Our social corner

Sciences

Ghețarii elvețieni, victimele încălzirii globale

ghetari elvetia1
Distribuie

Schimbările climatice au un impact important asupra ecosistemelor din Europa, iar previziunile sunt sumbre. În fiecare an se ating recorduri noi de temperaturi, iar volumul ghețarilor și stratul de zăpadă este în scădere.

În cel mai înalt lanț de munți al Europei, la 3.000 de metri deasupra nivelului mării, temperaturile extreme din aceast vară, dar și iernile foarte blânde din trecut au afectat foarte mult stratul de gheață, iar experții climatologi spun că aceste evenimente reprezintă o accelerare a unei evoluții deja nefavorabile.

Potrivit unui studiu elvețian recent, ghețarii din Elveția și-au pierdut jumătate din masa pe care o aveau în anii 1930.

Mulți ghețari au crevase care se deschid iar gheața se sfărâmă, aceste daune fiind considerate ireversibile de către experții glaciologi. În Masivul Diablerets, volumul de gheața topită in cursul acestui an a fost de aproximativ trei ori mai mare decât media ultimilor zece. Apa rezultată din topire a alimentat cursurile principalelor fluvii, Rin, Ron și Pad, compensând lipsa de precipitații din zonele mai joase.

Potrivit oamenilor de știință, chiar dacă fenomenul creșterii temperaturilor ar putea fi oprit brusc, ar fi deja prea târziu pentru sute de ghețari din cei 1400 câți numără munții din Elveția, care reprezintă aproximativ jumătate din ghețarii din Alpi.

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro