Our social corner

Life

Expoziție cu obiecte provenite din experiențe de violență domestică

Muzeul Pandemiei Valul2 Vizual apel contributii
Distribuie

„Muzeul Pandemiei. Identităţi fragile” pregăteşte o nouă expoziţie dedicată pandemiei, de data aceasta cu accent pe drama violenţei domestice ce a marcat multe familii din România din martie 2020 până în prezent.

Iniţiatorii proiectului, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România invită pe cei care vor să participe la apelul deschis „Muzeul Pandemiei. Identităţi fragile. Valul 2” să înscrie online, în perioada 1 februarie – 15 martie 2022, obiecte și experiențe personale dramatice/traumatizante/sensibile de violență domestică. Obiectele selectate vor fi expuse la ARCUB Gabroveni, în perioada mai – iunie 2022, în prima expoziţie despre violenţa domestică în pandemie „Muzeul Pandemiei. Identităţi fragile. Valul 2”, organizată de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, în parteneriat cu Primăria Capitalei prin ARCUB și Teatrul Apropo. 

După expoziţia „Muzeul Pandemiei. Identităţi fragile” din 2020 de la Rezidenţa BRD Scena9 despre rutinele şi comportamentele modificate sau anulate în pandemie, „Muzeul Pandemiei” propune anul acesta un nou proiect participativ axat pe ilustrarea violenței domestice (re)simțită individual de către femeile din România în contextul pandemic. De la agresiuni sexuale, la violenţe fizice sau verbale, toate aceste experienţe dureroase conturate de pandemie pot fi cuprinse într-un obiect-memorie în cadrul proiectului „Muzeul Pandemiei. Identităţi fragile. Valul 2”. Oricine poate trimite un obiect cu care asociază experiența de violență domestică trăită în această perioadă. Fiecare donator povestește prin obiectul donat despre propria dramă trăită, iar acest lucru se întâmplă pentru că muzeul îi oferă șansa de a depăși un colaps emoțional prin creativitate și prin atitudine.

Într-o lume dominată de adevăruri personale și de puncte de vedere radicale, muzeele au un rol vital, acela de a încuraja conversația, de a face posibile dezbaterile necontaminate ideologic și de a ne ghida, cu prietenie, către acea empatie necesară pentru a-l înțelege pe cel de lângă noi,” declară Andreea Lupu, curatorul expoziției. 

„Muzeul Pandemiei. Identităţi fragile. Valul 2” de la ARCUB va prezenta de asemenea un eveniment teatral conex în spațiul expozițional. Producția teatrală independentă realizată de Teatrul Apropo transpune dramaturgic experiențe de violență domestică trăite în bula familială din timpul pandemiei.

Proiectul de inovație și educație muzeală „Muzeul Pandemiei. Idnetităţi fragile. Valul 2” va fi inclus în programul celei de-a optsprezecea ediții a Nopții Muzeelor de la București, un important fenomen socio-cultural care evidențiază politicile și tendințele în inovația și educația muzeală.

Toate donațiile acceptate în proiect vor fi expuse cu sursă anonimă și nu sunt returnabile. Obiectele donate pot fi cât mai variate și vor fi mai întâi trimise în formă digitală, completând formularul de donație existent pe site-ul www.identitatifragile.com până pe 15 martie 2022. Fiecare obiect va fi însoțit de povestea lui (maximum 800 de caractere). Obiectele selectate de curatorul expoziţiei vor fi ulterior trimise în formă fizica la ARCUB unde urmează să fie expuse în perioada mai – iunie 2022. Toate obiectele donate acceptate de echipa curatorială vor deveni parte din colecţia online a Muzeului Pandemiei. Identităţi fragile. Echipa proiectului îşi rezervă dreptul de a accepta sau refuza înscrieri.

Advertisement

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement
Coperta Catalog
ActualitateAcum o zi

Apariție editorială de excepție – Catalogul „DE IDENTITATE. SCRIPTA ET IMAGINES HISTORIAE DACOROMANAE. SEC XV-XX”, o lucrare unică a identității cultural-istorice românești

hotel nordis mamaia
BusinessAcum o zi

Nordis Mamaia, deschis pentru rezervări. Cât costă să petreci Paștele la 5 stele?

vlad covaliu campion mondial
SportAcum 3 zile

Vlad Covaliu a câștigat medalia de aur la Campionatul Mondial de Scrimă pentru Juniori de la Riad!

Echipa lui Chef Richard
TVAcum 3 zile

Chefi la cuțite: Echipele sezonului 13 sunt formate!

Score2Skill image
BusinessAcum 3 zile

eJobs lansează Score2Skill: Abilitățile din jocurile video devin atuuri pe piața muncii!

masterchef
TVAcum 5 zile

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV ca jurați ai sezonului 9 MasterChef România!

Andreea Dinca locul 5 campionat mondial juniori
SportAcum o săptămână

Andreea Dincă, locul 5 la Campionatul Mondial de Scrimă pentru juniori

campionatul mondial de scrima cadeti juniori riad 2024
SportAcum o săptămână

Campionatul Mondial de Scrimă pentru Cadeți și Juniori își deschide porțile la Riad!

transpiratie
LifeAcum o săptămână

Transpirația: O poveste cu arome și culori

Marele Jaf al Tramvaiului still lansare
EntertainmentAcum o săptămână

„Marele jaf al tramvaiului”, de vineri pe marile ecrane din România

razboi civil
EntertainmentAcum 2 săptămâni

„Război Civil” iminent la cinema din 12 aprilie

masini de spalat samsung
TechAcum 2 săptămâni

Samsung Electronics lansează o nouă gamă de mașini de spălat bazate pe inteligență artificială și mai eficiente energetic

KV zsb 2024jpg
ActualitateAcum 2 săptămâni

Zilele Sculpturii București 2024. Unde Formele se Aliniază, Arta se dezvăluie!

fonduri nerambursabile
BusinessAcum 2 săptămâni

ARCUB lansează apelul de proiecte culturale cu fonduri nerambursabile „București 565. Conexiuni urbane” 2024

acneea la adolescenti
HealthAcum 2 săptămâni

Acneea la adolescenți: ghidul complet pentru o piele sănătoasă și încredere de nezdruncinat

Facebook

Advertisement