Our social corner

Health

Experții, îngrijorați de legătura dintre diabet și Covid-19

covid diabet
Distribuie

Deși la început a fost considerată o afecțiune exclusiv pulmonară, o dată cu trecerea timpului apar noi informații referitoare la capacitatea COVID-19 de a distruge mai multe organe din corp.

Inițial, la vederea datelor, cercetătorii au crezut că este o eroare la mijloc, astfel că au decis repetarea studiilor.

După câteva săptămâni, timp în care au revăzut dosarele câtorva milioane de foști pacienți Covid-19, experții au obținut aceleași rezultate: Covid-19 nu numai că poate produce complicații severe persoanelor cu diabet, dar este și un factor declanșator al bolii metabolice în multe cazuri.

Până acum, oamenii de știință nu au reușit să clarifice care este mecanismul care declanșează diabetul la foștii pacienți Covid-19, deși unii medici suspectează că virusul poate afecta pancreasul, glanda responsabilă de producerea insulinei, substanța necesară pentru transformarea zahărului din sânge în energie. 

De asemenea, se crede că stilul de viață sedentar ar putea juca un rol important, la fel ca și diagnosticarea tardivă a bolii. 

Oameni de știință de la Veterans Affairs St. Louis Health Care System din Missouri au măsurat efectele pe care le are COVID-19 și au descoperit că persoanele care au avut boala au cu aproape 40% mai multe șanse să facă diabet în primele șase luni după infectare, față de o persoană care nu a fost infectată cu SARS-CoV-2. Probabilitatea este și mai mare în cazul pacienților care au fost la terapie intensivă.

Datele echipei americane de savanți vin la trei săptămâni după un studiu efectuat pe aproximativ 50.000 de persoane afectate de Covid-19 și spitalizate în Anglia, studiu care arată că pacienții sunt cu 50% mai predispuși să facă diabet la 20 de săptămâni de la externare.

Advertisement

Președintele chirurgiei metabolice și bariatrice de la King’s College din Londra, Francesco Rubino, a înființat împreună cu Paul Zimmet, profesor de diabet la Universitatea Monash din Melbourne, un registru global al cazurilor de diabet legate de Covid-19, ale cărui date sunt utilizate de aproape 500 de medici din întreaga lume, pentru a putea ajuta la identificarea celei mai răspândite forme a bolii, a cauzelor posibile, dar și a prognozelor.

Experți din întreaga lume sunt de acord că pandemia de coronavirus, prin schimbarea stilului de viață, închiderea școlilor, oprirea evenimentelor sportive și îngreunarea accesului la serviciile medicale, a condus la înmulțirea numărului bolnavilor de diabet.

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro