de creștere. Ce trebuie să facă sportivul? În fața eșecurilor sau a rezultatelor sub așteptări, ei trebuie să își schimbe perspectiva, să încerce să vadă fiecare încercare ca pe o oportunitate de învățare. Asta nu doar că le va reduce presiunea, dar le va permite să abordeze fiecare competiție cu o minte deschisă, gata să învețe și să îmbunătățească pe baza experienței. În sport, o mentalitate fixă – cea care se concentrează exclusiv pe rezultat – poate fi o capcană, și din păcate mulți cad în ea. (Iar părinții, dacă ne citesc acum, să știe că mulți dintre ei îi ajută să cadă mai abitir). În schimb, o mentalitate de creștere înseamnă că eșecul este parte din procesul de succes pe termen lung.

9. Reziliența și capacitatea de adaptare

Reziliența este cheia care ne ajută să facem față presiunii unei competiții. Atunci când sportivii nu performează la nivelul așteptat, de multe ori problema nu este legată de antrenamentele fizice, ci de modul în care reacționează la stres și la eșec. Reziliența, capacitatea de a ne ridica după înfrângeri și de a continua să încercăm, chiar și atunci când rezultatele nu vin imediat, este ceea ce îi separă pe campioni de cei care se pierd pe drum. Și din păcate sunt foarte mulți care se pierd. Putem cultiva această abilitate prin antrenamente mentale, dar și prin încurajarea sportivilor să accepte că fiecare încercare aduce lecții valoroase.

Caută echilibrul între pregătirea fizică și mentală, vei găsi calea spre performanță

Acest ghid și-a propus sa explice de ce unii sportivi bine antrenați nu reușesc să performeze în competiții, dar și cum se pot aborda aceste probleme. Concentrarea exclusivă pe pregătirea fizică nu este suficientă. Performanța vine dintr-un echilibru între pregătirea fizică și mentală, din alcătuirea unei rutine care le oferă sportivilor siguranță și încredere în ei.

Încurajează-i să se concentreze pe acțiunile pe care le pot controla, să-și dezvolte abilitățile mentale și să-și construiască o rutină care să îi pregătească nu doar fizic, ci și emoțional. Performanța nu este doar despre abilitățile fizice, ci și despre cum reușesc să gestioneze tensiunea și emoțiile care vin odată cu momentele care contează.

Scrie-ne cu ce probleme te confrunți și facem tot posibilul să îți venim în ajutor!

Informațiile furnizate nu sunt valide. Vă rugăm să examinați formularul și să încercați din nou.
V-ați abonat cu succes!

Cele mai bune articole și eventual recomandările expertului.

Citește și Respirația corectă pentru performanță sau Riscul contaminării suplimentelor cu substanțe interzise.

credit foto: www.freepik.com

Click pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

pregatire mentala sportivi
Ghiduri de performanță pentru adolescențiAcum 2 săptămâni

De ce sportivii bine antrenați nu performează în competiții: ghid pentru antrenori, sportivi și părinți

live chat CX
BusinessAcum 3 săptămâni

De ce strategiile de Customer Experience sunt esențiale pentru succesul pe termen lung al companiilor

Prime Kapital
BusinessAcum 3 săptămâni

Prime Kapital începe construcțiile pentru Faza 3 Silk District și Faza 2 Avalon Estate

Tech World 2024
TechAcum 3 săptămâni

Cele mai noi dispozitive, soluții și concepte AI Lenovo prezentate la Tech World 2024

Desteapta te Romania
ActualitateAcum 3 săptămâni

Ai un proiect inovator care susține excelența în educație?

Influenceri si influenta
BusinessAcum 3 săptămâni

Crește numărul influencerilor, scade capacitatea lor de a atrage atenția

Respirația corectă
Ghiduri de performanță pentru adolescențiAcum 3 săptămâni

Respirația corectă pentru performanță. Ghid pentru sportivii adolescenți

aur samorin floreta feminin echipe cadeti
SportAcum 3 săptămâni

Floretistele cadete din România câștigă aurul la Coupe de Samaria 2024 în Slovacia

lulu varodi
ActualitateAcum 4 săptămâni

Școală de teatru pentru copii și adolescenți deschisă de un fost component al trupei „Gașca Zurli”

targ equilibrum
ActualitateAcum 4 săptămâni

Medicină holistică și terapii complementare la Equilibrum Fest

sezonul 15 romanii au talent
TVAcum 4 săptămâni

Încep filmările pentru sezonul 15 Românii au talent

ghid hidratare sportivi adolescenti
HealthAcum 4 săptămâni

Hidratarea corectă pentru sportivii adolescenți: ghid complet pentru echilibrul de apă și electroliți

piata imobiliara in declin
BusinessAcum 4 săptămâni

Piața imobiliară din România în declin? Cine se teme de o recesiune a economiei românești?

vapr
TechAcum 4 săptămâni

VAPR: Noua tehnologie AI de la Amazon care optimizează livrările și reduce costurile

munca de acasa Google
BusinessAcum 4 săptămâni

Google și Vodafone își extind parteneriatul strategic: investiții de peste 1 miliard de dolari pentru AI și securitate cibernetică în Europa și Africa

Facebook

cartepedia.ro

Avertizari meteo