Our social corner

Actualitate

Deși românii sunt interesați de calitatea preparatelor din restaurante și de valorile nutriționale ale acestora, nu toate restaurantele le afișează

valori nutritionale

A trecut 1 an de la momentul intrării în vigoare a ordinului ANPC 201/2022 privind obligativitatea industriei HoReCa de a expune clienților în locații valorile nutriționale ale preparatelor din meniuri. Cu acest prilej, aplicația Valori Nutriționale (https://valori-nutritionale), ce ajută industria HoReCa să expună toate aceste informații către clienți, împreună cu IZI Data, au făcut un studiu pentru a vedea care este interesul, relevanța și percepția românilor cu privire la aceste informații expuse pe meniurile HoReCA.

Studiul își propune să arate relevanța acestor informații pentru clienți pentru ca apoi cât mai multe unități de tip HoReCa să afișeze aceste informații către clienți.

Studiul a fost desfășurat în luna februarie 2024 pe o populație reprezentativă la nivel național urban, eșantionul fiind de 1004 respondenți utilizatori de internet.

La nivel național urban, am identificat 87% respondenți care iau masa în oraș indiferent de frecvență și 81% care obișnuiesc să comande mâncare online.

Aproape o treime mănâncă în oraș săptămânal și peste un sfert comandă mâncare acasă cu aceeași frecvență.

Pentru românii din mediul urban sunt importante valorile nutriționale prezente pe meniurile locațiilor de unde mănâncă, acolo unde restaurantele le expun.

56% dintre români sunt interesați de valorile nutriționale ale preparatelor pe care le comandă.

Problema este că numai 22% spun că le-au văzut în majoritatea cazurilor expuse și 42% au spus că au văzut aceste informații uneori.

Numai 1 din 10 dintre români spun că nu îi interesează aceste informații.36% dintre respondenți spun că nu au văzut informații nutriționale obligatorii nicăieri sau nu își amintesc.

Tinerii sunt cei mai interesați de calitatea preparatelor și valorile nutriționale ale acestora.  7 din 10 tineri de până în 35 de ani declară că obișnuiesc să consulte valorile nutriționale înainte să comande, dar nici restul grupurilor de respondenți nu sunt indiferenți față de calitatea preparatelor.  

Transilvania este în top când vine vorba despre vizibilitatea informațiilor nutriționale, 73% dintre respondenții din această zonă declară că au văzut aceste informații cel puțin în unele dintre unitățile în care au mers sau de la care au comandat. 

Tot respondenții din Transilvania sunt cei care consultă mai des aceste informații, 67% dintre  aceștia consultă cel puțin ocazional informațiile nutriționale, față de media națională de 56%.

Numai 28%  declară că nu consultă valorile atunci când le văd și numai 6% declară că nu îi interesează.  

Zona București – Ilfov:Aceasta se apropie de media națională, numai 12% declară că nu-i interesează, 31% că nu le consultă, iar 57% declară că sunt interesați de informațiile nutriționale.  La polul opus sunt regiunile Muntenia – 44% Oltenia – 43% și Moldova –  38 % declară că nu au văzut informațiile nutriționale niciodată sau nu își amintesc.      

“Am făcut acest studiu pentru a vedea cât de mult sunt atenți românii la ceea ce mănâncă în oraș sau comandă acasă și observăm că sunt atenți și își doresc să știe ceea ce consumă, mai ales în materie de aport caloric, sare, zahar și aditivi. De asemenea, și pentru a trage un semnal de alarmă unităților de tip HoReCa care încă nu au afișat aceste informații către clienți. În curând, acesta va fi un criteriu de selecție al restaurantului sau locației unde românii vor lua masa”, a declarat Valentin Krancevik, co-fondatorul aplicației Valori Nutriționale. 

Ordinul ANPC 201/2022 obligă industria HoReCa să expună clienților în locații, pe meniu următoarele informații:

        Lista ingredientelor din componența preparatelor

        Valorile nutriționale pentru 100 grame de preparat

        Numărul și lista aditivilor din componența preparatelor

   Lista alergenilor din preparate

Aplicația Valori Nutriționale ajută unitățile de tip HoReCa de toate tipurile să se conformeze ordinului ANPC privind afișarea valorilor nutriționale în meniuri împreună cu lista aditivilor și alergenilor. Obligativitatea se adresează tuturor unităților de alimentatie publică precum restaurante, cafenele, cantine, baruri, bistro-uri, cofetării, fast food-uri, ceainării.  

Aplicația dispune de o bază de date de peste 70.000 de ingrediente din care clienții acesteia își pot construi rețetele ce apoi pot fi expuse într-un meniu digital generat automat prezentat sub formă de QR code. 

Până acum în aplicație au fost generate peste 100.000 rețete ce alcătuiesc menurile a peste 2000 unități de alimentație publică

IZI data este o agenție de studii de piață al cărei scop este să democratize cercetarea de piață, făcând-o ușor de folosit și de înțeles, atât pentru branduri consacrate dar mai ales pentru start-ups, antreprenori, ONG-uri și antreprenori sociali. IZI data utilizează instrumente agile, intuitive precum și cele de tip DIY.


Click pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


finala Survivor Romania
TVAcum 20 de ore

Marea Finală Survivor România 2025 – 23 aprilie, ora 23:30, la PRO TV și VOYO. Daniel Pavel: „Luptele finale fac diferența!”

moartea Papei Francisc
ActualitateAcum 20 de ore

Mesajele liderilor lumii după moartea Papei Francisc

alegerea noului Papă
ActualitateAcum 20 de ore

Alegerea noului Papă: procesul conclavului și atribuțiile Suveranului Pontif​

fibrilație atrială
HealthAcum 21 de ore

Doar 5 minute de mers alert pe zi pot reduce riscul de fibrilație atrială cu până la 43%​

Vacanța de Paște
Ghiduri de performanță pentru adolescențiAcum 6 zile

Vacanța de Paște pentru elevii de clasa a VIII-a: echilibru între odihnă și pregătire pentru Evaluarea Națională

HITPIG: Purcelușul detectiv
EntertainmentAcum 6 zile

„HITPIG: Purcelușul detectiv”, la cinema din 17 aprilie

Death in Paradise1
TVAcum 6 zile

Luna aprilie la BBC First: crime, mistere și personaje memorabile

Program Paște 2025
BusinessAcum 6 zile

Program Paște 2025: Orarul Lidl, Carrefour, Auchan, Kaufland și Penny

gaură neagră
SciencesAcum 6 zile

O gaură neagră emite de 100 de ori mai multă energie decât s-a observat anterior

skyshowtime mai
TVAcum 6 zile

SkyShowtime: Atracțiile lunii mai

Google Ads Safety Report 2024
TechAcum 6 zile

Google Ads Safety Report 2024: Cum contribuie AI-ul la un mediu publicitar online mai sigur

Chefi la cuțite sezon 15 - primul battel
TVAcum 6 zile

Chefi la Cuțite Sezon 15: Primul battle cu mutare șocantă a lui Ștefan Popescu

Mașini comuniste: Wartburg 353
LifeAcum 6 zile

Mașini comuniste din Europa de Est: istorie, nostalgie și modele iconice

jocurile foamei 2026
EntertainmentAcum o săptămână

Noul film Jocurile foamei 2026: Sunrise on the Reaping – Tot ce trebuie să știi despre prequel

dinți umani laborator
HealthAcum o săptămână

Premieră științifică: dinți umani crescuți în laborator

Facebook

underarmour.ro

Avertizari meteo

  • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting

    COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 22-04-2025 Ora : 14 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 14:30 si 15:30 In zona : Județul Caraş-Severin: Prigor, Luncavița, Iablanița, Cornea, Lăpușnicel, Văliug, Mehadica, Brebu Nou; Se vor semnala : averse torențiale care vor acumula 35...50 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului

  • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting

    COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 22-04-2025 Ora : 14 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 14:25 si 16:00 In zona : Zona de munte a județului Bacău , respectiv zona de munte a localităților: Moinești, Comănești, Târgu Ocna, Dărmănești, Dofteana, Oituz, Balcani, Poduri, Asău, Agăș, Ghimeș-Făget, Slănic-Moldova, Berzunți, Zemeș, Bârsănești, Măgirești, Palanca, Brusturoasa; Se vor semnala : local vor fi averse și frecvente descărcări electrice, iar în timp scurt sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi, local, de 40…50 l/mp

  • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting

    COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 22-04-2025 Ora : 14 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 14:05 si 15:30 In zona : Zona de munte a județului Buzău , respectiv zona de munte a localităților: Nehoiu, Lopătari, Gura Teghii, Chiojdu, Siriu, Mânzălești, Bisoca, Brăești, Colți, Bozioru, Chiliile; Se vor semnala : vor fi averse și descărcări electrice, iar în timp scurt sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi, local, de 40…50 l/mp

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting

    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 22-04-2025 Ora : 13 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 13:05 si 16:00 In zona : Zona de litoral a județului Constanta , respectiv zona localităților: Constanța, Năvodari, Ovidiu, Mihail Kogălniceanu, Eforie, Cumpăna, Valu lui Traian, Techirghiol, Tuzla, Lumina, Topraisar, 23 August, Agigea, Corbu, Limanu, Albești, Pecineaga, Istria, Săcele, Costinești, Mangalia;Zona de litoral a județului Tulcea , respectiv zona localităților: Jurilovca, Sulina, C.A. Rosetti, Sfântu Gheorghe; Se vor semnala : Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m.

  • Atentionare meteorologica

    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 22-04-2025 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 22 aprilie, ora 12 – 22 aprilie, ora 23; Zonele afectate : conform textului și hărții; Fenomene : instabilitate atmosferică temporar accentuată; Mesaj : ATENȚIONARE METEOROLOGICĂCOD GALBEN Interval de valabilitate: 22 aprilie, ora 12 – 22 aprilie, ora 23Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuatăZone afectate: conform textului și hărții       În zonele montane și submontane, în nordul Olteniei și al Munteniei, în sudul și estul Transilvaniei și în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat căderi de grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.       Notă: Astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului.            Miercuri (23 aprilie), vremea va fi instabilă îndeosebi în vestul, sud-vestul și centrul țării, precum și în zonele montane și submontane. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.