Presiunea de pe Venus este considerată a fi aproape de 100 de ori mai mare decât cea de pe Pământ, temperaturile sunt în jur de 464 ° C, iar aerul are peste 96% dioxid de carbon.
Și totuși, viața pe Venus nu este de neimaginat. O nouă lucrare publicată în Nature Astronomy dezvăluie că norii de pe Venus conțin urme de fosfină.
Noua descoperire este departe a putea afirma ca există viață pe Venus, dar prezența fosfinei sugerează totuși că ar putea există un fel de activitate.
Fosfina din norii lui Venus a fost găsită de Jane Greaves, de la Universitatea Cardiff și de echipa ei. Aceștia au studiat planeta folosind telescopul James Clerk Maxwell din Hawaii și Atacama Large Millimeter Array din Chile.
Datele sugerează că gazul este prezent în regiuni mai apropiate de ecuator și la altitudini de aproximativ 55 de kilometri, unde temperaturile sunt relativ reci (aproximativ 30 ° C) și presiunea este de fapt similară cu cea a Pământului.
Fosfina este formată dintr-un atom de fosfor și trei atomi de hidrogen. Pe Pământ, fosfina este asociată cu viața, cu microbii care trăiesc în intestinele animalelor, sau în medii sărace în oxigen, ca mlaștinile.
Cercetătorii au exclus până acum orice cale naturală cunoscută pentru producția de fosfină pe Venus, inclusiv fulgere sau vulcani.
Întrebarea de unde vine fosfina rămâne fără răspuns. Este viața? Greaves și echipa ei nu au încă nicio idee. „Toate teoriile sunt destul de provocatoare”, spune aceasta.