Facebook folosește roboți pentru a descoperi breșele de securitate ale platformei.
Utilizatori falși creați în acest scop încearcă să păcălească alți roboți să posteze conținut ilicit și chiar să fure date personale. Totul se întâmplă într-o versiune duplicat a Facebook-ului care folosește același cod ca și platforma reală.
Dacă un bot descoperă o vulnerabilitate a platformei, sistemul recomandă automat inginerilor de la Facebook anumite modificări. Acestea pot fi testate la rândul lor, înainte de actualizările la versiunea live.
Acțiunea Facebook, numită WES (Web-Enabled Simulation) a fost făcută public recent, autorii documentului menționând că rețeaua socială virtuală este populată de roboți, aceștia simulând interacțiunile reale ale utilizatorilor și comportamentul social pe infrastructura platformei reale.
Două armate de roboți
Facebook a antrenat roboții să simuleze comportamentul uman cu ajutorul unei metode numită reinforcement learning, care le oferă o recompensă atunci când execută o anumită acțiune. După ce sunt antrenați, roboții urmează să testeze vulnerabilitățile platformei.
În acest joc o parte dintre boți joacă rolul escrocilor, iar altă parte, rolul victimelor, escrocii fiind recompensați pentru găsirea unor ținte vulnerabile.
Alți roboți încearcă să încalce standardele de comunitate și regulile de confidențialitate Facebook, postând conținut ilicit în rețea, accesând mesaje sau adunând date de la alți utilizatori falsi. Sistemul încearcă simultan să detecteze breșe de securitate, dar și modalități pentru a le înlătura.
Pentru a se asigura că platforma virtuală nu va intra în conflict cu cea reală și pentru a evita interacțiuni neașteptate, roboții sunt izolați de utilizatorii reali, menționează experții Facebook.