Our social corner

Sport

Arma secretă a înotătorilor americani la Jocurile Olimpice

Fastskin LZR

Jocurile Olimpice de la Paris se anunță a fi o arenă a inovației tehnologice în înot, în care costumele de baie de ultimă generație devin arma secretă a sportivilor în lupta pentru aur. Renumitele companii Speedo, Arena, Mizuno și Jaked se întrec în a depăși limitele tehnologiei pentru a oferi înotătorilor avantajul suprem în bazin.

Speedo, spre exemplu, a lansat noile versiuni ale costumului său LZR Racer: Fastskin LZR Pure Intent 2.0 și LZR Pure Valor 2.0., considerate a fi cele mai impermeabile costume de baie create vreodată. Promițând o senzație de „imponderabilitate”, costumele vor fi purtate de înotători de top precum Emma McKeon, Caeleb Dressel și Adam Peaty. Această inovație tehnologică, inspirată din călătoriile în spațiu, utilizează un material special folosit inițial pentru a proteja sateliții.

De-a lungul anilor, costumele de baie au evoluat de la materiale simple precum flanelul și bumbacul la materiale high-tech precum nailonul, lycra și chiar poliuretanul. Cu toate acestea, utilizarea poliuretanului a stârnit controverse, fiind considerat a fi „doping tehnologic” din cauza proprietăților sale de îmbunătățire a performanței. În prezent, World Aquatics impune ca materialele costumelor de baie să fie permeabile și limitează utilizarea poliuretanului.

Costumele de baie întregi, odată considerate „arme secrete” ale înotătorilor de top, au stârnit controverse și au fost în cele din urmă interzise din cauza avantajului semnificativ pe care îl ofereau. Aceste costume, dezvoltate în colaborare cu NASA și fabricate parțial din poliuretan, reduceau rezistența la apă, îmbunătățeau flotabilitatea și susțineau musculatura, permițând înotătorilor să atingă performanțe extraordinare.

La Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, lumea a fost martora unei explozii de recorduri mondiale, iar în centrul atenției se aflau costumele de baie high-tech. Michael Phelps, legenda înotului american, a strălucit în costumul Speedo LZR Racer, câștigând 8 medalii de aur. Rebecca Adlington, înotătoarea britanică, și-a adjudecat două medalii de aur purtând același costum inovator. Alain Bernard și Federica Pellegrini, reprezentanți ai Franței și Italiei, au dominat probele de sprint îmbrăcați în costumele Jaked 01. La Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, cu excepția unui singur înotător, ceilalți sportivi care au stabilit noi recorduri au îmbrăcat costumele Speedo LZR Racer.

După interzicerea LZR Racer de către World Aquatics, inginerii și-au direcționat toate eforturile inovatoare către realizarea de căști și ochelari de înot. Totuși, având în vedere că gradul de acoperire al corpului este mult mai mic, este dificil de spus dacă impactul lor este la fel de semnificativ ca și al costumului LZR Racer.

Costumele de baie actuale se concentrează pe minimizarea rezistenței la suprafață prin comprimarea corpului și menținerea unei forme hidrodinamice. Cu toate acestea, impactul real al costumelor asupra performanței rămâne un subiect controversat.

Jocurile Olimpice de la Paris vor fi un test important pentru aceste costume de baie high-tech, iar rezultatele vor avea un impact semnificativ asupra viitorului înotului competitiv. Indiferent de rezultatul final, este clar că tehnologia joacă un rol din ce în ce mai important în sport, iar costumele de baie sunt doar un exemplu al modului în care inovația poate schimba regulile jocului.

Advertisement

Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

atletico textila protv
TVAcum o oră

Atletico Textila revine cu un nou sezon: ”Liga 2, pregătește-te de noi”

Rick și Morty
TVAcum o oră

O nouă adaptare „Rick și Morty: Anime”, din 16 august pe Max

strazi deschise
ActualitateAcum o oră

Străzi deschise, București – promenadă urbană, 13-14 iulie 2024

coregraf jocurile paralimpice
SportAcum 20 de ore

Parisul se pregătește pentru Jocurile Paralimpice: Ceremonie de deschidere spectaculoasă și competiții de neuitat

insula iubirii radu valcan
TVAcum o zi

Insula Iubirii sezonul 8: Premiera evenimentului declanșează un val de vizionări în grup la nivel național

Groapa editia TV
TVAcum o zi

GROAPA Ediția TV: Dana Rogoz dezvăluie secretele personajului Mari și tensiunile cresc în familia Vlahu

iustina si cornel insula iubirii
TVAcum o zi

Insula Iubirii sezonul 8: Iustina și Cornel își pun la încercare iubirea înainte de nuntă

ion tugearu
ActualitateAcum o zi

„Despre imposibilitatea unui omagiu”: Premieră mondială la Locarno pentru documentarul despre Ion Tugearu

Fastskin LZR
SportAcum 2 zile

Arma secretă a înotătorilor americani la Jocurile Olimpice

Valentin Teodosiu personaj Titi Baros Faraonu TATUTU 1
TVAcum 2 zile

Valentin Teodosiu, rol important în noul serial TĂTUȚU`!

Landman
TVAcum 3 zile

Noul serial original Landman va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 20 noiembrie

Focus on Slide 1
ActualitateAcum 3 zile

Care este trendul pentru inteligența artificială, Social Media, Streaming-ul și Comportamentele Media în România

show insula iubirii
TVAcum 3 zile

Insula iubirii revine cu un nou sezon incendiar, plin de dezvăluiri dramatice și povești de viață captivante!

documentar Spațiul Sălbatic
TVAcum 3 zile

Documentarul HBO Original „Spațiul sălbatic” va fi pe 18 iulie pe Max

twisters
EntertainmentAcum 3 zile

„Tornade”: un spectacol cinematografic devastator care te va ține cu sufletul la gură

Facebook

Adauga site gratuit