Our social corner

Life

Fluturii monarh sunt pe cale de dispariție

fluturele monarh pe cale de disparitie1
Distribuie

Emblematicul fluturele monarh migrator (Danaus plexippus plexippus), cunoscut pentru călătoria sa anuală spectaculoasă de până la 4.000 de kilometri de-a lungul Americii, a intrat pe Lista Roșie a Speciilor Amenințate ca fiind pe cale de dispariție.

Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) afirmă că specia este amenințată cu dispariția datorită distrugerii habitatului natural al fluturelui și schimbărilor climatice.

IUCN raportează un pericol iminent în cazul populației de fluturi monarh din vestul Statelor Unite, care a scăzut cu aproape 99,9%. Evaluările specialiștilor arată că numărul fluturilor monarh a scăzut de la 10 milioane în anii 1980 la mai puțin de 2.000 în 2021.

Tăierile ilegale ale pădurilor și defrișarea terenurilor în scopul agriculturii și dezvoltării urbane au distrus zone substanțiale folosite ca adăpost pe timp de iarnă al fluturilor din Mexic și California, în timp ce pesticidele și erbicidele utilizate în agricultura intensivă din întreaga zonă ucid fluturii și plantele gazdă care cu care se hrănesc larvele fluturelui monarh.

De asemenea, schimbările climatice au avut un impact semnificativ asupra fluturelui monarh migrator și reprezintă o amenințare în creștere. Seceta limitează creșterea plantelor gazdă și crește numărul incendiilor dezastruoase, temperaturile extreme declanșează migrații timpurii, în timp ce vremea severă ucide milioane de fluturi.

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro