Facebook a fost dată în judecată de guvernul australian pentru încălcarea legilor de confidențialitate ale țării, iar daunele solicitate pot ajunge la 529 miliarde de dolari.
Procesul a fost inițiat luni la Curtea Federală australiană, Compania Facebook fiind acuzată de încălcarea confidențialității a peste 310.000 de australieni. Astfel, în perioada martie 2014 – mai 2015, Facebook ar fi făcut publice informațiile personale ale australienilor în cadrul aplicației This is Your Digital Life, ai cărei dezvoltatori le-au vândut ulterior firmei de consultanță Cambridge Analytica.
„Considerăm că utilizatorii nu au putut exercita o alegere rezonabilă și un control cu privire la modul în care informațiile lor personale au fost dezvăluite”, a declarat Angelene Falk, din partea Oficiul Comisarului Australian pentru Informații (OAIC), într-un comunicat de presă .
În majoritatea cazurilor, datele australienilor au fost colectate fără ca aceștia să instaleze aplicația, ci după ce prietenii lor de pe Facebook au descărcat-o.
Pentru fiecare presupusă încălcare a confidențialității s-a solicitat suma de 1,7 milioane USD, ceea ce ar conduce la un total de 529 miliarde de dolari, pentru toate cele 311.127 persoane, conform techcrunch.com.
În urma scandalului Cambridge Analytica, Facebook a mai primit și alte amenzi: una de 500.000 lire sterline, în 2018, în Marea Britanie și alta de 5 miliarde de dolari, în 2019, pe care trebuie să o plătească guvernului SUA.
Compania Facebook Inc a suspendat zeci de mii de aplicaţii de pe platforma sa socială, ca parte a măsurilor luate în urma scandalului privind Cambridge Analytica.
Imagine: Facebook.