Life

Fostul rege Juan Carlos al Spaniei părăsește definitiv țara în urma acuzațiilor de corupție

Pinterest LinkedIn Tumblr

Regele emerit al Spaniei, Juan Carlos, a anunțat că va pleca să trăiască în afara Spaniei. Într-o scrisoare transmisă fiului său, Regele Felipe al VI-lea, fostul monarh își transmite „decizia chibzuită” familiei și națiunii, în contextul investigației de corupție, relatează newtral.es.

„Ghidat de convingerea de a face ce este mai bun pentru a fi în slujba spaniolilor, a instituţiilor şi a ta, în calitatea de rege, te informez despre decizia mea, la care am reflectat mult, de a mă exila în această perioadă, în afara Spaniei”, i-a scris Juan Carlos fiului său, regele Felipe.

Casa regală a declarat că Felipe și-a exprimat „recunoștința și respectul” pentru decizie. De asemenea, se spunea că actualul rege dorește să sublinieze „importanța istorică a domniei tatălui său” și serviciul său către Spania și către democrație.

Fostul rege al Spaniei, în vârstă de 82 de ani, se îndreaptă spre Republica Dominicană, afirmă surse citate de publicaţiile spaniole Abc şi El Pais. Potrivit surselor citate, fostul rege al Spaniei a contractat un avion privat cu care va ajunge în Republica Dominicană după o escală în Portugalia.

Regele Juan Carlos a fost supus unei investigatii cu privire la transferurile sale de bani dintre o fundație din Panama și un cont al său din Elveția, care au afectat reputația monarhiei. Acesta ar fi ascuns 65 de milioane de euro, bani obținuți din partea Arabiei Saudite.

Juan Carlos a fost Rege al Spaniei în perioada de după dictatura lui Francisco Franco, începând cu 1975 și a fost considerat, pentru multă vreme, simbolul democrației și constituționalismului într-o țară care și-a făcut tranziția la regimul democratic odată cu venirea sa pe tron. El a abdicat în 2014, pe fondul unor scandaluri, în favoarea fiului său, Felipe.

Write A Comment