Our social corner

Health

Descoperire: Mamiferele pot respira prin anus

porc
Distribuie

Am putea spera la un tratament eficient dar neortodox pentru pacienții cu insuficiență respiratorie?

Cum au ajuns cercetătorii să facă o asemenea descoperire

Totul a început cu o specie de pești din estul Asiei (Misgumus anguillicandatus) care a reușit să supraviețuiască într-un mediu potrivnic, adaptându-se la cantitatea mică de oxigen din apă printr-o formă unică de respirație – prin posterior. Același mecanism a fost observat și la Tetragnatha praedonia.

Ulterior, oamenii de știință au descoperit ca acest proces poate fi replicat, cu puțin ajutor din partea oamenilor, și la unele mamifere.

Procesul, numit respirație intestinală prin anus (EVA – enteral ventilation via anus) a fost studiat de experți în cadrul unor proiecte de cercetare privind COVID-19, iar concluzia a fost că acesta a îmbunătățit supraviețuirea și comportamentul în modelele pre-clinice de insuficiență respiratorie, după cum a anunțat revista Cell Press.

Procedura efectuată a reușit să crescă nivelul de oxigen la animalele care se confruntă cu lipsa acestuia, crescându-le șansele de supraviețuire, și mai mult decât atât, fără ca subiecții testelor să prezinte efecte secundare.

Mecanismul a fost studiat anterior în anii 1950 și 1960 la oameni și animale, însă rezultatele cercetărilor capacității de respirație a tractului digestiv al mamiferelor au fost foarte controversate. De ce? În primul rând datorită caracterului său neobișnuit, iar în al doilea rând, cercetătorii nu s-au pus de acord referitor la partea intestinului care are cel mai important rol în respirația intestinală.

Cum a decurs procesul

Primul pas a fost introducerea de oxigen gazos sau oxigen lichid – perfluorocarbon – în rectul animalului prin metoda EVA.

După procedura EVA, cercetătorii au privat animalul de oxigen. Rezultatul a fost spectaculos: a avut loc schimbul de oxigen și dioxid de carbon ca în timpul respirației normale, cele două gaze deplasându-se între plămâni, fluxul sanguin și inimă, și alimentând corpul cu oxigen.

Advertisement

Experimentele au avut loc pe rozătoare și porci, iar în cazul șoarecilor, cercetătorii au descoperit că au reușit să inverseze hipoxia (aport insuficient de oxigen în organism) timp de 60 de minute – ceea ce le-a dat speranțe ca munca lor ar putea salva vieți în viitor.  

Șeful lucrărilor, Takanori Takebe, de la Universitatea de Medicină din Tokyo, speră ca această tehnică de respirație intestinală ar putea funcționa ca tratament alternativ pentru pacienții cu Covid-19, dar și pentru alte situații de insuficiență respiratorie. Echipa intenționează să își continue activitatea, susținută parțial din fonduri pentru cercetarea COVID-19 de la Agenția Japoneză pentru Cercetare Medicală.

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro